Що краще: одноповерховий або двоповерховий будинок?

odno_ili_dvuhetazhnyiy_dom_plyusyi_i_minusyi_1Погодьтеся, що більшість з нас мріє про власний заміський будинок або елітный котедж, куди кожен раз буде приємно повертатися після важкого трудового дня або тривалого перебування в відрядженні. Саме тому кожен намагається створити максимально затишне й комфортне «гніздечко», в якому б можна було відпочити в колі сім’ї.

Однак перед початком проведення будівельних робіт у багатьох, обмежених в засобах, власників виникає питання: який будинок краще будувати — одноповерховий або двоповерховий? Однозначної відповіді в даному випадку не існує, так як на вибір поверховості майбутньої будови впливає велика кількість чинників. Але для того щоб допомогти вам зорієнтуватися, сьогоднішню статтю ми присвятимо порівнянні одно- і двоповерхових житлових будинків, а точніше, розглянемо переваги і недоліки кожної з конструкцій. Чи готові? Тоді почнемо.

Який будинок краще, одноповерховий або двоповерховий

Перш ніж ми перейдемо до розгляду переваг і недоліків кожної з категорій будівель, незалежно від того за яким проектом вони побудовані (типового або індивідуальним), хочеться згадати про ще один важливий фактор, який впливає на вибір поверховості будинку — площа земельної ділянки. Так, наприклад, якщо ділянка має невелику площу, близько шести-семи соток, а сім’я складається мінімум з чотирьох чоловік, то оптимальним варіантом, в даному випадку, буде зведення двоповерхового будинку. До того ж, при виборі такої конструкції, на ділянці ще залишиться простір для організації саду, городу або зони відпочинку.

Якщо ж площа ділянки не є основним критерієм, тоді, для того щоб отримати відповідь на питання, який будинок краще — одноповерховий або двоповерховий, необхідно розглянути переваги і недоліки кожної з конструкцій, чим ми зараз і займемося.

Одноповерховий або двоповерховий будинок: плюси і мінуси конструкцій

Плюси і мінуси одноповерхового будинку

До переваг одноповерхових будинків під ключ (про те, що це таке ви прочитаєте тут) можна віднести наступні його експлуатаційні характеристики:

  • не виникає «розрізненість» сім’ї, всі члени якої знаходяться в межах досяжного простору, а вільний час, як правило, проводять за розмовами в вітальні кімнаті;
  • немає необхідності щораз долати певну відстань по сходах на 2-ий поверх, щоб взяти будь-яку потрібну річ з кімнати. Особливо ця перевага одноповерхових будівель по достоїнству оцінять люди похилого віку;
  • для того щоб виконати роботи по ремонту зовнішнього боку стін або покрівлі, немає необхідності у використанні висотних будівельних лісів. Цілком можна обійтися звичайною сходами.

Що стосується недоліків, то сюди можна віднести відсутність можливості милуватися навколишньою природою зверху. Однак якщо будинок знаходиться в котеджному селищі, а не на березі річки або озера, то думаємо, що даний факт не сильно засмутить власника і членів його сім’ї.

Переваги та недоліки двоповерхового будинку

До плюсів двоповерхових будівель, належать такі їх експлуатаційні характеристики:

  • для сім’ї з чотирьох осіб, двоповерховий будинок стане прекрасним вирішенням питання з житлоплощею на порівняно невеликій ділянці. Так, наприклад, на верхньому поверсі можна обладнати окремі дитячі кімнати, а також приміщення для ігор. Тоді як на нижньому ярусі будинку буде розташовуватися спальня батьків, кухня і вітальня;
  • в двоповерховому будинку завжди знайдеться кімната, де можна, при необхідності, усамітнитися. А наявність балкона, дозволить насолодитися видом на природу, за умови, що будова розташована в мальовничій місцевості.

З недоліків двоповерхових будинків слід виділити:

  • необхідність підніматися на другий поверх, якщо забули якусь річ в кімнаті;
  • якщо в одноповерхових будівлях всі члени сім’ї перебувають в межах «досяжності», то, як показує практика, в двоповерхових будинках зібрати всіх докупи, досить важко;
  • необхідність обладнання санвузла на другому поверсі, що пов’язане з деякими додатковими труднощами;
  • для ремонту зовнішньої поверхні стін будинку, необхідно використовувати спеціальні лісу.

plyusyi_i_minusyi_odnoetazhnogo_domaКожен уважний читач помітить, що недоліки двоповерхових будинків є достоїнствами одноповерхових будівель, і навпаки.

Однак перед тим як ви остаточно вирішите, який, одне або двоповерховий будинок (плюси і мінуси яких ми вже розглянули), зводити на своїй ділянці, давайте розглянемо таку важливу складову, як вартість будівельних робіт для того чи іншого типу споруд. Відзначимо, що розраховується кошторис ще перед початком будівництва, а її підсумковий результат залежить від цілого ряду чинників.

Що дешевше будувати: одне або двоповерховий будинок?

Відзначимо відразу, що в даному випадку, не існує однозначної відповіді, так як все залежить від способу будівництва будинку і матеріалів, які для цього використовуються. Однак невеликий порівняльний аналіз все-таки можна провести. При цьому врахуємо, що корисна площа будівель і в тому і в іншому випадку однакова, а роботи проводилися або власними силами, або через фірму — подрядчіка.

Як відомо, одним з найбільш витратних етапів будівництва є заливка фундаменту. Так, для одноповерхової конструкції площа підстави (і покрівлі в тому числі) повинна бути в два рази більше, ніж для двоповерхового будинку. На перший погляд може здатися, що зведення будівлі з одним поверхом обійдеться власнику на порядок дорожче. Але, не варто забувати і про особливості двоповерхових конструкцій, для яких необхідний посилений фундамент і більш міцні несучі стіни першого поверху. А це також не кращим чином відбивається на загальній вартості проведення будівельних робіт.

Що стосується утеплення стін, то на увазі однаковою корисної площі будівель, особливої ​​різниці у витратах на дану операцію ви не відчуєте. Єдине, так це те, що на утеплення цоколя одноповерхового будинку вам буде потрібно в два рази більше утеплювача. Однак, на увазі доступності і різноманітності даного матеріалу на ринку, а також з огляду на загальний кошторис на будівельні роботи, суттєвої різниці ви не відчуєте.

Висновки

З усього вищевикладеного висновки напрошуються самі собою. Однозначної відповіді на питання, що краще, одноповерховий або двоповерховий будинок, не існує. Але одними з пріоритетних факторів, які можуть змусити зробити вибір на користь тієї або іншої конструкції, є: площа земельної ділянки, особисті уподобання і, в деякій мірі, вартість будівельних робіт.
На закінчення відзначимо, що для того щоб ваш будинок, незалежно від його поверховості, володів високими показниками надійності і довговічності, довірте роботи з його зведення фахівцям.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...