Введення будинку в експлуатацію. Як ввести будинок в експлуатацію?

Можливі два варіанти, як стати власником заміського будинку: купити готовий будинок або побудувати самому. У відеоролику розглядаються переваги і недоліки обох способів . Один з плюсів покупки готового будинку — його не потрібно здавати в експлуатацію. Крім того, оплачується вся вартість при покупці. При будівництві нового будинку, навіть якщо ви знаєте, скільки коштує побудувати будинок , склали кошторис сказати точно, скільки коштуватиме будівництво, неможливо.

Завершальний етап будівництва — введення будинку в експлуатацію

ввод в эксплуатацию частного дома

Якщо завершені всі роботи з будівництва нового, наприклад, монолітного будинки, то для того щоб стати повноцінним його господарем, який має право власності на будинок і господарські будівлі до нього, необхідно пройти завершальний етап — здати будинок в експлуатацію, а потім зареєструвати право власності. Введення будинку в експлуатацію — оформлення документів, що підтверджують відповідність будинку з діючими будівельними нормами і придатного для проживання людей.

Щоб процес здачі в експлуатацію пройшов без проблем, необхідно оформити ряд документів ще до початку будівництва будинку. Починаючи будівництво заміського котеджу, потрібно знати все про будівельні правила і норми , щоб надалі уникнути проблем з законодавчими органами і штрафів.

На даний момент в Україні діють кілька будівельних норм і правил, які регулюють умови забудови ділянки землі. Ці документи містять велику кількість вимог і обмежень до будівництва будинку, які часом важко виконати через неосвіченості в цьому питанні. якщо проект типовий , то будівельні норми в ньому дотримані. Але необхідно дотримання технології при будівництві. Тому краще найняти будівельну бригаду або укласти договір з фірмою, що займається будівництвом. Комерційним і приватним будівництвом під ключ в Києві та Київській області займається компанія «КіевНовБуд».

За законами України всі будівельні об’єкти діляться на V категорій. До якої з категорій віднести об’єкт залежить від його особливостей, як архітектурних, так і технічних. Крім поділу за категоріями всі об’єкти нерухомості діляться на чотири групи, для кожної з них процедура будівництва має свої особливості, потрібні певні документи.

Особливості будівництва та введення в експлуатацію приватного будинку

Приватний будинок поверховістю не більше двох поверхів і площею менше 300 кв. м відноситься до першої групи об’єктів нерухомості. Крім того, в неї входять дачі, садові будиночки, господарські будівлі, гаражі та споруди на ділянці.

Власник об’єкта нерухомості першої групи при будівництві повинен здійснити наступні дії:

  1. Перед початком будівництва для будинків менше двох поверхів і площею до 300 кв. м потрібно отримати Будівельний паспорт на забудову ділянки. Цей документ видають органи влади того регіону, в якому знаходиться ділянка. Проектна документація не обов’язкова, забудовник може її зробити за власним бажанням.
  2. Тепер слід подати до Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) регіону, в якому знаходиться ділянка, повідомити, що розпочато будівельні роботи. Повідомлення можна подати особисто або надіслати рекомендованим листом, до якої додати опис висланих документів. При подачі повідомлення потрібно звернути увагу, щоб документу було присвоєно номер з 13 знаків (11 цифр і 2 букв).

Можна починати будівництво, не чекаючи відповіді з Інспекції. При цьому потрібно бути готовим до того, що будівництво в будь-який момент можуть проінспектувати. Протягом тижня після подачі повідомлення необхідно повідомляти відповідні органи державної влади про початок будівництва.

Краще довірити будівництво фахівцям. Важливо не помилитися при виборі підрядника. Не варто на цьому економити. У відеоролику про всіх за і проти низьких цін  в будівництві зачіпається ця тема. Тому, перш ніж укладати договір про будівництво, потрібно переконатися, в надійності фірми. Що стосується компанії «КіевНовБуд», то переконатися в якості виконуваних робіт можна, побувавши на поточних об’єктах компанії і поспілкувавшись з їх власниками.

Порядок введення в експлуатацію в Україні розроблений загальний для всіх регіонів. Коли завершені всі будівельні роботи, будинок здається в експлуатацію. Для цього потрібно зареєструвати в ДАБК декларацію про готовність будинку. Декларація подається особисто або надсилається рекомендованим листом з переліком документів, що додаються. В Інспекції в 10-денний термін повинні зареєструвати декларацію. Причому ця процедура безкоштовна.

Після реєстрації декларації в ДАБК, власник об’єкта нерухомості зобов’язаний проінформувати місцеві органи влади і пожежну інспекцію про введення в експлуатацію будинку. Для цього потрібно надати копію декларації. Грунтуючись на неї, комунальні служби зобов’язані підключити новий об’єкт до комунікацій. Підключення повинно бути зроблено протягом 10 днів. Завершальний етап — реєстрація прав власності та отримання Свідоцтва.

Будівництво і здача в експлуатацію об’єктів другої групи

До другої групи належать об’єкти І — ІІІ категорії складності, до них відносяться будинки площею понад 300 кв. м або висотою більше 2-х поверхів, багатоквартирні будинки з кількістю поверхів менше десяти, а також різні громадські будівлі (школи, дитячі садки, санаторії тощо.).

Етапи будівництва і введення об’єкта в експлуатацію 2-ї групи трохи відрізняються від 1-й:

  • Подається заява про намір будівництва. Після його реєстрації в 10-денний термін повинні бути видані безкоштовно вихідні дані для проектування.
  • Далі необхідно розробити і затвердити проектну документацію. На етапі розробки проекту вирішуються всі питання, пов’язані з будівництвом: виконується планування будинку, вирішується будувати підвал або льох , вибираються матеріали, наприклад, який газоблок краще  підійде і т.д.
  • На наступному етапі необхідно подати і зареєструвати в ДАБК декларацію про початок будівельних робіт. Декларація реєструється безкоштовно протягом 10 робочих днів.
  • Далі виконується будівництво об’єкта. Будівництвом об’єктів І — ІІІ категорії складності повинні займатися тільки фахівці. Вони знають технологію будівництва, як правильно звести фундамент, наприклад, стовпчастий , стіни, покрівлю та ін.
  • Після завершення будівництва в ДАБК потрібно зареєструвати декларації про готовність об’єкта. Для цього подається необхідний пакет документів. Декларацію повинні зареєструвати в 10-денний термін після подачі пакета документів.
  • На завершальному етапі потрібно отримати Свідоцтва про право власності, яке дає право розпоряджатися нерухомістю: продавати дарувати і т.д.

Особливості оформлення об’єктів третьої групи

ввод дома в эксплуатацию

Третя група складається з об’єктів нерухомості ІV — V категорії складності. До цієї групи належать торгові центри, лікарні, сучасні бізнес-центри і т.д. При будівництві цих об’єктів необхідно розробити проектну документацію, провести її експертизу, отримати дозвіл на будівництво. Після завершення будівництва об’єкта потрібно отримати акт про прийняття об’єкта в експлуатацію. Коли акти будуть затверджені, видається Сертифікат відповідності об’єкта.

Введення в експлуатацію об’єктів самовільного будівництва

В 4-ї групи віднесли об’єкти нерухомості, побудовані без дозволу, які відносяться до 1-ї та 2-ї групи. Щоб здійснити введення в експлуатацію приватного будинку або громадської будівлі, які самовільно побудовані, необхідно пройти три етапи:

  1. Провести технічне обстеження.
  2. Подати документи в ДАБК, усунути виявлені недоліки при технічному огляді і зареєструвати декларацію про готовність.
  3. Зареєструвати права власності на об’єкт.

Для проведення технічного огляду об’єкт повинен бути повністю добудований, проведені всі інженерні мережі. При технічному обстеженні перевіряється відповідність будівельних конструкцій та комунікаційних систем будівельним нормам, робиться обмір, фотографування, аналізується проектна документація, якщо вона є. Виготовляється техпаспорт БТІ, в якому стоїть позначка, що проведений технічний огляд. Можливо виготовлення технічного паспорта приватною особою, що має ліцензію на даний вид робіт. Технічного обстеження досить для будинків площею до 300 кв. м з кількістю поверхів менше 2-х.

Якщо будинок понад 300 кв. м і кількість поверхів три і більше, то необхідно, крім техогляду, детальне інструментальне обстеження: визначення характеристик конструкцій, матеріалів із залученням лабораторних досліджень або відповідних фахівців.

Технічне обстеження можливо лише за умови, що замовник має документи, які підтверджують, що він є власником об’єкта або має право користуватися земельною ділянкою.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 оценок, среднее: 1,50 из 5)
Загрузка...