Натуральний і штучний камінь в оздобленні фасаду будинку

При зведенні власного будинку, недостатньо лише розробити проект, скласти кошторис  і вибрати матеріали для будівництва. Також слід приділити увагу і оформлення інтер’єру
внутрішніх приміщень
і, природно, дизайну зовнішніх стін. Адже погодьтеся, що фасад будівлі є своєрідною візитною карткою, а його оформлення свідчить не тільки про добробут господаря, а й про його естетичний смак.

У даній статті мова піде про досить поширеному і не втрачає свою популярність (з плином часу) способі декорування зовнішніх стін, як обробка каменем. Справедливості заради відзначимо, що камінь — це досить дорогий оздоблювальний матеріал, тому процедуру облицювання зовнішніх стін рекомендується довірити фахівцям, що мають всі необхідні для даної роботи інструменти і знання. Але, перш ніж ми розповімо вам про нюанси оздоблення фасаду натуральним або штучним каменем, давайте розглянемо різновиди використовуваного матеріалу в залежності від поверхні стіни.

Камінь для зовнішньої обробки: види, переваги, особливості

обробка декоративним каменем фото

Залежно від фактури фасаду, застосовуються такі технології їх облицювання:

  • если дом побудований з цегли або бетонних блоків, стіни обробляються за допомогою штучного або природного каменю, який укладається на неоштукатурені поверхню;
  • обробка гіпсовим каменем або клінкерною плиткою здійснюється в разі наявності на стіні шару штукатурки ;
  • вентильовані фасади оклеиваются декоративною плиткою, яка за своїм зовнішнім виглядом нагадує клінкерну цеглу або натуральний камінь.

ТТепер, коли ви маєте уявлення про те, який різновид даного оздоблювального матеріалу застосовується в тому чи іншому випадку, давайте розглянемо переваги його використання, а також особливості кожного окремо взятого найменування.

 Переваги використання каменю для оздоблення фасаду

оздоблення декоративним каменем

Як ми відзначили в самому початку статті, обробка будинку каменем (натуральним) — це задоволення досить дороге, і дозволити його собі може не кожен. Однак поряд з цим, якщо можна так висловитися, невеликим недоліком, даний матеріал володіє декількома істотними перевагами:

  • довговічність, обумовлена високою здатністю каменю витримувати, як низькі, так і високі температури;
  • універсальність, що дозволяє використовувати даний матеріал для облицювання не тільки зовнішніх, а й внутрішніх стін споруди.

Що стосується каменю штучного, то тут необхідно зазначити, що вартість такого оздоблювального матеріалу трохи нижче, ніж натурального його аналога. До того ж, використання таких виробів при декоруванні фасаду (на відміну від того ж природного каменю або цегли дозволяє забезпечити більш яскравий і різноманітний його дизайн. Але все ж, хотілося б більш детально розглянути саме натуральний матеріал, серед якого найбільш популярними є такі камені, як граніт, мармур, вапняк і піщаник.

Кожен з перерахованих матеріалів має свої переваги й недоліки. Так, найміцнішим з даної групи каменів є граніт, який може використовуватися не тільки для оздоблювальних робіт, але і для виготовлення декоративних елементів, таких як лавочка, сходи або навіть фонтан. Однак на увазі міцності граніту, його обробка, це досить трудомістке заняття, що вимагає наявності спеціальних інструментів і практики. Саме тому якісно виконати процедуру облицювання фасаду даним матеріалом під силу тільки професіоналам.

Що стосується пісковика і вапняку, то проводити їх обробку набагато легше. Але при цьому необхідно пам’ятати, що на увазі низького (в порівнянні з гранітом) рівня міцності, такий матеріал підходить не для всіх видів оздоблювальних робіт.

Мармур — це щось середнє, в плані фізичних властивостей, між гранітом і вапняком. За показником міцності він не сильно поступається першому, але обробити його набагато легше.

Іншими словами, обробка декоративним каменем (фото ви можете подивитися на нашому сайті) не обмежується тільки естетичними властивостями матеріалу, а вимагає також ретельного вивчення його експлуатаційних і міцності.

Обробка декоративним каменем: підготовка і особливості процесу

отделка камнем

Першим етапом підготовчого процесу (як і при використанні будь-якого іншого оздоблювального матеріалу для фасаду є обробка поверхні стін, що передбачає їх просочення спеціальним складів, що дозволяє запобігти виникненню грибка під облицюванням і захистити її від відшаровування. А поки кладка буде висихати, ви зможете зайнятися пошуком клейової суміші. Пам’ятайте, що клей повинен витримувати низькі температури і володіти водовідштовхувальними властивостями. В іншому випадку, вся облицювання відпаде з настанням перших сильних морозів або після проливного дощу.

Наступний етап — укладання каменю. Незалежно від обраного матеріалу, натуральний або штучний, його монтаж здійснюється за аналогією з облицюванням стін керамічною плиткою. Єдиною відмінністю, в даному випадку, буде те, що природний камінь має різну форму і підбирати його необхідно буде вже в процесі проведення оздоблювальних робіт. З одного боку — це трохи ускладнює і уповільнює процедуру, а з іншого, відпадає необхідність у вирівнюванні рядів фрагментів облицювання.

Сама кладка здійснюється у напрямку знизу вгору, як і у випадку з керамічною плиткою. При цьому не варто прагнути зробити поверхню суцільною. Адже, в більшості своїй, наявність широких швів робить кладку більш привабливою і красивою, що дозволить виділити фасад вашого будинку серед інших аналогічних будівель.

Нижче, ми наведемо кілька рекомендацій, якими не варто нехтувати в процесі обробки зовнішніх стін споруди штучним або натуральним каменем:

  • готувати клейову суміш необхідно в найостаннішу чергу і невеликими порціями на увазі того, що схоплюється вона протягом одного-двох годин після замішування;
  • якщо клей потрапив на лицьову частину каменю, видаляти його слід негайно, так як після його затвердіння, зробити це, практично неможливо;
  • після облицювання фасаду, на камені рекомендується нанести спеціальний лак, який додасть матеріалу додатковий блиск.

У висновку хочеться ще раз акцентувати увагу на тому, що оздоблення фасаду каменем вимагає наявності певних навичок. Тому довіряти проведення даного виду робіт слід тільки професіоналам.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...