Септик для будинку — як це працює

septik_dlya_doma_1При будівництві приватних будинків часто виникає питання організації відведення каналізаційних стоків. Найчастіше, підрядники забувають включати даний пункт в кошторис, і коли це упущення випливає, перед власником постає дилема — що ж робити?

Правильна організація відведення стічних вод — важлива складова системи забезпечення будинку і, неважливо — це котедж в приватному секторі або будинок в межах міста. Тому септик для будинку — це необхідна умова для вирішення ситуацій, коли стічні мережі або центральний міський колектор знаходяться на значній відстані від місця мешкання. Його достоїнства оцінило вже багато користувачів, а виробники постійно вдосконалюють модифікації установок для очищення стічних вод. Септик являє собою цистерну для прийняття, очищення стічних вод і подальшого відведення нечистот. Роль очищувача здійснюють біологічно активні сполуки і фільтри, які здатні очищати до 97% води.

Якщо порівнювати вигрібний септик зі звичайною ямою за властивостями і функціональності, можемо спостерігати таку картину:

Септики Вигрібні ями
Переваги Недоліки Переваги Недоліки
Встановлюється практично в будь-якому місці Займає значну площу Легкість в облаштуванні Неприємний запах поруч з ямою
Здатність очищати великі обсяги води Ускладнено застосування на ділянках з високим рівнем грунтових вод Не вимагає капітальних вкладень Небезпечно застосовувати поряд з джерелами подачі води
Біообробка нечистот в мул Складність і втрати часу при обслуговуванні
Простота в обслуговуванні Забруднення грунту шкідливими елементами
Висока продуктивність і безпеку для екології Часте відкачування нечистот
Автономна робота

Установка септика залежить від його модифікації і особливостей конструкції: пристрій монтується по-різному по відношенню до горизонту, може закопуватися в землю або встановлюватися на її поверхні.

Класифікація та види септиків

betonnii_septikУстаткування для очищення відходів каналізації проводиться різних моделей. Перш ніж вирішити, який септик оптимально підійде для правильного облаштування відводу стічних вод, потрібно брати до уваги безліч чинників.

Функціональність

  1. Звичайні установки для збору і зберігання стічних вод користуються попитом у дачників, де обсяги утворення каналізаційних відходів мінімальні.
  2. Фільтраційні септики виконують функції відстійників з подальшим очищенням нечистот.
  3. Біоочістное обладнання використовують для здійснення процесу очищення стічних вод за допомогою передових технологій.

Розташування

  1. Підземні септики повинні встановлюватися подалі від протікання підземних вод, щоб при протоці нечистот не забруднювати їх.
  2. Надземні установки раціонально застосовувати в умовах вільного простору або коли неможливо використовувати підземний метод установки.
  3. Вертикальне розміщення обладнання для збору нечистот проводиться на зразок великої бочки з верхнім люком.
  4. Горизонтальна установка цистерн вимагає наявності кількох люків для зручності обслуговування системи.

Матеріал виготовлення

  • вироби з металу не користуються особливою популярністю через корозію, що впливає на експлуатаційні характеристики установки;
  • бетонний септик більш довговічний у використанні, так як його монолітна конструкція стійка до дії агресивного середовища;
  • септики з цегли дешевші і прості в обслуговуванні, а їх облаштування не потребує спеціальних навичок;
  • конструкції з пластика користуються великим попитом у населення за рахунок антикорозійних характеристик і тривалого терміну експлуатації;
  • багато домовласників, щоб не витрачатися, використовують саморобні септики з різноманітних матеріалів.

Пристрій і принцип роботи септика

Монтаж септика забезпечує очистку каналізаційних відходів для подальшого виведення в грунт. Він вберігає грунт від потрапляння шкідливих домішок, які можуть спровокувати небажані екологічні наслідки. Його функція полягає не в накопиченні стоків, а в їх переробці багатоступеневим способом. Хороша герметичність ємностей гарантує відсутність смороду під час функціонування системи і дотримання нормальної екологічної обстановки на даній території.

Принцип роботи септика базується на взаємодії бактерій з продуктами життєдіяльності людини, в результаті якого осад розладжується на екологічно безпечні речовини. Обслуговування такої системи зводиться до періодичного видалення залишків твердих включень.

На прикладі септика з двома відсіками без відкачування розглянемо технологію очищення стічних вод.

Агрегат з доочищенням за допомогою полів фільтрації

В цьому випадку очисне обладнання розподіляє нечистоти на воду і шкідливі включення, які згодом утилізуються. Конструкція пристрою заснована на проведенні двоступеневого очищення. З чого складається септик такого типу: пари відсіків (резервуарів), об’єднаних трубами переливу і фільтраційних полів для грунтової очищення води.

Септик за своїм принципом схожий на роботу флотаційного машини — все важкі компоненти опускаються на дно конструкції, з’єднання, які легше за воду виштовхуються наверх. Відстій стоків в даному агрегаті влаштований так, що в центрі камери знаходиться попередньо оброблена вода, яка надходить на наступний щабель очищення за допомогою труб переливу.

kak_sdelat_septikНа другому ступені очищення вода вже має менше небезпечних включень, які майже повністю видаляються за допомогою бактеріологічної обробки.

Остаточне видалення небезпечних компонентів відбувається на етапі потрапляння попередньо обробленої води на фільтраційні поля. Кількість відсіків в септику має відповідати обсягам утворення стічних вод. Чим більше кількість стоків, тим більша продуктивність системи потрібна для безперебійної переробки відходів каналізації.

Важливо! Облаштування фільтраційних полів може бути застосовано тільки для грунтів з рихлим грунтом — щільна глиняна маса не дозволить просочуватися воді.

Біологічно очисної септик із застосуванням фільтрів

Біологічна фільтрація стоків виконується за допомогою септика, що представляє собою цілісну конструкцію, що складається з декількох камер. Пристрій септика складається з компресорів і насосів, які працюють автономно і незалежно. Принцип роботи цих пристроїв на першому етапі аналогічний дії звичайних септиків. Наступний етап очищення заснований на дії анаеробних бактерій, розладжуватися органічні речовини на добриво. Септик має допоміжну камеру, в якій протікає процес бактеріологічної очищення. Для здійснення більш ефективного розкладання органічних включень в камеру через спеціальні отвори подається повітря. Утворений в процесі розкладання осад періодично видаляється за допомогою насоса. Істотною перевагою цього пристрою є отримання очищеної води без небезпечних речовин, яку можна зливати у відкритий грунт.

На замітку! Перероблений в процесі біологічного очищення мул можна використовувати як добриво для ґрунту.

Висновок:

  • септик, на відміну від вигрібних ям, не тільки виконує функції відведення стоків, але і переробляє їх бактеріологічним шляхом;
  • очищення септика від відкладень виконується в міру їх накопичення і залежить від обсягів утворення каналізаційних відходів (зазвичай достатньо однієї-двох очисток в рік);
  • перш, ніж приступати до організації очисної системи, потрібно проаналізувати всі ризики і особливості (структуру ґрунту, продуктивність системи, обсяги утворення нечистот, можливість облаштування полів фільтрації і т.д.);
  • пристрій очисних систем (септиків) є дієвим і безпечним для природи методом відведення та утилізації каналізаційних відходів.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...