Плитний фундамент: характеристики і застосування

плитний фундаментМріє про свій будинок майже кожна людина, особливо, дивлячись на готові красиві котеджі. Але купивши земельну ділянку і вирішивши почати будівництво власного будинку, багато хто і не припускають, скільки виникає питань. У першу чергу потрібно вибрати проект будинку. Тут є кілька варіантів. Найпростіші варіанти: вибрати типовий проект або замовити індивідуальний. Саме на етапі проектування вирішується, яких розмірів і з яких матеріалів будувати будинок, а також, якою буде стрічковий, стовпчастий або плитний фундамент.


Після проектування і отримання необхідних дозволів починається будівництво будинку, яке включає в себе наступні етапи:

  • підготовку будівельного майданчика;
  • влаштування фундаменту;
  • зведення стін;
  • пристрій покрівлі;
  • проведення комунікацій;
  • внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи;
  • благоустрій території і т.д.

Кожен етап вимагає певного будівельного досвіду, яким більшість забудовників не володіє. У цьому випадку існують різні варіанти будівництва. Можна вивчити матеріал, як побудувати теплий енергоефективний будинок , і спробувати побудувати його самостійно. Правда, все одно доведеться скористатися будівельними послугами сторонньої організації для виконання деяких робіт. Найвигіднішими, правда, і найдорожчим варіантом є будівництво будинку під ключ , яке здійснює компанія «КіевНовБуд». У цьому випадку наша компанія бере на себе всі питання, пов’язані з будівництвом, а також безкоштовно займається здачею будинку в експлуатацію та оформленням свідоцтва на право власності.

Якщо прийнято рішення про самостійне будівництво цегляного будинку, то, природно, треба знати, як побудувати будинок з цегли . При вирішенні будувати будинок з газобетонних блоків, потрібно знати який газобетон краще . Питань виникає багато. Важливо під час будівництва не відхилятися без крайньої необхідності від розробленого проекту. Якщо в проекті передбачено будівництво плитного фундаменту, то потрібно будувати саме його, так як його вибір здійснювався з урахуванням властивостей грунту і навантаження від ваги будинку.

Характеристики плитного фундаменту

Плитний фундамент являє собою монолітну плиту під всім будинком, яка є суцільним або ребристим залізобетонним монолітом або складається з залізобетонних балок з щільною закладенням швів і подальшим монолітним покриттям. Так як навантаження від ваги будівлі припадає на всю плиту, до її конструкції і пристрою пред’являються підвищені вимоги.

Розрізняють два види плитного фундаменту:

  • заглиблений;
  • незаглиблений.

Глибина заглиблення зазвичай близько 30 см. При цьому під фундаментом влаштовується подушка з піску і гравію. Незаглиблений тип плитного фундаменту часто називають «плаваючим», глибина його закладення не більше 8 см. За рахунок невеликого заглиблення фундамент рухається разом з рухом грунту, ніж забезпечує високу міцність всієї конструкції.

Завдяки великій площі плити знижується навантаження на грунт. Використання при влаштуванні фундаменту армування оберігає всю конструкцію від переміщень і усадки грунту. Даний фундамент застосовується майже для всіх видів грунтів. Ускладнюється його застосування лише на похилих поверхнях.

Плитний фундамент має такі переваги:

  • застосування фундаменту на будь-яких типах грунту, в тому числі плаваючих;
  • проста технологія виготовлення, бетонна суміш може розвантажуватися без допомоги бензонасоса напряму, що економить час і фінанси;
  • велика площа плити забезпечує високу несучу здатність;
  • жорсткий внутрішній каркас плити оберігає її від деформацій, при сезонних рухах грунту плита рухається разом з усім будинком, тому даний фундамент підходить для «нееластичних» стін: цегляних, з газоблоків та ін.;
  • поверхню плити можна використовувати в якості статевого покриття без додаткового облицювального матеріалу;
  • при дотриманні технології виготовлення перешкоджає проникненню вологи, знижує тепловтрати через підлогу;
  • при будівництві в умовах мерзлого грунту, завдяки невеликому заглибленню економляться витрати на земельних роботах.

Недоліки плитного фундаменту:

  • складність поєднання пристрою підвалу і суцільної плити;
  • неможливість ремонту;
  • роботи з заливки фундаменту повинні виконуватися при сприятливій погоді;
  • висока вартість.

Якщо розглядати високу вартість, то вона пояснюється підвищеною матеріаломісткістю: використання великої кількості бетону та арматури. Але плита дає можливість заощадити на інших етапах будівництва та побудувати теплый энергоэффективный дом :

  • плита може використовуватися в якості підлоги першого поверху;
  • при влаштуванні теплої підлоги, його можна зробити безпосередньо в плиті, таким чином, не доведеться виконувати окрему стяжку;
  • для влаштування опалубки значно економиться пиломатеріал;
  • невеликий обсяг земляних робіт;
  • немає необхідності застосування спецтехніки.

Таким чином, виконавши розрахунок кошторису , можна зрозуміти, що найбільш вигідно застосовувати плитний фундамент для одно-двоповерхових будівель з невеликою площею підстави. Для того щоб фундамент був надійним і витримав навантаження будівлі і руху грунту, треба правильно зробити розрахунок плитного фундаменту, який виконується на етапі проектування.

 Етапи будівництва плитного фундаменту

будівництво плитного фундаменту

Важливо для плитного підстави підібрати правильно бетон. Мінімальна марка бетону повинна бути М-400, оптимальна — М-500. Товщина бетонної плити не повинно бути занадто великий, достатні 200 мм. Такий товщини досить для легких двоповерхових будинків. У відеоролику розповідається про сучасні матеріали для стін.

Підготовчі роботи

Починаються роботи по влаштуванню плитного підстави з розмітки майданчика та земельних робіт. Згідно розмітці знімається необхідний верхній шар грунту, і виносяться осьові лінії. Потім ґрунт вирівнюється і ущільнюється. Якщо грунтові води підходять близько, виконують дренажні роботи. На підготовленій підставі влаштовується піщано-гравійна подушка товщиною 10 см. Для кращого ущільнення пісок поливають водою.

Перед тим, як виконувати пристрій плити, потрібно прокласти комунікації для водопроводу і каналізації. Після підготовки подушки заливається бетонна стяжка. Поверх бетонної площадки виконується гідроізоляція плитного фундаменту: укладається гідроізоляційний матеріал. На швах матеріал укладається внахлест. При необхідності виконується теплоізоляція будови за допомогою екструдованого пінополістиролу. Теплоізоляцію виконують як під плитою, так і зверху.

Облаштування опалубки

Далі укладається два шари арматурної сітки: одна в підставі монолітної плити, інша поверх конструкції. Арматурністрижні в’яжуться дротом. Коли підготовчі роботи закінчені, влаштовується опалубка. Вона повинна бути великої міцності, щоб витримати високий тиск з боку бетону. Арматура не повинна контактувати з опалубкою, оскільки повинен бути захисний шар бетону 40 см. Опалубку можна обернути поліетиленом, щоб виключити витік бетону.

Бетонування і догляд

Підготовлена площадка заливається бетонною сумішшю в одну зміну. При цьому її необхідно вирівнювати і утрамбовувати. Далі плита повинна набрати міцність. По всьому периметру її слід накрити плівкою, щоб бетон не пересихав, і не з’явилися тріщини. Етапи будівництва плитного фундаменту закінчуються доглядом за бетоном і очікуванням того, поки бетон не набере міцності. Протягом першого тижня бетон потрібно поливати водою. Бетон набирає міцність протягом трьох-чотирьох тижнів.

Застосування

Головна особливість плитного фундаменту — протистояти рухам грунту. Тому цей фундамент застосовується для будинків, стіни яких збудовані з нееластичних матеріалів. На стінах з цегли, різних видів блоків, монолітних бетонних при русі ґрунту буквально на 1-5 мм з’являються тріщини. Тому ці будинки будують легкими. Плита рухається разом з грунтом, тому немає деформації. Компанія «КіевНовБуд» займається будівництвом будинків під ключ із застосуванням сучасних технологій. Тому на наших об’єктах часто використовується плитний фундамент. На відео можна подивитися приклад зведення будинку з газоблоків на одному з об’єктів компанії «КіевНовБуд».
Доцільно використовувати плиту не тільки для будинків з жорстких матеріалів, але й для пучинистих грунтів. Зазвичай для таких грунтів застосовується стрічковий або пальовий фундамент. Але з плином часу природні сили, що виникають при спученні, витісняють ці фундаменти. Таким чином, легкі будинку піднімають і конструкція перекошується. Застосування бетонної плити дозволяє побороти природні сили і вирішити цю проблему.
Пристрій фундаменту — відповідальний етап будівництва, від якого залежить термін служби майбутньої будови, тому виконувати його повинні фахівці. Компанія «КіевНовБуд» виконує будівництво приватних будинків і дає гарантію на виконані роботи 5 років. Переконатися в якості виконуваних робіт можна, побувавши на наших готових  и які строїмо  об’єктах і поспілкувавшись з їх власниками.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...