Вплив типу грунту на вибір конструкції фундаменту

vidyi_grunta_dlya_stroitelstva_1Перш, ніж приступити до будівництва житлового об’єкта, необхідно ретельно вивчити якість грунту на ділянці. Класифікація грунтів в будівництві включає в себе кілька різновидів, але не кожен з них є оптимальним для зведення того чи іншого типу будівлі. Природно, що завдяки розвитку сучасних технологій, існують способи надання грунту «потрібної консистенції» (про це ми розповімо трохи пізніше), однак з метою економії часу і коштів, рекомендується спочатку вибирати відповідний тип ґрунту для майбутнього будівництва.

До чого це все було сказано? Будь-який фахівець не розпочне будівельні роботи, поки не буде дослідженний грунт на якому в майбутньому буде зводитися будинок. Адже від цього безпосередньо залежить те, який тип фундаменту буде використовуватися, і у скільки обійдеться замовнику вартість будівельних робіт.

У даній статті ми розглянемо види грунтів і їх властивості в будівництві, розповімо про способи поліпшення експлуатаційних характеристик грунту, а також поговоримо про використання того чи іншого типу фундаменту в залежності від різновиду грунту на ділянці. Отже, приступимо.

Класифікація грунтів по групах в будівництві

Дослідження ґрунтів для будівництва, дозволили фахівцям класифікувати їх, в залежності від структури і властивостей, за такими групами:

  • скеляні і кам’янисті, які з великим натягом можна віднести до грунту. По суті, це камінь, що відрізняється хорошою стійкістю до дії вологих середовищ і промерзання. Цей різновид грунту є практично готовим фундаментом, фізичні властивості якого не змінюються під впливом кліматичних чинників;
  • хрящуваті, що представляють собою суміш з дрібного щебеню, землі, глини і піску. Такий грунт вважається досить надійним, а встановлений на ньому малозаглибленний фундамент, здатний витримати навіть масивний будинок. Дана властивість хрящуватою «грунту» обумовлено великим вмістом в ній дрібних каменів, що не дозволяє зруйнуватися її структурі під впливом води;
  • піщані, які навіть під час сильних холодів промерзають на відносно невелику глибину — від п’ятдесяти до ста сантиметрів. Особливістю піщаних грунтів є їх здатність добре пропускати вологу, трамбувати і ущільнюватися. А це, в свою чергу, дозволяє запобігти намокання фундаменту, облаштованого в такий «грунті»;
  • глинисті, які швидко розріджується під впливом великої кількості вологи, промерзають на глибину від 150 сантиметрів і більше, а також можуть спучуватися;
  • vid-gruntaсупеси, що представляють собою суміш піску і глини. Залежно від процентного вмісту того чи іншого речовини, таким ґрунтам притаманні властивості піщаного або глинистого грунту;
  • торф’яні, які є, по суті, осушення боліт. У таких грунтах міститься велика кількість вологи, а на невеликій відстані від поверхні, як правило, залягають грунтові води.

Як бачите, типи грунту в будівництві відіграють важливу роль і надають найбезпосередніший вплив на вибір різновиду фундаменту для майбутньої будови. Однак перед розглядом питання про різновиди «підстави» і їх застосування в залежності від характеру грунту, давайте трохи поговоримо про те, як можна поліпшити експлуатаційні характеристики деяких з грунтів.

Рекомендації щодо поліпшення фізичних характеристик грунтів

Якщо проведені геологічні дослідження покажуть, що грунт на вашій ділянці глиниста, супесная, або навіть торф’яниста, то не варто впадати у відчай. Сьогодні існує досить багато способів поліпшення фізичних властивостей грунту.

Так, наприклад, при наявності на території глинистого або супесного грунту, які зустрічається навіть при будівництві будинків в Києві і області, основу фундаменту заглиблюють нижче рівня промерзання грунту. Це обумовлено тим, що дані різновиди грунту здатні забезпечити прийнятні для будівництва будинку характеристики, тільки в сухому і непромерзлому стані. Ще одним варіантом використання такого ґрунту є будівництво важкого будинку з цегли або блоків. Завдяки великій вазі, грунт не виказуючи конструкцію при зимовому обдиманні.

Що стосується торф’яних грунтів, то будівництво будинку в даному випадку також можливо. Для цього необхідно зняти весь торф’яної шар і засипати піщану подушку, товщина якої може дорівнювати половині всієї висоти майбутнього «підстави». Також, в даному випадку, можна провести роботи, спрямовані на зниження рівня ґрунтових вод. Це можна здійснити шляхом осушення місцевості або прокладки дренажних каналів.

Ну а тепер, давайте перейдемо до розгляду основного питання нашої статті — вибір конструкції фундаменту в залежності від типу грунту.

Вибір конструкції фундаменту в залежності від типу грунту

  1. При наявності на ділянці кам’янистого або хрящуватого грунту, в якості підстави для будинку цілком підійде стрічковий малозаглибленний фундамент. Це обумовлено тим, що така «грунт» має невелику глибину промерзання і досить щільну структуру;
  2. Будівництво на слабких грунтах з великою глибиною промерзання, має на увазі використання стрічкового глубокозаглубленного фундаменту, в тому числі і з незнімної опалубкою, нижня частина якого розташована нижче рівня промерзання грунту. Це необхідно для того, щоб в процесі пучения грунт не виказуючи «підстава» назовні і не порушив, тим самим, його цілісність;
  3. tipyi_grunta_v_stroitelstveОблаштування фундаменту-плити доцільно в разі наявності на ділянці розмивається або торф’янистих грунту. Така підстава являє собою монолітну армовану плиту і може бути використано для зведення бревёнчатого будинку або будівлі з більш важких матеріалів;
  4. Стовпчастий, або як ще його називають, фундамент палі, використовується на грунтах з глибиною промерзання до двох метрів і не схильних до пученію.

Висновок

Як бачите, види грунту для будівництва надають саме прямий вплив на вибір конструкції «підстави» для майбутнього будинку. Однак, як ви могли помітити зі статті, не варто впадати у відчай навіть у тому випадку, коли на вашій ділянці присутні «слабкі» грунти. За допомогою сучасних технічних засобів, зведення будинку можливо навіть на таких ґрунтах.

Але для того щоб всі роботи були виконані грамотно і на високому рівні, настійно рекомендується скористатися послугами фахівців, які не тільки нададуть консультацію по всіх питаннях, але і допоможуть втілити вашу ідею в життя. Саме в цьому випадку ви зможете бути повністю впевнені в надійності вашого майбутнього будинку і його безпеки для мешканців.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 1,00 из 5)
Загрузка...