Що таке мансардний поверх і які його переваги і недоліки?

Мансардний поверх — це приміщення під дахом, яке може використовуватися як для житла, так і для господарських цілей. А вперше таке поняття було введено в ужиток ще в 17 столітті і походить від імені видатного архітектора Франсуа Мансара, який почав використовувати в своїх проектах горищні поверхи.

На сьогоднішній день існує велика різноманітність варіантів виконання мансардного поверху. Однак, незалежно від дизайну будови, конструкція зовнішніх стін такого приміщення передбачає наявність двох складових:

  • вертикальної, яка, як правило, виготовляється з того ж будівельного матеріалу, що і стіни нижніх поверхів. Так, при будівництві будинку з піноблоків  –це піноблок, при зведенні будівлі з цегли — цегла, і т.д. ;
  • похилій, як каркас для якої виступає кроквяна система даху, а обшивкою служить покрівельний матеріал.

При цьому необхідно зазначити, що співвідношення цих елементів може сильно варіюватися і безпосередньо залежить від конструкції мансардного поверху.

Іншими словами, мансардний, це поверх, утворений шляхом перетину фронтону (продовження основної стіни) і кроквяної системи даху. Причому підлогою  для даного приміщення буде служити стелю нижнього поверху, що само по собі цікаво.

А ось які переваги має така конструкція і чим вона може розчарувати майбутнього власника, ми розповімо вам в цій статті.

Будинок з мансардою: плюси і мінусибудинок з мансардою

Однак перед тим як ми перейдемо до розгляду переваг і недоліків мансардних поверхів, хотілося б сказати кілька слів про особливості подібних конструкцій, а також матеріали, що використовуються для їх зведення.

Як було сказано вище, вертикальна стіна «горищного» приміщення зводиться, в основному, з того ж будівельного матеріалу, що і стіни нижніх поверхів. Однак бувають і винятки. Так, наприклад, при реконструкції старих дерев’яних будинків, для будівництва (поновлення) мансардного поверху, слід використовувати легкі матеріали з метою запобігання руйнування всієї конструкції. А в цілому, мансардні будинки, мають на увазі використання елементів, виготовлених з:

  • деревини;
  • металу;
  • армованого бетону.

При цьому необхідно відзначити, що в разі використання деревини, слід подбати про пожежну безпеку будівлі. Для цього всі дерев’яні елементи просочуються спеціальними складами, що запобігають не тільки загоряння конструкції, але і захищають її від вологи і паразитів. Втім, це є стандартною вимогою при будівництві будинків з дерев’яною кроквяної системою.

Крім того, мансарди приватних будинків, іноді, можуть виступати за межі нижнього поверху. У разі, коли винесення невеликий, мансарда спирається на консоль, встановлену у верхній частині нижчого поверху. Якщо ж «горищне» приміщення сильно виступає за межі стін будівлі, для його підтримки використовуються колони, що запобігають обвалення мансарди.

Що стосується геометричних пропорцій такого приміщення, то тут все залежить тільки від фантазії архітектора і розмірів майбутнього будинку . Так, житлове приміщення може займати, як частина площі горища, так і все горищний простір, може бути симетричною або ламаного. Іншими словами, при зведенні мансардного поверху, можуть бути втілені в життя всі найсміливіші дизайнерські рішення, завдяки яким ваш «горище» стане не просто місцем для зберігання непотрібних речей, а буде вашою гордістю і підкреслить індивідуальність всієї будови.

Ну а тепер, давайте перейдемо до розгляду достоїнств мансарди і деяких її мінусів, які, як і у будь-який інший конструкції мають місце бути.

Переваги мансардного поверху

мансардний поверх

До переваг подібних конструкцій можна віднести:

  • можливість збільшення корисної (житловий) площі за рахунок використання додаткового рівня;
  • облаштування додаткового приміщення, яке було б не зовсім доречним на основний житлової площі. Наприклад, художня майстерня або кімната для куріння;
  • якщо мансардний поверх розташовується в офісних будівлях, то його можна здавати в оренду, все тим же творчим особистостям або невеликим фірмам;
  • дах мансарди, за умови дотримання всіх будівельних норм, істотно зменшує втрату тепла;
  • з точки зору естетики, мансарда надає будові більш гармонійний вигляд, роблячи його затишним і приємним для очей.

Що стосується недоліків подібної конструкції, то їх відносно небагато, однак, справедливості заради, слід їх згадати:

  • при тривалому перебуванні в приміщеннях з похилими поверхнями (як запевняють психологи), призводить до душевного дискомфорту. Тому не варто обладнати мансардний поверх під дитячу кімнату;
  • найгірший рівень природного освітлення за наявності вікон у вертикальній стіні. При цьому варто відзначити, що існують спеціальні вікна для приміщень даного типу, але, як ви розумієте, це пов’язане з додатковими фінансовими вкладеннями;
  • необхідність дотримання всіх вимог при звуко- і гідроізоляції даху, що також вимагає придбання дорогих будівельних матеріалів. В іншому випадку, велика ймовірність того, що під покрівлею буде утворитися конденсат, а при випаданні опадів, мешканці почують стукіт кожної краплі дощу. Обидва ці фактори, як ви самі розумієте, не додадуть комфорту від перебування в такому приміщенні.

Як бачите, спорудження мансардного поверху — це завдання досить складна. Саме тому, якщо ви все ж вирішили пристосувати горище для проживання, зверніться до професіоналам ,які допоможуть розрахувати вартість  робіт, спроектують і будують мансарду з дотриманням всіх необхідних вимог.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...