Буріння свердловини на воду

burenie_skvazhin_na_voduЯк відомо, без води не зможе вижити жодна рослина чи жива істота на землі. І якщо на дачній ділянці відсутня джерело такої цілющої вологи, то, через деякий час, він може перетворитися пустелю.

Природно, що в наш час велика частина спроектованих за індивідуальними проектами заміських будинків і котеджів підключені до централізованого водопостачання. Але як же бути новоспеченим власникам земельних ділянок, до яких ще не дісталися блага цивілізації? Єдиний вірний відповідь на дане питання — самостійна організація джерела води.

У даній статті ми розповімо про те, як правильно здійснюється буріння свердловин на воду, вибирається місце для майбутнього джерела, а також коли рекомендується здійснювати подібні роботи. Сподіваємося, що після прочитання цього матеріалу, у вас не залишиться питань щодо організації свердловини на вашій ділянці.

Яку свердловину краще бурити: критерії вибору

Перед тим, як ми перейдемо до рекомендацій щодо вибору того чи іншого різновиду свердловини, хотілося б перерахувати найбільш поширені їх види:

  • свердловини-голки, що відрізняються невеликою глибиною;
  • піщані фільтрові свердловини;
  • артезіанські джерела.
  • obustroystvo_skvazhinyiДля того щоб визначитися з типом свердловини, перед її облаштуванням необхідно знати відповіді на наведені нижче питання:
  1. Для яких цілей буде використовуватися видобувається вода? Якщо основним призначенням свердловини буде видобуток води для сезонного поливу або проведення тимчасових будівельних робіт, то не варто робити її дуже глибокою, так як це пов’язано з додатковими фінансовими витратами. У разі, коли питна вода необхідна постійно, рекомендується облаштувати артезіанську свердловину.
  2. Яка кількість води необхідно в добу? Якщо паркан розташований неглибоко від поверхні землі, то під час посухи істотно знижується продуктивність джерела.
  3. Глибина, на якій розташовуються водоносні шари? Якщо грунт сухий, то при невеликій глибині буріння можна не добратися до кінцевої мети. Саме тому, перед тим, як здійснювати облаштування свердловини, слід ретельно вивчити геологію ділянки, а точніше, карти де видно розташування вапнякових або піщаних порід. В іншому випадку, існує велика ймовірність промаху, що призведе до необхідності повторного буріння свердловини в іншому місці. А це, як ви самі розумієте, пов’язане з додатковими тимчасовими і фінансовими витратами.
  4. Чи є можливість організації на ділянку бурового обладнання? При складному рельєфі місцевості іноді просто неможливо організувати під’їзд до місця буріння мобільного бурової установки. В такому випадку, необхідно попередньо подбати про організацію доставки до місця робіт мелкогабаритной техніки. Саме тому при зонуванні дачної ділянки рекомендується запросити фахівця з ландшафтного дизайну.

Після того, як ви зібрали всю необхідну інформацію, можна переходити до наступного етапу — вибору місця буріння свердловини.

Як знайти місце для буріння свердловини

Основним критерієм при виборі місця буріння свердловини є наявність під нею водяного шару. Однак не варто скидати з рахунків і зручність експлуатації такої техніки, а також можливість доступу до неї з метою проведення ремонтних робіт.

Існує кілька моментів, звернувши увагу на які ви зможете отримати відповідь на питання, де краще бурити свердловину. Так, на наявність водоносного шару, вказують, як правило, такі аспекти:

  • наявність поверхневих вод;
  • певні види рослин;
  • деякі геологічні особливості місцевості і ділянки в цілому.

Приміром, під час дослідження вашої земельної ділянки під будівництво будинку, зверніть увагу на місця, на яких густо росте щавель, верба, береза ​​або черемха. Ще одним з ознак близького наявності грунтових вод є скупчення дрібних комах над ділянками з рясною рослинністю.

Ще один спосіб визначити близькість ґрунтових вод — лозоходців, які досліджують певну територію за допомогою спеціальних рамок. Як би скептично ви не ставилися до подібного заняття, але факт залишається фактом — в більшості випадків такі люди визначають точне місце розташування водоносних шарів і навіть товщину грунту, що відокремлює їх від поверхні землі.

Однак, справедливості заради, відзначимо, що найбільш раціональним способом визначення місця розташування і близькості залягання грунтових вод є звернення до кваліфікованих фахівців, які мають певними знаннями і вміннями в даному питанні.

Коли краще бурити свердловину?

skvazhinaПісля того, як ви остаточно визначилися з місцем буріння свердловини, виникає нове запитання — а в який час року, і при якому температурному режимі здійснювати проведення даного виду робіт?

Вважається, що для проведення процедури буріння оптимальним часом року є літо і теплі місяці осені. Однак, завдяки технічному прогресу, сучасні бурові механізми цілком можуть впоратися з таким завданням і взимку. До того ж, це ще й економічно вигідно:

  • в зимовий період часу, грунтові води знаходяться на мінімальному рівні, що істотно підвищує шанси потрапити у водоносний шар з максимальною точністю;
  • підмерзлих грунт дозволяє без особливих зусиль дістатися важкій техніці до місця буріння;
  • відсутність талих і дощових вод, що спрощує процедуру буріння;
  • провівши бурові роботи взимку, ви до весни забезпечите свою ділянку джерелом води.

Висновок

Резюмуючи вищесказане, зазначимо, що процедура буріння свердловини — це досить непросте і трудомістке заняття, що вимагає обов’язкового залучення фахівців. В іншому випадку, ви ризикуєте витратити масу часу, сил і засобів на пошук джерела води, а також перетворити свою ділянку в «решето».

Що стосується питання, чи потрібний дозвіл на буріння свердловини, то в даному випадку, також рекомендується звернутися до фахівців, які досконало володіють знаннями в даній області законодавства і зможуть проконсультувати по всіх питаннях.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...