Кошторис на будівництво приватного будинку. Призначення та розрахунок

kak_doljna_viglyadet_smetaУ нашій статті ми розповімо, для чого потрібна кошторис, хто його повинен складати і що з себе він представляє. Будівництво будь-якого об’єкта починається з складання і затвердження кошторису. Кошторис для будівництва являє собою офіційний документ, в якому дуже точно прораховані і відображені всі витрати на проведення будівельних робіт. Наявність такого документа дає можливість контролювати статтю витрат при будівництві.

Складання кошторису процес досить трудомісткий і кропіткий, і не кожен підрядник може правильно його скласти, не кажучи вже про те, щоб врахувати непередбачені витрати. Для цього потрібно мати достатні теоретичні та практичні знання. Тому кожна будівельна компанія має в своєму штаті цілий кошторисний відділ, а невеликі підрядні організації замовляють складання кошторису в спеціалізованих установах.

Що являє собою кошторис і його призначення

Багато з Вас, напевно, вже бачили, як повинен виглядати кошторис, але багато навряд чи знають, що в ньому відображається. Кошториси складаються з таких статей витрат, як витрати на придбання будівельних матеріалів та безпосередньо, на виконання робіт. Крім того в кошторисі відображається інформація про технології та періоді будівництва, його обсяги та кількість використовуваних матеріалів. Також в ній вказується різна додаткова інформація, яка дає можливість відстежити терміни будівництва, контролювати всі етапи виконуваних робіт.

Правильно складений кошторис покликана врегулювати статтю витрат і заощадити значні суми грошей. Вона допоможе скласти чіткий план дій на етапі підготовчих робіт. Кошторисна документація коштує приблизно 10% від витрат на будівництво об’єкта, але вона себе повністю окуповує в процесі виконання будівельних робіт. Крім того, правильна кошторис дасть підряднику проаналізувати основні етапи подальшого будівництва і в разі необхідності внести зміни на стадії розробки проекту. Маючи у себе приблизний кошторис і проект, можна виставляти об’єкт на тендер і потім здійснювати технічний нагляд над процесом будівництва.

Вам буде цікаво, як «Побудувати будинок без електрики і води на ділянці».

Хто повинен складати кошторис замовник або підрядник? Зазвичай кошторис складає будівельна підрядна організація, а замовник може вносити корективи. Кошторис також можна замовити в різних спеціалізованих організаціях і при цьому порівняти кілька варіантів і вибрати найбільш підходящий. Різна ціна кошторису на виконання будівельних робіт говорить про те, що враховувався різний матеріал, і в тому числі, ціна. Будівельні компанії з ім’ям зазвичай привертають клієнта до затвердження кошторису, обговорюючи різні варіанти вирішення завдань, де потрібно заощадити, а де цього робити не можна.

normi_dlya_smetЩо включає в себе кошторис на будівництво і правила їх складання

Розглянемо, яким має бути кошторис, і з яких позицій він складається. Проектний кошторис включає в себе багато розділів і технічних розрахунків, основними позиціями з яких є:

  • розробка та узгодження кожної позиції за кошторисом у відповідність з проектом;
  • аудит і оптимізація кошторисної документації при розробці їх на стороні;
  • експертна захист і утвердження в спеціалізованих організаціях.

Що стосується правил складання кошторисів, то багато з них не змінилися ще з часу радянського союзу. Тоді її складанням займалися тільки спеціалізовані проектні установи. У наш час прогресивних технологій складання кошторисної документації проводиться за допомогою комп’ютерних програм, що позначається на швидкості її розробки.

Кошторис включає в себе основні положення, де вказується:

  • перелік робіт з облаштування фундаменту,
  • використовувані матеріали,
  • роботи по зведенню стін і плит перекриття;
  • наявність інженерних комунікацій;
  • роботи по обробки будівлі.

Читайте також «Будівництво будинку з газобетону»

Методи кошторисних розрахунків

smeta_dlya_stroitelstvaНа сьогоднішній день кошторису можуть складатися з трьох методів: трудомісткий, розгорнутий і укрупнений.

  1. Трудомісткий спосіб зазвичай застосовується при виконанні будівельних робіт невеликих масштабом і малими підрядними організаціями. Тут все зводиться до прорахунку суми фонду заробітної плати виходячи з одиниці виміру. При цьому в такій кошторисі не береться до уваги така стаття витрат, як перевезення та доставка матеріалів. Це все має організовувати замовник. Тому грошові кошти за згаданою статтею витрат в даній кошторисі не враховуються, а цілком і повністю лягають на плечі замовника. Такі типи кошторисів дуже часто використовують через низьку вартості проекту і користуються популярністю серед малобюджетних замовників і не дуже професійних виконавців.
    Читайте статтю «Типи і форми дахів»
  2. Укрупнений спосіб формування кошторису на увазі перерахування основних робіт, передбачених будівельним проектом. Окремим списком йде кількість і ціна застосовуваних матеріалів, а також вартість транспортування. У таких кошторисах можуть з’явитися додаткові статті витрат, такі як транспортування матеріалу і комплектуючих, амортизація будівельного інвентарю, оренда приміщень та інше. Укрупнення кошторис надає можливість замовнику перевіряти реальну ціну використовуваних матеріалів, а також стандартизувати обсяги і види робіт.
  3. Розгорнутий спосіб формування кошторису передбачає складання цілого пакета різних документів у відповідність до затвердженої галузевими стандартами формою. Вся нормативна база грунтується на калькуляції і технологічних картах, а регламентується технічними умовами і типом виконуваних робіт.
  4. Компанія, яка розробляє кошторисну документацію, повинна використовувати передові будівельні технології, володіти найбільш актуальну інформаційну базу про матеріали і ціною на них. Такий тип кошторису є найбільш доступним до розуміння документом, який регламентує проведення будівельних робіт.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...