Як підібрати оптимальний розмір будинку?

який розмір будинку повинен бутиМріючи про заміський будинок, міські жителі, які звикли жити в стандартних квартирах, навіть не припускають, скільки питань виникає при будівництві приватного будинку. У першу чергу виникає питання, який розмір будинку повинен бути. Вирішувати це питання треба на етапі проектування. Правда можна купити готовий і не мучитися. У статті «Що краще купити готовий будинок або побудувати новий» розглянуті плюси і мінуси обох варіантів. Але навіть при покупці готового котеджу перш вам доведеться визначитися, який площі будинок вам краще придбати.

Оптимальний розмір будинку: на що звернути увагу

На розміри майбутнього будинку впливає багато факторів, кожен з яких слід врахувати при розрахунку площі котеджу. Отримати більше інформації, щоб краще розібратися в цьому питанні, можна, прочитавши статтю «Як правильно побудувати будинок».

Вплив розмірів ділянки

Якщо складати індивідуальний проект  за допомогою архітектора або проектної організації, то вони зможуть правильно розташувати будинок на ділянці і прорахувати оптимальний розмір будинку. Якщо ж ви вирішили обійтися власними силами, то слід взяти до уваги готові оптимальні співвідношення площ. Ідеальне співвідношення — 1:15, тобто площа будинку повинна бути в 15 разів менше площі ділянки.

Нижче наведені приклади котеджів площею ділянок:

  • На ділянці площею 6 соток, можна побудувати будинок площею 120 кв. метрів. Він може бути двоповерховим. У такому будинку реально вмістити три спальні, що достатньо для сім’ї з 4-х чоловік.
  • Для котеджу площею до 200 кв. метрів підійде ділянка 10-12 соток.
  • Котедж площею 350-400 кв. метрів буде солідно виглядати на ділянці не менше 15 соток, а краще 20.

Дачний будиночок не варто будувати великим, досить 100 кв. метрів, за ним легше доглядати і більше місця можна відвести під сад і город. Було проведено опитування серед звичайних громадян з питання, яку площу вони вважають оптимальною. Першість посіли будинки площею від 100 до 150 кв. метрів, друге місце посіли будинки від 150 до 200 кв. метрів.

Крім площі ділянки, слід враховувати його форму. На вузькій ділянці важче розміщувати будинок і споруди. Якщо є можливість вибору, то краще вибирати ділянку площею 20х30 або 40х50, або на зразок. Компанія КиївНовБуд займається будівництвом під ключ елітних котеджів  і недорогих будинків. Наші дизайнери допоможуть правильно розташувати будинок на ділянці і упорядкувати територію.

Плюси і мінуси будинків різних розмірів

оптимальний розмір будинкуНаступним фактором, виляючим на розміри будинків, є його поверховість. Існують свої плюси і мінуси котеджів різної поверховості. Кількість поверхів найчастіше залежить від особистих переваг і фінансових можливостей. З додаванням кожного поверху збільшується площа, а й зростає вартість будівництва і витрати на експлуатацію.

Одноповерховий будинок краще будувати на ділянці великої площі. Перевагами такого будинку є:

  • простота планування;
  • зручність для людей з обмеженими можливостями та похилого віку;
  • гармонійно вписується в ландшафт;
  • максимальний огляд ділянки.

Основним недоліком одноповерхового будинку є велика площа забудови.

Великою популярністю користуються будинки з житловою мансардою. У таких будинках на першому поверсі можна розмістити більшу кількість приміщень, ніж на другому. Крім того, зручно розділити будинок на денну (1 поверх) і нічну (2 поверх) зони. Другий поверх може грати роль приватній території. Мінус житлової мансарди — необхідно утеплити велику площу покрівлі, що виллється в додаткові витрати при будівництві.

Дво- або триповерховий будинок буде оптимальним варіантом для невеликої ділянки. Переваги такого котеджу:

  • невелика площа забудови при великій площі самого будинку;
  • з точки зору експлуатації мінімальна вартість обслуговування одного квадратного метра;
  • висока енергоефективність.

Недоліком є ​​наявність сходів, поганий огляд ділянки.

Розміри приміщень житлового будинку

Який розмір будинку вийде, залежить від кількості і розмірів приміщень. Для цього слід врахувати кількість проживаючих осіб в будинку. Для кожного члена сім’ї слід передбачити спальню, житлових і підсобних приміщень повинно бути достатньо для комфортного проживання. Нижче поміщена таблиця, в якій наведено приблизний перелік приміщень із середніми розмірами для проживання 2-4 чоловік в котеджі.

Найменування приміщення Площа в кв. метрах Корисна інформація
Тамбур 1,5 – 3 Прохідне приміщення, яким користуються постійно, в основному залишаючи речі та взуття.
Хол 5 — 8 Часто з’єднується з тамбуром без дверей і арок.
Гардеробна 1,5 – 3 Без цього приміщення не обійтися в заміському будинку. Зазвичай її розміщують недалеко від входу.
Кухня 7 — 10 Вказано оптимальний розмір, але якщо вона з’єднується з вітальнею, то її можна зробити більше.
Комора 2 — 3 Після гардеробної одна з необхідних кімнат. У ній можна зберігати продукти, запаси, консервацію і різні дрібниці, які можуть знадобитися на кухні.
Їдальня 6 -10 Останнім часом стало популярним з’єднувати кухню з їдальнею, тим самим збільшуючи обідню площу, яку можна красиво декорувати.
Вітальня 19 — 26 Це найпопулярніше місце в будинку. Воно повинно бути просторим, тут зазвичай приймають гостей. Для економії місця можна з’єднати їдальню, кухню і вітальню.
Санвузол 2 — 3 Цієї площі достатньо для розміщення сантехнічних приладів і поличок.
Ванна кімната 4,5 – 6 Ванну з санвузлом краще роз’єднувати, щоб уникнути ранкових черг. А також для спокійного прийняття ванних процедур.
Спальня для батьків 11 -15 У кімнаті крім двоспальному ліжку може стояти велика шафа і відповідні меблі.
Дитяча спальня 9 — 12 Для кожної дитини слід передбачити окрему спальню. Якщо дитина одна, то зайву кімнату можна зробити гостьовій або кабінетом.
Коридори 4 — 8 Бажано їх робити якомога менше. Чим менше коридорів, тим більше корисної площі в будинку.
Технічні приміщення: котельная 3 — 5 У приміщення встановлюються різні системи та обладнання для обслуговування будинку.

Це всього лише приклад приміщень для проживання сім’ї з 2-4 чоловік. Якщо проживати буде більше, відповідно збільшується кількість і житлових кімнат, і підсобних. Наприклад, в будинку з декількома поверхами слід передбачити санвузол на кожному поверсі. На першому бажано його розміщувати недалеко від вітальні подалі від входу.

Який проект обрати

Вибір проекту — найважливіше при будівництві будинку. Не маючи будівельного досвіду, важко зорієнтуватися, який проект краще. Якщо ви вирішили будувати котедж за типовим проеком, то вам будуть запропоновані розміри типових будинків, і ви можете вибрати найбільш вас влаштовує. При цьому слід уточнити, яким чином підраховувалися площі, зазначені в проекті.

Часто вибираючи великий будинок понад 400 кв. метрів, домовласники не замислюються про те, що його потрібно не тільки побудувати, але і обслуговувати. Прибирання займає багато часу і задоволена трудомістка. Крім того, підтримання необхідного мікроклімату може обходитися дорожче самого котеджу. Тому на етапі проектування слід продумати, який оптимальний розмір будинку слід вибрати, щоб його обслуговування відповідало фінансовим можливостям.

Можна побудувати будинок таким чином, щоб можна було завжди поміняти в ньому планування. Для цього в ньому не повинно бути багато несучих стін. Нижче наведено приклад такого котеджу з декількома варіантами планування кімнат.

розміри типових будинків

Якщо говорити про плануванні заміського котеджу, то на першому поверсі зазвичай розміщуються кухня з їдальнею, вітальня, санвузол з душовою. Другий поверх є приватною зоною, на ньому розташовані спальні з санвузлами, біля хазяйської спальні повинен бути окремий санвузол.

Будівництво будинку — відповідальна справа, що вимагає високої кваліфікації в різних сферах будівництва. Побудувати самостійно будинок, що відповідає всім будівельним нормам не під силу навіть будівельнику. Існує ряд робіт, для яких доведеться наймати кваліфікованих фахівців, наприклад, електриків, фахівців з проведення інтернету і т.д. Компанія КиївНовБуд не лише будує будинки під ключ, але і надає різні будівельні послуги. На всі виконувані роботи є ліцензії.

Вигідніше з нами укладати договір про будівництво під ключ, тоді вам не доведеться вирішувати питання, в яких ви не розбираєтеся: оформлення документів, розмітка ділянки, розробка проекту, зведення будинку, проведення комунікацій. Приємним подарунком від фірми є безкоштовне оформлення документів на будинок. Це передбачає здачу будинку в експлуатацію та отримання Свідоцтва про право власності на будинок. Ви можете подивитися на наші готові та споруджувані об’єкти. Зателефонуйте в офіс, наші менеджери допоможуть зв’язатися з клієнтами, будинки яких вам би хотілося побачити. Ви навіч зможете переконатися в якості виконуваних робіт, на які дається гарантія 5 років.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...