Будівництво будинків з монолітним каркасом — плюси і мінуси

monolitnyiy_karkas_1Зведення будівель і споруд з монолітного каркаса, виконаного з залізобетону — це передова і найбільш затребувана технологія, яка використовується на даний час будівельними компаніями. Основні елементи монолітного каркаса виконуються із залізобетону (несучі конструкції, перекриття, фундамент), а стіни будівлі укладаються цеглою або блоками. Конструкція будівлі в результаті виходить надійної і міцної, володіючи масою переваг, про які ми розповімо в нашій статті.

Особливості технології монолітного будівництва

Технологія будівництва будинку на основі каркаса з моноліту дасть можливість втілити різні ідеї по плануванню майбутнього житла, проектуючи кімнати в будинку будь-яких геометричних розмірів і не бути залежним від стандартних бетонних виробів, які використовуються в інших типах будівель. Даний тип будівництва об’єктів вимагає наявності спеціальної техніки, матеріалів і інструменту, знань галузевих правил і норм, а також певних професійних навичок.

Монтаж монолітного каркаса можна проводити відразу, коли заповнюється бетоном відразу весь каркас будинку, або поступово, заливаючи конструкцію поетапно. Звичайно, проблематично вигнати каркас двоповерхового будинку за один раз, тому заливка конструкції відбувається поетапно частинами. При поетапної заливці підстави не уникнути такого явища, відомого під назвою «холодний шов» — це стик між знову залитим бетоном і вже затверділим. Це вважається слабким місцем в конструкції монолітного каркаса. Максимально підвищити зчеплення бетону в місці стику затверділого і свіжого бетону перед заливкою рекомендується максимально ретельно очистити цю ділянку від пилу, сміття і соляної плівки.

Рекомендуємо прочитати «Що краще одноповерховий або багатоповерховий будинок?»

elementyi_monolitnogo_karkasaПри виготовленні монолітних каркасів застосовується вологонепроникна опалубка, яка монтується на вертикальні металеві опори. Для додання конструкції каркаса жорсткості і надійності використовується армування за допомогою зв’язування арматури певного діаметра за допомогою в’язального дроту. Перед заливанням каркаса потрібно врахувати всі проходять інженерні комунікації і залишити під них технологічні отвори.

Технологія монолітного каркаса складається з основних етапів. Після того, як обрані оптимальні розміри будинку, починаються проводитися підготовчі роботи з розчищення місця під будівництво. Площа будмайданчика вибирається згідно габаритам будівлі, а також враховується територія для складування будматеріалів.

Потім виконується безпосередньо установка каркаса з арматури певного діаметра для додання будівлі жорсткості і довговічності. Зв’язка арматурного підстави виконується згідно з кресленнями з допомогою в’язального дроту.

Після монтажу арматурної основи проводиться установка опалубних щитів, які виготовляються з вологонепроникного матеріалу і служать, по суті, формою конструкцій майбутнього будинку. Опалубка буває щитова і тунельна. Щитова опалубка виконана з міцних матеріалів і може бути різного типу і конструкції з елементами з’єднання. Якщо використовувати неякісну опалубку, то при заливці бетону, вона може просто не витримати ваги бетонної суміші і розвалитися. Тунельна опалубка являє собою вже готове нерознімне виріб певної форми і конструкції, виконане за кресленнями, яке використовується один раз для заливки бетонної суміші. Такий тип опалубки дає можливість залити все елементи конструкції будівлі за один захід, що є незаперечною перевагою в монолітному будівництві.

Після всіх проведених етапів можна приступати безпосередньо до заливання бетону, який заповнюється в раніше підготовлену опалубну конструкцію.

Якщо будівництво об’єкта відбувається в зимовий час, для отримання надійної бетонної конструкції, після заливки бетон прогрівають за допомогою теплових гармат або іншим доступним способом. Протягом декількох днів бетону дають вистоятися при дотриманні певного температурного режиму. Далі можна приступати до демонтажу опалубних щитів.

Далі можна приступати до зовнішньої обробки будівлі. Бетон має відмінні теплоізоляційні і вологонепроникні властивості, тому відпадає необхідність у проведенні робіт з монтажу ізолюючих матеріалів. Правильна форма і рівна поверхня стін будівлі виключає потребу у вирівнюванні стінових панелей. При обробці будинку застосовують різний облицювальний матеріал на розсуд клієнта.

Прочитайте, як зробити монолітний каркас на ділянці без підключених інженерних комунікацій.

Основні переваги і недоліки монолітно-каркасного будівництва

montazh_monolitnogo_karkasaДаний тип будівництва користується великим попитом на сьогоднішній день, і багато будівельних фірм взяли цей спосіб на озброєння. Чим же так приваблює будівництво монолітних будівель?

  1. Важливим фактором на користь технології монолітного каркаса є ціна будівництва, яка значно нижче, ніж на інші способи зведення будівель.
  2. Дана технологія дозволяє побудувати будинок в найкоротші терміни з мінімальними капіталовкладеннями.
  3. Будівлі з моноліту мають унікальні характеристики звуко- і теплоізоляції, тому практично відпадає необхідність застосовувати для цих цілей додаткові ізоляційні матеріали.
    Будівля з моноліту мають порівняно невелику вагу каркаса, при цьому відрізняється понад міцністю конструкції.
  4. При будівництві об’єкта не потрібно задіяти велику кількість спецтехніки, що також відображається на вартості проекту.
  5. При монолітному будівництві відпадає необхідність готувати стіни і елементи перекриття до чистової обробки.

До недоліків збірно монолітного каркаса можна віднести те, що будівництво проходить на відкритому повітрі і з цього, в будь-який момент можна стати заручником негативних погодних факторів, які небажані при роботі з бетоном.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...