Утеплення фасадів мінеральною ватою

В даний час все більшу популярність здобувають енергоефективні будинки , основна відмінність яких полягає в тому, що їх обслуговування вимагає мінімальних затрат. Особливо це стосується опалення, так як на нього йде велика частина коштів. Для того щоб заощадити на опаленні, стіни утеплюють теплоізоляційними матеріалами. Існують різні види утеплювачів, найбільш популярною вже багато років є мінеральна вата.

Мінеральна вата як утеплювач фасадів

утеплення фасадів мінеральною

Мінеральна вата для фасадів відрізняється від мінеральної вати для внутрішнього утеплення більшою щільністю і гидрофобностью — водовідштовхувальні властивості. Утеплювач для зовнішніх робіт випускається у вигляді плит і рулонів. Зазвичай плити мають розміри: 0,5х1,0 м, 0,6х1,2 м. Товщина плит може бути: 50 мм, 100 мм і 150 мм. Найбільш популярними є плити товщиною 100 мм.

Мінвата відрізняється за видами залежно від використовуваного для її виготовлення сировини:

  • зі скла — скловата;
  • з гірських порід — кам’яна (базальтова);
  • з доменного шлаку — шлаковая.

Найбільшою популярністю користується базальтова вата. Шлакова вата має найнижчу теплопровідність з усіх видів вати, а й найвищу здатність вбирати вологу. Ще одним її недоліком є підвищена кислотність.

Види вати Довжина волокна, мм Товщина волокна, мкм Теплопровідність, Вт/м·К Пожежна безпека
Скловата 15 — 50 5 — 15 0,38 — 0,46 Не горить
Кам’яна 16 4 — 12 0,035 — 0,042 Не горить
Шлакова 16 4 — 12 0,46 – 0,48 Спікається при високій температурі

Залежно від використаної сировини вата має різну структуру: вертикально-шарувату, просторову, горизонтально-шарувату і гофровану. Це дає можливість застосовувати минвату в різних конструкціях з урахуванням її структури. знаючи, скільки коштує будинок , використовуючи в якості утеплювача минвату, можна заощадити на товщині стін при будівництві недорогого  дома.

Переваги та недоліки мінеральної вати

Мінеральна вата для утеплення фасадів займає одне з провідних місць серед утеплювачів завдяки своїм перевагам:

  • відмінні теплоізоляційні якості;
  • високі шумо- і звукоізоляційні якості;
  • податливість матеріалу дає можливість замаскувати дефекти покриття і кривизну стін;
  • в матеріалі не заводяться комахи, гризуни і ін.;
  • простота і висока швидкість монтажу;
  • низька вартість;
  • стійкий до перепадів температур;
  • висока пожежна безпека, так як не горить і не плавиться;
  • тривала осадка робить непомітною деформацію.

Утеплення фасадів мінеральною ватою має недоліки, але вони компенсуються правильним монтажем:

  • вата гігроскопічна, якщо не оброблена гідрофобними розчинами;
  • легко змінює свій обсяг, що можна уникнути шляхом виконання армування.

Незалежно від того, скільки в наш час коштує побудувати будинок , мінеральна вата залишається популярним теплоізоляційним матеріалом.

Технологія утеплення фасаду мінватою

Завдяки технічному прогресу в сучасному будівництві з’явилося багато новітніх технологій . При їх використанні важливо дотримуватися технологію. Це стосується і утеплення фасадів будівель. Якщо утеплювач буде покладений неправильно, це не тільки не дасть необхідний теплоізоляційний ефект, але може стати причиною виникнення містків холоду, появи цвілі і ін. При виборі утеплення стін з керамічного блоку  слід враховувати, яким матеріалом і як правильно утеплювати стіни. Технологія утеплення стін мінватою проста, тому утеплення може виконати забудовник без великого будівельного досвіду.

Підготовчі роботи

утеплення фасадів мінеральною ватою

Перед тим, як виконувати утеплення фасаду мінеральною ватою, потрібно звільнити стіни від виступаючих конструкцій у вигляді камер спостереження, кронштейнів і т.д. Особливо багато таких різних пристроїв може бути на стінах будинківкомерційного призначення. Якщо на стінах є відвалилася або пошкоджена штукатурка, потрібно виконати ремонт і покрити стіни грунтовкою.

Після підготовки поверхні стін можна приступати до зміцнення направляючого профілю. Він необхідний для укладання першого ряду. Від того як буде покладений перший ряд, залежить якість укладання подальших рядів. Прочитавши статтю про те, як правильно будувати будинок , можна знайти корисні поради по зведенню будинку своїми руками. При утепленні і зведенні стін, важливо постійно контролювати їх рівність. Для цього використовується будівельний рівень і навіс. Металевий профіль кріпиться до стіни дюбелями. Між профілями має бути відстань близько 60 см.

Кріплення мінеральної вати на стіни

Вата для утеплення фасаду кріпиться до стіни за допомогою спеціального клею. Він продається у вигляді сухого порошку в упаковці по 25 кг. Щоб отримати клеїть, порошок висипають в ємність з кількістю води, зазначеним в інструкції по використанню, і перемішують суміш до утворення однорідної маси. Отриманий склад наносять на поверхню плити з мінеральної вати і потім прикладають до поверхні стіни. При цьому важливо відразу ж розгладити всі нерівності поки клей не схопився. Це поліпшує зчеплення фасаду з матеріалом і, відповідно, підвищує ефективність теплоізоляційного шару.

Після того як буде викладений ряд плит, викладають наступний. При цьому плити укладаються в такому ж порядку, як цеглини, тобто плита наступного ряду повинна укладатися на стику плит попереднього. Необхідно велику увагу приділяти зазорам на стиках плит. Плити повинні щільно прилягати одне до одного, щоб виключити появу містків холоду. Коли мінвата для фасаду буде вся приклеєна, потрібно посилити її кріплення за допомогою кріпильних елементів — дюбелів. Для цього треба просвердлити отвори по кутах плит, а одне зробити по центру, в нього вставляється дюбель-грибок.

Приклеєні і закріплені плити армують за допомогою клейового складу і армуючої склосітки. Армування виключить виникнення тріщин і запобіжить обвал покриття, якщо виникне така загроза. Армуючої сітки вдавлюють за допомогою шпателя в клейовий склад. Спочатку слід провести армування кутів. Для цього використовуються спеціальні куточки. Через добу можна продовжувати армування всієї стіни. Після армування можна приступати до фінішної обробки фасаду.

Завершальний етап — оздоблювальні роботи

Обробку можна виконати різними способами. зробивши розрахунок кошторису , можна вибрати відповідний за вартістю варіант. Найбільш популярними є обробка штукатуркою і фарбування фасадною фарбою. Ці способи не тільки служать декоративною прикрасою, але і захищають фасад від грибка і цвілі. Часто саме цю обробку використовують в типових проектах.

Декоративна штукатурка може наноситися одним із таких способів:

  • Штампуванням. Для цього валик обтягують сіткою з певним малюнком, а потім виконують або комбінацію з різних рухів, або роблять штрихи валиком.
  • Начосом. У цьому випадку використовується металева щітка з ворсинками з дроту. Тільки що нанесену штукатурку як би «розчісують» щіткою, а потім дають підсохнути. Після висихання поверхня витирають чистою ганчіркою, щоб видалити частки, які погано тримаються.
  • Торцюванням. Для отримання поверхні за фактурою, що нагадує натуральний камінь, змочують гумову губку в мильному розчині.

Не меншою популярністю стала користуватися оздоблення сайдингом. Правда, утеплення фасаду мінватою під штукатурку відрізняється від утеплення під сайдинг: мінвата кріпиться на стіни за іншою технологією. Спочатку на стіну прикріплюють ізоспан — спеціальну плівку, яка захищає стіну від вологи і вітру. Головне призначення плівки — вивести вологу з матеріалу і не допустити її назад. Крім того, для кріплення мінвати в цьому випадку не використовується клей, вона кріпиться лише дюбелями. На шар мінеральної вати вкладається ще шар плівки. Між утеплювачем і плівкою необхідно зробити зазор для вентиляції. Після цього фасад обшивають сайдингом.

Залежно від обраноговаріанти співпраці з компанією «КіевНовБуд» зовнішня обробка або виконується, або ні. Найвигідніший варіант — укладання договору про будівництво під ключ. У цьому випадку клієнт не тільки отримує готовий будинок від компанії, але і безкоштовне оформлення документів  в подарунок.

Кілька порад з використання мінеральної вати

Роботи з утеплення фасаду мінватою повинні проводитися при температурі від + 5 до +25 градусів, вологість повітря не повинна перевищувати 80%. Тому слід знати, як довго будується будинок ,щоб етап утеплення фасаду припав на теплий період року. Крім того, застосовувати потрібно плити з мінеральної вати товщиною, яка відповідає кліматичним умовам місцевості. При подальшій експлуатації слід виключити дію прямих сонячних променів на утеплювач, так як вони надають руйнівну дію на мінвату.

Небажано застосовувати для фасадної обробки акрилову фарбу, так як вона добре пропускає повітря, а разом з ним і вологу, що зменшує термін експлуатації утеплювача. Коли виконано утеплення фасаду мінватою, залишаються невеликі шматки. Залишки мінвати можна використовувати для закладення щілин і просвітів, щоб вирівняти поверхню стін.

Таким чином, незважаючи на простоту монтажу, утеплення краще довірити будівельній фірмі, яка займається таким видом робіт. Компанія «КіевНовБуд» займається будівництвом під ключ ,тому утеплення входить в спектр послуг, що надаються компанією. Якщо є сумніви в якості виконуваних робіт, то можна відвідатиготові об’єкти компанії і поспілкуватися з клієнтами, які змогли переконатися в якості робіт, проживши вже по кілька років в будинках, побудованих компанією.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...