У чому різниця між гідроізоляцією і гідрофобізацією?

gidroizolyatsiyaПід час і після будівництва будинків особлива увага приділяється їх захисту від вологи, яка міститься в атмосферних опадах, таких як дощ, сніг, а також в грунті. Справа в тому, що вона призводить до намокання будівельних матеріалів, які її вбирають як губка, під дією низьких температур рідина в матеріалі замерзає, розширюється і деформує його. Такий процес значно зменшує термін служби матеріалу і споруди в цілому.

Для того щоб уникнути таких негативних наслідків існує два методи:

  • гідроізоляція;
  • гідрофобізація.

У цій статті ми розглянемо їх обидва і розберемося, які відмінності вони мають між собою.

Гідроізоляція будинку: подробиці процесу

Гідроізоляція будинку в більшості випадків виконується матеріалами на основі бітуму. Найчастіше це рулонні вироби, що нагадують руберойд. Кріпляться вони до поверхонь за допомогою спеціального пальника. Рулони настеляються на ізольовану поверхню з невеликим нахлестом і далі піддаються нагріванню. Під дією температури матеріал стає м’яким і липким, за рахунок цього він прилипає до поверхні, а стики при охолодженні утворюють однорідну оболонку. Через такий захист не проникає волога взагалі.

Зазвичай такий обробці піддаються поверхні стін підвалів і цокольних поверхів. Для підвищення надійності такого захисту потрібно обов’язково подбати про отмостке.

Саме ці елементи будівель піддаються більше інших контакту з вологою через дощі, водостоків з дахів, які виводяться до фундаменту, а також грунтових вод. Технологія гідроізоляції полягає в тому, що поверхня спочатку готується, очищається від забруднень і пилу. Потім для кращої адгезії вона може ґрунтуватися спеціальними складами, в цьому випадку може застосовуватися грунтовка глибокого проникнення.

tehnologiya_gidroizolyatsiiЗверніть увагу, що такий вид вологоізоляції виконується зазвичай для зовнішніх робіт, так як його завдання — це не допустити потрапляння вологи в матеріал, а якщо її нанести всередині, то втратиться весь сенс роботи. Хоча якщо немає можливості зробити її ззовні, її виконують і з внутрішньої сторони. Таке буває, коли підвал розташований глибоко під землею і можливості відрити стіну, немає. Але ефективність у неї маленька.

До недоліків цього методу можна віднести дуже погану паро- та водонепроникність, через це в приміщенні може підвищуватися вологість повітря і доведеться регулярно виконувати провітрювання приміщень. Але знову ж таки, якщо це цокольний поверх або підвал, тобто нежитлове приміщення цим можна особливо не морочитися. Зазвичай такі моменти продумуються ще на етапі планування.

Гідрофобізація будівлі: відмінності і характеристики

Гідрофобізація будівлі — захід по створенню Влагоізоляціонний шару, що наноситься на поверхню матеріалу, має принципові відмінності від свого конкурента гідроізоляції. Головна відмінність гідрофобізації — це можливість «дихати» матеріалами, вони зберігають функцію паро- і газопроникності.

Внаслідок цього в приміщеннях не збільшується вологість повітря, його не потрібно постійно провітрювати. А в зимовий період року це дуже вагомий аргумент, так як енергоресурси коштують дорого, і провітрювати часто приміщення дуже накладно. З цього напрошується висновок, що для захисту від вологи гідрофобізація може застосовуватися не тільки для підвальних нежитлових приміщень, а й побутових.

Технологни гідрофобізації полягає в наступному. Поверхня добре готується до нанесення захисного складу, після чого виконується нанесення. Таку роботу потрібно виконувати в суху погоду, щоб домогтися гарної просочення і висихання захисного складу.

Склади для проведення гідрофобізації

tehnologiya_gidrofobizatsiiНайбільш ефективними є склади, виконані на основі кремнійорганікі. Їх ще називають силоксанова і силіконовими. Такі сполуки мають пухку структуру, що дозволяє безперешкодно проходити частинкам води у вигляді пари крізь будівельний матеріал, тобто він може «дихати». Великим краплях не вдається також легко проникати в матеріал, внаслідок чого спостерігається ефект  водовідштовхування.

Поширені склади на силіконовій основі:

  • каучуків;
  • гідросодержащіх сілоксанов;
  • алкоксісіланов;
  • алкілсіліконати калію.

Саме останній компонент набув широкого поширення. Склади на його основі продаються у вигляді концентрованих розчинів, які потрібно правильно підготувати для нанесення. Правильні пропорції для виготовлення вказані на його упаковці, зазвичай це не більше 5% алкілсіліконата.

Якщо порушити рекомендаційний концентрацію, то на поверхні можуть утворюватися нальоти з гідрокарбонатів і карбонатів, які будуть псувати зовнішній вигляд будівлі, не виконуючи свого призначення. Велику популярність ці компоненти отримали завдяки своїй загальнодоступній ціною і захисними властивостями.

Придбання розчину

На жаль, досить часто зустрічаються випадки, коли замість алкілсіліконата калію недобросовісні продавці продають алкілсіліконат натрію. Таким складом категорично не можна проводити роботи, тому що технологія гідрофобізації буде порушена.

Справа в тому, що такий склад, потрапляючи на поверхню, вбирається в матеріал і при намоканні насичується вологою, а на морозі розширюється і пошкоджує будівельні матеріали. Тому купувати такі компоненти потрібно у перевірених продавців. Велику роль відіграє і якість їх нанесення, краще звертатися за допомогою до фахівців.

Висновок

Залежно від приміщення і вимог, що пред’являються до нього, ви можете вибирати між гідроізоляцією і гідрофобізацією. На результат вашого рішення можуть вплинути наступні фактори:

  • фінансова сторона питання. Робота над створенням гідроізоляції буде коштувати на порядок вище через застосування газового пальника, що супроводжується вартістю пропану і ручної роботи з укладання;
  • час виконання робіт і складність, у гідроізоляції воно довше через складність процесу;
  • вибір місця проведення робіт. Область застосування гідроізоляції — це нежитлові підвальні та цокольні приміщення, а для побутових приміщень однозначно краще гідрофобізація;
  • можливість зробити роботу самостійно або скористатися допомогою фахівців. Якщо нанести розчин алкілсіліконата ще можна самому, то для роботи з бітумними матеріалами знадобитися не тільки досвід, але і необхідне обладнання.

Для проведення робіт краще звертатися за консультаціями і допомогою до фахівців .

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...