Бетонна підлога: особливості, переваги та недоліки

betonnyiy_pol_v_domeОдним з етапів благоустрою щойно зведеного заміського будинку або елітного котеджу є організація підлоги, а точніше, її конструкція. Основними видами матеріалів, які призначаються для цих цілей, вважаються дерево і бетон.

Підлоги з деревини, як і самі дерев’яні будинки, відрізняються своєю екологічністю. Однак поряд з цим, вони пропускають повітря і погано протистоять атакам дрібних гризунів, які намагаються проникнути в житло з метою пошуку їжі або теплого місця. Бетонну підлогу в будинку, з цієї точки зору, є більш надійним і практичним. Саме тому даний варіант облаштування підлоги, незалежно від планування будинку, можна віднести до самого поширеній.

У даній статті ми розповімо про те, якими плюсами і мінусами володіє покриття з бетону, а також розглянемо етапи облаштування бетонної підлоги.

Плюси і мінуси бетонних підлог

Переваги бетонних підлог полягають не тільки в їх практичності. Така стяжка не вбирає вологу, надійна, довговічна, а її поверхня, в разі правильної її укладанні, завжди залишається рівною. До того ж, при наявності певних знань і навичок, бетонну підлогу можна обладнати самостійно.

До переваг бетонної стяжки також можна віднести її безпеку для здоров’я мешканців. Така підлога не виділяє шкідливих речовин, а його поверхня досить добре переносить механічні навантаження.

ustroystvo_betonnyih_polovОднак, як і будь-якого будівельного матеріалу, бетону властиві й деякі недоліки, основним з яких є високий показник теплопровідності. Тому, така підлога потребує укладання теплоізоляційного шару або нагрівають, наприклад, системи «тепла підлога».

Будівництво бетонної підлоги

Перед тим, як ми розповімо вам про пристрій бетонних підлог і етапах їх заливки, давайте поговоримо про інструменти та матеріали, які необхідні для даного виду будівельних робіт:

  • вібротрамбовка, яка використовується з метою додання щільності бетонної суміші і видалення з її структури бульбашок повітря;
  • поліетиленова плівка, яка виступає в ролі гідроізоляційного матеріалу;
  • керамзит;
  • армована сітка;
  • будівельний рівень;
  • нівелір;
  • робочий інвентар у вигляді лопати і кельми.

Тепер, коли ви знаєте які саме інструменти та матеріали необхідні для заливки бетонної підлоги, перейдемо до найголовнішого — його пристрою і, відповідно, послідовності дій, які необхідно здійснити для його заливки.

Бетонні підлоги: укладання

  1. Підготовка основи. У разі, коли грунт під будовою нерівний, знімається його верхній шар на глибину близько п’яти сантиметрів. Це необхідно для того щоб надати поверхні однаково рівний вид. Яму бажано обробити глиною або бітумом, з метою забезпечення додаткової гідроізоляції. Наступним етапом підготовки підстави є укладання подушки з щебеню і піску. Товщина шару щебеню становить близько трьох-чотирьох сантиметрів, тоді як аналогічний розмір подушки з піску складає від одного до півтора сантиметрів. Відзначимо, що після укладання кожного шару матеріалу, необхідно здійснювати ретельну його трамбування;
  2. Укладання гідроізоляційного шару. В якості гідроізоляційного матеріалу прекрасно підійде руберойд. Однак якщо ваші фінансові можливості досить обмежені, то можна використовувати звичайну поліетиленову плівку;
  3. betonnyie_polyi_ukladkaТеплоізоляція. Бетонні підлоги в приватному будинку обов’язково повинні бути теплими. В якості теплоізоляційного матеріалу можна використовувати керамзит або скловату. Однак перед тим, як приступати до процедури утеплення майбутнього бетонної підлоги, слід грамотно розрахувати необхідну кількість утеплювача. Це необхідно, щоб уникнути зайвих фінансових витрат на такий будівельний матеріал;
  4. Заливка бетонної суміші. Виливати бетон слід починати від дальнього кута приміщення, поступово наближаючись до виходу. З метою забезпечення стійкості статі до механічних навантажень, рекомендується використовувати армовану сітку. Особливу увагу слід звернути на останній шар бетонної підлоги, який повинен бути ідеально рівним і гладким. Щоб уникнути додаткових труднощів з чистовим шаром, можна придбати спеціальну суміш, що самовирівнюється. Відзначимо, що такий склад має досить високу вартість, але його застосування дозволить вам заощадити масу часу і сил.

Бетонні підлоги, технологія заливки яких описана вище, стануть прекрасною основою під будь-яке підлогове покриття. Але за умови, що в процесі їх облаштування були дотримані всі необхідні вимоги.

Висновок

На перший погляд, процедура заливки бетонної підлоги не представляє собою щось досить складне. Однак, для того щоб якість підлоги і його довговічність не викликали сумнівів, рекомендується довірити проведення таких робіт фахівцям. Професіонали мають в своєму розпорядженні весь необхідний для цього інструмент, орієнтуються в новинках будівельного ринку і гарантують високу якість послуг, що надаються. До того ж, вони завжди підкажуть яку марку бетону, в залежності від виду робіт, необхідно використовувати.
Звернувшись в спеціалізовану компанію, ви зможете бути впевнені в тому, що через деякий час ваш бетонну підлогу не знищиться та не зажадає від вас зайвих фінансових витрат на його відновлення. Не економте на послугах фахівців, і тоді ваше житло буде довгий час радувати вас і ваших гостей своїм затишком і комфортом.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...