Пристрій дерев’яної підлоги по лагам

Пристрій підлоги по лагамБагато домовласники вважають за краще пристрій підлог з натурального дерева — це екологічно, комфортно і презентабельно. Навіть при будівництві бюджетних будинків дана технологія широко застосовується через невисоку вартість і мінімальних затратах.

Облаштування підлог з дерева вимагає застосування спеціальних брусів — лаг, на які укладаються базове перекриття. Установка дерев’яної підлоги передбачає монтаж перекриття на лаги і стяжку за допомогою сухих плит. Перевагою такої конструкції є швидка і проста установка.

Фахівців радять! Бажано використовувати хвойні породи деревини — вони відносно дешеві і стійкі до впливу вологи через смолянистих структури.

Як лаг можуть використовуватися різні матеріали:

  • дерев’яний брус;
  •  склеєні дошки;
  • зрізані колоди;
  • підручні матеріали.

Залежно від товщини дощок перекриття і розрахункового навантаження конструкції підлоги вибирають номінальні розміри і кількість лагів.

Фахівці рекомендують, якщо є така можливість, встановлювати лаги цільної конструкції. Якщо такої можливості немає — можна зрощувати. Відстань між лагами вибирається залежно від товщини підлогового покриття і знаходиться в межах 0,3 — 1 метр.

Як правильно розміщувати лаги?

Відстань від крайніх лаг до стіни не повинно перевищувати 0,2 м. У разі, якщо таку відстань не вдається дотриматися при розрахунку номінального кроку, то кількість брусів збільшується, а крок зменшується. Розміщують лаги уздовж або перпендикулярно стіни, що має вхідні двері. Якщо кімната має квадратну форму, то рекомендується монтувати дошки покриття вздовж світлового потоку з вікна.

Лаги для підлоги спираються на спеціальні стовпчики в разі, якщо будинок побудований на стовпчастих фундаменті. Також можливий монтаж таких конструкцій прямо на ґрунтову або бетонну основу. У нашій статті ми розглянемо обидва випадки і нюанси, які можуть виникнути в процесі роботи.

Пристрій дерев’яної підлоги на лагах може виконуватися в двох варіантах: без підпілля і з ним. Ключову роль при виборі типу пристрою грає наявність і відстань до поверхні підземних вод. Якщо ця відстань менше 200 см, то рекомендується обладнати підпілля. Такий спосіб є економним, але в той же час холодним варіантом.

Облаштування дерев’яної підлоги на грунтовій поверхні (холодну підлогу)

Пристрій підлогиПристрій дерев’яних підлог в такому випадку має виконуватися відповідно до певних вимог.
Перед початком робіт вимагає підготувати подушку. Для цього очищаємо грунт від рослинності. Далі потрібно провести ретельну утрамбовку грунту. Потім потрібно облаштувати подушку з піску або щебеню і знову утрамбувати. Останнім штрихом підготовки поверхні є насип з прожареного піску або щільної глини, тобто потрібно створити оптимальні умови, при яких буде виключено попадання вологи, внаслідок чого деревина буде гнити.

Повинні дотримуватися необхідні розрахункові розміри між лагами, а також враховуватися межопорного відстані. Відстань між лагами підлоги регулюється в залежності від розмірів застосовуваного бруса. Наприклад, якщо розмір бруса становить 40 мм, то межлаговое відстань повинна бути в межах одного метра.

Основним елементом конструкції дерев’яної підлоги є фундаментні стовпчики, які забиваються в землю. Місце установки цих виробів має бути ізольовано від попадання вологи за допомогою гідроізоляційного матеріалу і просочених прокладок. Ці елементи відчувають основне навантаження, тому надійність конструкції багато в чому буде залежати від якості фундаменту.

При використанні фанери в якості попереднього підлогового покриття відстань між лагами повинне бути зменшене мінімум на 20%. Якщо товщина лаги для підлоги становить 60 мм, то яку можна сміливо збільшувати максимум на 70%.

Монтаж дерев’яної підлоги з підпілля по грунту (тепла підлога)

Утеплення підлоги по лагам — більш витратний варіант, на відміну від холодного статі, але якщо ви проживаєте не в субтропіках, то краще скористатися саме цим методом для облаштування підлоги. Підготовчі роботи нічим не відрізняються від холодного методу, опишемо решті процес облаштування підлоги.

  1. Дно вистилається гідроізоляційним матеріалом внахлест.
  2. Далі засипається шар щебеню середньої фракції, утрамбовується і заливається цементним молочком для зчеплення просипка.
  3. На наступний день поверхня покривається фанерою товщиною до 4 см, яка укладається з зазорами не більш як 5 мм, потрібних при тепловому розширенні матеріалу.
  4. Після цього насипається шар з утеплювача, завтовшки до 10 см, в якості якого можна використовувати керамзит.

Пристрій підлоги на бетонну основу

Схема влаштування підлоги по лагамМонтаж дерев’яної підлоги на лагах в даному випадку — не складний процес, який можна виконати самостійно, маючи під рукою необхідний матеріал і інструмент.

Для початку розкочується на бетон гідроізоляційний матеріал. Далі попередньо виставляються лаги для підлоги, розмір яких пропорційний заданої кроці, за допомогою рівня виконується вирівнювання конструкції лагов. Вирівнювати лаги по висоті потрібно з використанням термоізоляційних підкладок. Щоб конструкція служила довго і не створювала дискомфорт мешканцям потрібно кріпити лаги до бетону за допомогою фундаментних стовпчиків, більше інформації про фундаментах знаходиться тут. На шар теплоізоляції укладається внахлест гідроізоляційний матеріал.

Поради фахівців.

  1. Для надійності і тривалої експлуатації конструкції підлог вся деревина повинна оброблятися антисептиками і антибактеріальними речовинами.
  2. При облаштуванні підлог в саунах вибирайте теплоізоляційний матеріал, який не боїться високих температур.
  3. Заливання фундаменту під опори краще виконувати окремо під кожен опорний стовпчик — це хоч і займе більше часу, але істотно скоротить витрату бетону.
  4. При складанні кошторису на даний вид робіт враховуйте необхідну кількість матеріалу для термоізоляції статі, щоб у майбутньому повністю закрити це питання.
    Ще більше цікавого ви зможете знайти тут.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...