Бітумна черепиця — безшумний і надійний матеріал для покрівлі

Будівництво приватного будинку починається з паперової тяганини: збору документів для початку будівництва , перевірки правильності оформлення земельної ділянки та ін. Оформленню документів слід приділяти особливу увагу. Якщо буде не вистачати дозволів або неправильно оформлені якісь документи, це може вилитися в серйозні штрафи з боку державних органів. Лише уладнавши все з документами, можна спокійно приступати до будівництва.

Будь-забудовник замислюється, як побудувати будинок дешево , на чому можна заощадити, будувати самому або найняти будівельну фірму .В першу чергу можна заощадити на будматеріалах. На будівельному ринку останнім часом з’явилося багато нових будівельних матеріалів, які перевершують за своїми характеристиками старі, вартість їх часом нижче. Це стосується і покрівельних матеріалів. Бітумна черепиця поєднує в собі властивості класичної черепиці і нових технологій. Зовні вона схожа на керамічну черепицю, яку використовують в якості покрівельного матеріалу вже багато століть. красиво виглядає будинок з цегли , покритий керамічною черепицею.

Бітумна черепиця: переваги і склад

bitumnaya cherepitsa

Покрівля з бітумної черепиці є чимось середнім між м’якою і твердою дахом. Вперше дахове полотно, вкрите бітумом, з’явилося в Америці. Спочатку це був картон з нанесеним з двох сторін бітумом. Матеріал для покрівлі нарізався окремими шматочками, які називалися гонтом. Вони мали або прямокутну форму, або нарізалися у вигляді шестикутника. Черепицею гонт стали називати в Європі. Свою популярність бітумна черепиця завоювала завдяки своїм характеристикам, які залежать від використовуваних матеріалів при її виробництві.

Бітумна черепиця являє собою багатошарову структуру. Щоб вибрати якісний матеріал, слід разораться з чого вона складається.

Структура бітумної черепиці

На сучасному ринку в основному присутня продукція на основі скловолокна (скловолокна). Воно являє собою синтетичне полотно, яке виходить в результаті плавки неорганічного скла, що складається з природних матеріалів: соди, кварцового піску, доломіту і вапна. В результаті виходить екологічно чистий матеріал з високими показниками зносостійкості.

Склополотно складається з волокон, пов’язаних один з одним смолами. Він проводиться двома способами:

  • мокрим: подрібнені волокна вспеніваются, і з цієї маси формується стеклохолст;
  • сухим: волокна виходять шляхом видавлювання неорганічного скла, осідаючи на дні контейнера, вони формуються в полотно і висушуються в камері.

Завдяки скловолокну бітумна черепиця набуває такі властивості:

  • стійкість до механічних пошкоджень;
  • стабільність розмірів;
  • стійкість до впливу вологи;
  • стійкість до хімічного впливу;
  • вогнестійкість;
  • гнучкість;
  • еластичність.

Другим компонентом бітумної черепиці є бітум — це натуральна сировина, що має смоляних структуру. Для отримання певних властивостей бітум модифікують шляхом поєднання з різними полімерними добавками. Використовується два види модифікованого бітуму:

  • СБС (Стирол-бутадієн-стирол). Його основу становить каучук, отриманий синтетичним способом. Черепиця, покрита цим бітумом морозостійка, добре переносить високі температури, еластична, має довгий термін служби.
  • АПП (атактический полипропилен). Применение этого вещества делает черепицу устойчивой к ультрафиолету, к высоким температурам, химическим веществам.

Крім того, існує «окислений» бітум. Він виходить шляхом окислення бітумної маси. Коли вона знаходиться в розплавленому стані, через неї пропускається повітря. Таким чином, відбувається штучне старіння матеріалу, що продовжує термін його служби, і збільшує теплостійкість.

Третім складовим бітумної черепиці є мінеральна присипка. Вона використовується як захисний шар і надає черепиці зовнішній вигляд. Як присипки використовується:

  • базальт;
  • сланець;
  • кремній.

Більш поширеним є базальт. Його гранули округлої форми, тому прилягають щільніше до бітуму і краще триматися на поверхні. Кам’яна присипка додає м’якому покриттю наступні властивості:

  • додатково захищає від ультрафіолету;
  • збільшує міцність і довговічність виробу;
  • захищає від механічних пошкоджень;
  • підвищує стійкість до високих температур;
  • дає можливість надавати покрівлі різні відтінки.

Використання високоякісних складових дає можливість знизити водовбирні характеристики матеріалу до нуля, що робить бітумну черепицю стійкої до гниття і корозійних процесів. Завдяки гнучкості і еластичності м’яку покрівлю можна застосовувати для дахів будь-якої конфігурації, навіть куполоподібних. Великим плюсом є можливість заміни зіпсованого гонту, не порушуючи цілісності всього покрівельного покриття.

Бітумна черепиця реалізується у вигляді окремих плиток, які називаються гонтом. Існує багато різновидів їх форм, але можна виділити кілька основних:

  • у вигляді шестикутника;
  • прямокутна;
  • овальна;
  • у вигляді ромба;
  • «Дракона хвіст»;
  • луската;
  • хвиляста;
  • «бобровий хвіст»;
  • «дранка».

Виріб може не мати розрізів, тоді воно дешевше і може використовуватися при будівництві недорогих будинків, але покрівля втрачає привабливий зовнішній вигляд. Черепицю ділять на рядову, яка використовується для укладання горизонтальних рядів, і коньково-карнизну, що укладається в перший ряд покрівлі і по гребеню.

Технологія укладання бітумної черепиці

krovlya iz bitumnoy cherepitsyi

Важливо, щоб при монтажі та підборі матеріалів були враховані будівельні норми і правила . Бітумна черепиця — м’який покрівельний матеріал, тому для його кріплення потрібна спеціально підготовлена поверхню, щоб уникнути прогинів і деформації гонту. Можливі два варіанти основи:

  • у вигляді суцільного настилу;
  • у вигляді обрешітки.

Найчастіше в якості матеріалу для основи використовується деревина.

Дах відчуває великі навантаження від природних явищ: снігу, вітру та ін. В типових  проектах зазвичай враховані всі вимоги і виправлені недоліки, виявлені під час будівництва або під час експлуатації покрівлі. При індивідуальному проектуванні потрібно врахувати навантаження на покрівлю в залежності від опадів, що випадають, напрямку і сили вітру, а також ряд інших факторів. Тип покрівлі впливає на вибір фундаменту , так як важливий її вага. М’яка покрівля знижує навантаження на фундамент завдяки невеликій вазі. При виборі фундаменту слід враховувати також рівень грунтових вод .

Дах з бітумної черепиці має таку ж конструкцію, як дах, покритий іншими покрівельними матеріалами. Вона являє собою листковий пиріг:

  1. Перший шар — утеплювач. Його укладають між кроквами і захищають з внутрішньої сторони пароізоляційним матеріалом, наприклад, поліетиленовою плівкою.
  2. Далі виконується контробрешетка.
  3. Поверх контробрешетування на суцільну основу кріпиться покрівельний матеріал.

Контробрешетка робиться з дощок товщиною 3-4 см, що створює вентиляційний зазор. Для створення суцільного настилу для м’якої покрівлі беруть або фанеру, стійку до вологи, або обрізні або шпунтовані дошки, або плити OSB. Дерев’яні деталі слід обробити антисептиками. Поверхня обрешітки покривається підкладковим килимом, який захищає покрівлю від можливих протікань. На нього зверху кріпляться гонт бітумної черепиці
.

Укладають гонт від низу до верху і справа наліво. Кріпиться черепиця за допомогою спеціального клею (бітумно-полімерної мастики), який наносять на зворотну поверхню. Перед нанесенням клейового складу з плиток потрібно зняти захисну плівку і прогріти їх будівельним феном. Для надійності черепицю до решетування прибивають цвяхами. Черепицю слід укладати внахлест. На сонці гонт нагріваються і надійно скріплюються один з одним, створюючи герметичний шар.

Особливу увагу при влаштуванні покрівлі слід приділити ковзанах, хребтах і іншим складних конструкцій. Для них використовується спеціальна коньково-карнизна черепиця. Монтуючи ендови, у внутрішні кути укладають підкладковий килим, який закріплюють за допомогою металевих примикань. Такі ж примикання застосовуються в місцях стиків зі стінами, трубами і димоходами.

Що впливає на термін служби покрівлі з бітумної черепиці

Щоб покрівля з бітумної черепиці прослужила стільки ж років, скільки і будинок, побудований під ключ , важливо, при підборі типу черепиці врахувати конструкцію даху, умови, в яких буде експлуатуватися будинок. Крім того, важливо, строго дотримуватися технології укладання, застосовуючи тільки якісні видаткові. У комплекті з черепицею виробники часто пропонують спеціальне кріплення, який підвищує якість монтажу і підвищує експлуатаційні характеристики покрівлі.

При монтажі покрівлі обов’язково необхідно виконати якісну вентиляцію, яка позбавить дерев’яні елементи від зайвої вологи і не дасть розвиватися процесу гниття. Утеплювач запобіжить утворенню конденсату. Монтувати бітумну черепицю краще в теплу пору року, щоб температура повітря була більше 5 градусів. При низьких температурах монтаж м’якої покрівлі ускладнюється, особливо при сильному вітрі. В цьому випадку гонт складно стикувати і забезпечувати необхідну герметизацію.

Догляд за бітумної покрівлею полягає в постійному очищенні її від листя, органічних забруднень, щоб виключити процеси гниття. При правильно виконаному монтажі і регулярного догляду м’яка покрівля прослужить довгий час.

Виконати якісно монтаж покрівлі, не маючи будівельного досвіду, дуже складно. Якщо будуть допущені помилки, це позначиться на подальшій експлуатації будинку. Дах почне протікати і доведеться постійно її ремонтувати. Щоб уникнути таких проблем, краще найняти будівельну фірму. Компанія «КіевНовбуд» здійснює як будівництво будинків під ключ, так і надає різні послуги. Вартість будівництва  будинку залежить від ступеня його готовності. Найвигідніше укладення договору про будівництво під ключ. У цьому випадку компанія бере на себе здачу будинку в експлуатацію і оформлення документів ,а також надає безкоштовне обслуговування протягом року. На рахунку компанії багато готових об’єктів, побувавши на яких, можна переконатися в якості виконаних робіт. Одним з наших об’єктів є бизнес-центр  в місті Києві.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...