Як контролювати процес будівництва будинку?

kontrol_za_stroitelstvom_1Будівництво котеджу або заміського будинку є досить трудомістка і, головне, дорога процедура. До того ж, перед початком будівництва важливо розуміти не тільки те, яким буде підсумковий результат, а й те, якими методами і способами його можна досягти.

Природно, що більшість замовників не можуть щодня відвідувати будівельний майданчик. Однак існують кілька етапів робіт, правильність виконання яких майбутній власник будинку повинен контролювати в обов’язковому порядку. В іншому випадку, недотримання СНиП можете привести до часткового або повного руйнування всієї конструкції, а також, відповідно, до додаткових витрат на оплату послуг іншої будівельної компанії.

У даній статті ми розповімо про те, як здійснювати контроль за будівництвом і на які його етапи слід звернути особливу увагу. Отже, поїхали.

Контроль за будівництвом приватного будинку: основні етапи

При будівництві заміського будинку або котеджу, існує кілька основних етапів, які вимагають ретельного контролю над ними з боку замовника:

  • вибір матеріалів;
  • закладка фундаменту;
  • зведення стін;
  • облаштування перекриття.

Давайте більш детально розглянемо нюанси кожної з перерахованих вище операцій.

Контроль якості будівельних матеріалів

kontrol_materialv_stroitelstvoКонтроль матеріалів в будівництві, а точніше, їх якості вимагає особливої ​​уваги з боку замовника споруджуваного об’єкта, незалежно від того чи будуть стіни з піноблоку, цегли або бетону. Адже мало того, що вони повинні відповідати встановленим експлуатаційним і технічним вимогам, матеріали також повинні бути правильно укладені. Так, наприклад, якщо стики між стіновими панелями закладені неналежним чином, то згодом це призведе не тільки до порушення температурного режиму в приміщенні, але і руйнування стін будівлі.

Саме тому дуже важливо щоб замовник приділив особливу увагу якості будівельних матеріалів, а також, по можливості, іноді присутній при процедурі їх укладання.

Контроль робіт в будівництві: фундамент

Як відомо, основою будь-якої споруди є фундамент, від якості закладки, гідроізоляції та утеплення якого прямо залежить не тільки довговічність і цілісність всієї будови, але і життя власників будинку.

Природно, що сьогодні, при постійному розвитку будівельних і виробничих технологій, заливка підстави майбутньої споруди не вимагає такого ретельного контролю, як в минулі часи. Однак нехтувати даними моментом не варто. До того ж, за словами фахівців будівельної галузі, саме заливка фундаменту під приватні житлові будинки є найбільш складним завданням, що обумовлено, як правило, нестандартною конфігурацією таких будівель.

Тому, перш ніж найняти підрядника для проведення даного типу робіт, не полінуйтеся перевірити його репутацію, поговорити з господарями будівель, які вже скористалися послугами даної компанії, а найкраще відвідайте об’єкти, виконані фахівцями цієї фірми.
Після того як підрядник визначений і приступив до роботи, рекомендується в обов’язковому порядку бути присутнім при заливці фундаменту. Це дозволить не тільки уникнути можливих помилок з боку виконавця, а й особисто оцінити якість виконуваних робіт.

Зведення стін

Сучасне будівництво передбачає використання найрізноманітніших матеріалів для зведення стін конструкції, що, в більшості своїй залежить від того, за яким проектом побудований будинок — типовому або індивідуальному.

Такі вироби відрізняються між собою не тільки за вагою, але і за своїми показниками стійкості до вологи, міцності, теплопровідності, а також естетичності. Саме тому перед початком зведення стін вашого майбутнього будинку вам необхідно досконально вивчити всі властивості різних матеріалів і вибрати той, який би оптимально поєднував в собі всі показники і ідеально підходив під ті чи інші кліматичні умови.
До того ж, від професіоналізму фахівця і, відповідно, якості виконуваної ним кладки, залежить як міцність стін майбутнього будинку, так і їх зовнішній вигляд. Тому контроль і нагляд в будівництві передбачає присутність на майданчику замовника або відповідальної особи в процесі кладки стін майбутнього будинку. І неважливо, який при цьому використовується матеріал: цегла, піноблоки або панелі.

Важливо: бажано проконтролювати і той факт, щоб несучі та внутрішні стіни закінчувалися вінцем. Це необхідно для того, щоб після облаштування покрівлі, навантаження від неї рівномірно розподілялася по всій площі фундаменту. Відсутність такої залізобетонної конструкції може привести до руйнування всієї будівлі.

Контроль над процесом облаштування покрівлі

kak_kontrolirovat_stroitelstvo_domaБудівельний контроль в будівництві має на увазі ще спостереження за облаштуванням перекриття. Зокрема, особливу увагу слід приділити процедурі укладання гідро- і теплоізоляційних матеріалів. Змонтовані неналежним чином, дані елементи стануть причиною потрапляння вологи в приміщення будинку і «відходу» з ньо го тепла. Це не тільки зробить дискомфорт мешканцям, а й може призвести до руйнування всієї конструкції.

Також, якщо у вашому майбутньому будинку присутній самонесуча конструкція у вигляді димової труби, проконтролюйте, щоб будівельники не пов’язували її жорстко з підставою перекриття, а залишили невеликий компенсаційний шов. В іншому випадку, незабаром після початку експлуатації на поверхні димоходу з’являться тріщини, наявність яких не тільки зіпсує зовнішній вигляд конструкції в цілому, але і стане причиною потрапляння продуктів горіння всередину житлових приміщень.

Висновок

Сподіваємося, що після прочитання цієї статті у вас не залишиться питань щодо того, як контролювати будівництво будинку, навіть якщо він зводиться з такого незвичайного матеріалу, як керамічні блоки. Однак якщо ви хочете щоб всі ваші дії з контролю над якістю вироблених робіт були зведені до мінімуму, користуйтеся послугами тільки перевірених компаній з хорошою репутацією. Тоді ваш майбутній будинок буде побудований максимально якісно і прослужить вам дуже багато років.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...