Будівництво будинку з соломи. Як побудувати солом’яний дім?

дім із сломи, солом'яний будинокЗдавалося б, що можна побудувати з такого матеріалу, як солома? Курінь, і небільше. Однак таке твердження є досить помилковим, так як, перемішавши (в потрібній пропорції) солому і глину, можна звести цілком пристойний будиночок, що відрізняються від інших будівель своєю екологічністю.

Саме про те, як побудувати будинок з соломи, а також в чому перевага таких споруд, ми і розповімо вам в цій статті. Однак почати все ж хотілося б з розгляду достоїнств подібних будинків, що ми і зробимо нижче.

Солом’яний будинок: переваги

Основною перевагою солом’яних будинків є їх екологічна чистота. Повірте, що ніякі інші будівлі, зведені з відомих нам будівельних матеріалів, не зрівняються з будинками з соломи в цьому відношенні.

Однак крім вищевказаної властивості, подібні споруди мають ще цілий ряд переваг, серед яких:

  • доступність будівельних матеріалів. Адже погодьтеся, що для жителів сільської місцевості дістати солому або глину — це не проблема. Причому роздобути такі матеріали можна абсолютно безкоштовно і «ціна» будинку, в такому випадку, буде вимірюватися лише в тимчасових і трудових витратах;
  • простота зведення. Самостійне будівництво солом’яних будинка взадача цілком здійсненне, при наявності певних знань і умінь. Однак, з метою дотримання технології будівництва (що, згодом, відіб’ється на надійності і довговічності спорудженні), зведення солом’яних будинків рекомендується довіряти професіоналам;
  • особливості матеріалу. Змішаними з соломою глина має досить цікавими властивостями. У зведених з такого матеріалу будинках, летомбудет прохолодно, а взимку — тепло (при наявності мінімального обігріву).

Але, як і будь-який інший матеріал, перемішана з соломою глина, а точніше, зведені з неї будівлі, має деякі недоліки:

  • необхідність в додатковому захисті зовнішніх стін, так як під впливом кліматичних чинників глина може тріскатися або змиватися;
  • складності в процесі внутрішнього оздоблення приміщень на увазі міцності матеріалу. Так, якщо ви не є любителем побілених стін і стелі, то від подібної витівки (будівництво солом’яного будинку) вам краще відмовитися, так як навіть монтаж гіпсокартонних листів — досить проблематична процедура.

Тепер, коли ви знаєте все про особливості будинків з соломи, давайте детально розглянемо процес їх зведення.

Солом’яний будинок: технологія будівництва

Існують два варіанти будівництва солом’яних будинків:

  1. З глиняних блоків;
    З використанням технології каркасного будівництва.

Розглянемо кожен з них більш детально.

Солом’яні будинки з глиняних блоків

будинки із солом'яних блоків

Вирішивши використовувати дану технологію для зведення будівлі, вам, спочатку, необхідно ці самі блоки виготовити. Єдиною умовою, яке необхідно дотримуватися в даному випадку — всі «глиняні цеглини» повинні бути однакового розміру, чого можна домогтися, виготовивши спеціальні дерев’яні форми.

Також необхідно враховувати, що для приготування солом’яно-глиняної суміші бетономішалка категорично не підходить. Тому матеріал для блоків вам доведеться замішувати вручну, а якщо бути більш точними, ногами. Потім, отримана суміш трамбуется в заздалегідь заготовлені форми і після декількох днів (коли матеріал висохне) з них витягується готова «цеглина». При цьому відзначимо, що солома виконує не тільки роль утеплювача, але і своєрідною «арматури», завдяки якій глина не розпадається після висихання.

Весь подальший процес будівництва будинків з глиняних блоків виглядає наступним чином:

  1. Облаштування фундаменту (стрічкового). Риється звичайна траншея, що заповнюється бутовим каменем і все тієї ж глиною. При цьому необхідно зазначити, що глину можна використовувати суху, а сама процедура здійснюється наступним чином — викладається шар каменю, насипається глина, місце рясно проливається водою. Так необхідно повторювати до тих пір, поки фундамент не підніметься вище рівня землі на 15-20 сантиметрів. Після висихання фундаменту, можна приступати до укладання стін.
  2. Процедура укладання стін з глиняних блоків, нічим не відрізняється від технології цегляної кладки, з тією лише різницею, що в якості сполучного матеріалу використовується не бетонна суміш, а змішана з соломою глина.
  3. Який дах повинен бути у солом’яного будинку? Звичайно, солом’яний. Однак при цьому необхідно відзначити, що реалізація процедури покрівлі будинку за допомогою соломи — завдання дуже складне, на увазі давності такої технології. Тому рекомендується залучити на даному етапі професійних будівельників.

Як бачите, будинки з солом’яних блоків, а точніше їх зведення — це досить трудомістка процедура. Саме тому велика частина людей, які бажають стати володарем будинку із соломи, вдаються до дещо іншого способу їх побудови.

Технологія каркасного будівництва

Зведення солом’яного будинку по технології каркасного будівництва, обійдеться їх власникам на порядок дорожче (у порівнянні з блоковим способом), так як для виготовлення каркаса потрібні брус і дранка. Однак, справедливості заради, необхідно відзначити, що такі будови більш надійні і довговічні, а процес їх зведення не такий трудомісткий.

Процес будівництва будинку з соломи за технологією каркасного будівництва виглядає наступним чином:

  • закладка фундаменту (за аналогією з блоковим методом);
  • виготовлення каркаса. З дощок або колод збиваються рами, які, після установки на фундамент, оббиваються дранкою. Як правило, такі конструкції стикуються між собою не тільки торцями, а й бічними сторонами, що дозволяє збільшити товщину стіни в два рази;
  • після монтажу каркасу, в його порожнину (між периметром рами і дранкою) закладається глиняно-солом’яний суміш;
  • завершальним етапом є накидання шуби на зовнішню поверхню стін після їх висихання.

Каркасно-солом’яний будинок — це найбільш сучасний варіант, який вимагає менших трудовитрат, але великих матеріальних вкладень.

Висновок

Сподіваємося, що прочитавши цю статтю, у вас не залишиться питань щодо того, як побудувати будинок з соломи. Однак, для того щоб така будова відрізнялася високим ступенем надійності і прослужила вам досить довго, рекомендується довірити його зведення професіоналам, які мають необхідні для цього знання і досвід.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 4,00 из 5)
Загрузка...