Різновиди теплої підлоги — переваги і недоліки

kakie_byivayut_teplyie_polyi_1Системами теплої підлоги, а точніше їх наявністю в приміщенні, сьогодні вже нікого не здивуєш. Такі конструкції поступово витісняють з ринку звичні для споживачів радіаторні джерела обігріву, оскільки вони мають досить низький ККД. Однак перш ніж встановити в своїй квартирі або заміському будинку таке «автономне опалення», необхідно визначитися з його різновидом.

У даній статті ми докладно розповімо вам про те, які види теплої підлоги бувають, чим вони відрізняються між собою і які переваги і недоліки має кожна з конструкцій. Отже, поїхали!

Види теплих підлог в будинку

Перед тим, як ми перейдемо до огляду систем теплої підлоги, хотілося б сказати кілька слів про загальні переваги таких джерел обігріву перед радіаторним опаленням:

  • більш рівномірний прогрів всього приміщення або будинку. Це відноситься як до типових будівель, так до тих, які побудовані за індивідуальним проектом;
  • в разі використання теплої підлоги в якості основного джерела тепла, власники квартир мають повну незалежність від служб житлово-комунального господарства;
  • якщо в будинку є маленькі діти, то можна не переживати про те, що вони застудяться під час гри на підлозі;
  • деякі з систем досить легко і швидко монтуються;
  • використовуючи «теплу підлогу», ви можете самостійно регулювати температуру в приміщеннях будинку за допомогою терморегулятора. При цьому планування будівлі не має ніякого значення.

Це лише деякі з переваг подібних систем. А ось які переваги і недоліки теплої підлоги (кожного окремо взятого виду) і на що слід звернути увагу при виборі таких систем, ми розповімо нижче.

Тепла підлога в будинку: плюси і мінуси кожної з систем

Залежно від виду теплоносія, всі теплі підлоги прийнято ділити на водяні і електричні. Останні, в свою чергу, мають ще кілька підвидів:

  • стрижневі;
  • плівкові;
  • кабельні.

Відразу відзначимо, що у зв’язку з нинішніми цінами на електроенергію, електричну різновид теплої підлоги найбільш доцільно використовувати в якості локальних теплових джерел. Такі системи ідеально підійдуть для обігріву, наприклад, дитячої або лоджії. Тобто для приміщень, які мають невелику площу. Однак, в деяких випадках, електрична тепла підлога можна комбінувати з водяним, про який зараз і піде мова.

Водяна тепла підлога

Таку конструкцію можна віднести до різновиду радіаторного опалення, так як теплоносієм в таких системах виступає вода, яка циркулює по трубах. Однак, на відміну від радіаторів, розташованих тільки біля стіни, водяна тепла підлога укладається на всій площі приміщення або будівлі. До того ж, такі системи можна встановлювати не тільки в будинках, що будуються, але і в спорудах які вже введені в експлуатацію, в незалежності від того з чого вони побудовані — цегли або газобетону. При цьому витрати на утримання водяної підлоги будуть приблизно на 10% менше, ніж оплата квитанцій за послуги централізованого опалення в багатоквартирних будинках.

vidyi_teplyih_polov_v_domeОднак, як і будь-який інший пристрій, водяна тепла підлога має і недоліки, до числа яких можна віднести:

  • трудомісткий монтаж системи, який вимагає залучення фахівців і використання спеціальних інструментів. Що стосується приватних будинків, то перед установкою системи, необхідно перевірити якість утеплення і гідроізоляції фундаменту щоб уникнути витоку тепла;
  • дорогий ремонт і небезпека затоплення сусідів знизу (для жителів квартир) в разі прориву контуру труби;
  • труднощі з регулюванням температури води в системі;
  • необхідність проектування інтер’єру приміщення в залежності від проходження контуру труби. Це пов’язано з тим, що категорично заборонено встановлювати важкі предмети меблів в зоні розташування системи.

Але, не дивлячись ні на що, водяні теплі підлоги не втратили своєї актуальності і успішно застосовуються для обігріву квартир і котеджів, будучи сусідами, іноді, з електричними системами. А ось які різновиди теплих підлог в будинку обігрівають завдяки електриці, ми розповімо нижче.

Електричні теплі підлоги

Залежно від принципу роботи розрізняють конвекційні (кабельні) і інфрачервоні теплі підлоги. Останні, в свою чергу, поділяються на стрижневі й плівкові.

Вироби, що обігрівають приміщення за рахунок інфрачервоного випромінювання, вважаються більш прогресивними, тому давайте, спочатку, поговоримо саме про них.

Стрижневий тепла підлога

В основі конструкції таких підлог лежать гнучкі стрижні, які з’єднані між собою за допомогою спеціальних струмопровідних елементів.

До переваг такої системи можна віднести такі її властивості:

  • довговічність;
  • хороші експлуатаційні якості: в разі пошкодження одного з ділянок теплої підлоги, інші його складові будуть справно працювати;
  • висока тепловіддача;
  • можливість установки статі в приміщеннях з підвищеною вологістю;
  • наявність системи саморегулювання, яка захищає компоненти пристрою від перегріву або перегорання.

З недоліків даного різновиду теплої підлоги необхідно наголосити на необхідності його фіксації в стягуванні або за допомогою клею. Це позбавляє систему мобільності, чого не скажеш про плівковому поле, мова про який піде нижче.

Плівковий тепла підлога

Як і в попередньому випадку, основним джерелом тепла при використанні плівкового теплої підлоги є інфрачервоне випромінювання, а до плюсів таких виробів можна віднести наступні їх особливості:

  • невелика товщина (0,4 міліметра);
  • високий ККД;
  • при пошкодженні одного з елементів підлоги, влаштування продовжує працювати;
  • простота монтажу: немає необхідності фіксувати систему за допомогою стяжки або клею. Досить просто помістити виріб під покриттям підлоги;
  • економія до 30% електроенергії (якщо порівнювати з іншими електричними системами обігріву);
  • можливість використання вироби як на горизонтальних, так і на похилих поверхнях.

raznovidnosti_teplyih_polovЗ недоліків плівкового теплої підлоги слід зазначити неможливість використання системи в якості основного джерела обігріву.

Кабельний тепла підлога

Як нагрівальний елемент в такій системі виступає одно- або двожильний кабель. За своєю конструкцією кабельний тепла підлога може представлятися у вигляді матів, нагрівальних секції або просто кабелю. Якщо для монтажу матів не потрібно робити стяжку, то при установці кабелю ця процедура є обов’язковою.
Основним недоліком кабельного теплої підлоги є велике споживання електроенергії, в зв’язку з чим такі системи використовуються досить рідко.

Висновки

Ми вам розповіли, які бувають теплі підлоги і в чому особливість кожної з різновидів. Резюмуючи все вищесказане, можна зробити висновок, що якщо ви є власником заміського будинку, а тим більше якщо він екологічно безпечний, то оптимальним варіантом автономного опалення буде водяна тепла підлога, який, втім, можна успішно поєднувати і з електричними системами. Для жителів квартир, доцільно використовувати електричні теплі підлоги, що відрізняються простотою монтажу і можливістю використання їх як в якості основного, так і в ролі допоміжного опалення.

Природно, що остаточний вибір тільки за вами. Однак незалежно від того яку систему ви виберете, настійно рекомендуємо вам скористатися послугами фахівців для її установки.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...