Система розумний будинок — що це і як працює?

sistema_ymnii_dom_dlya_doma_1Протягом тисячоліть людина намагалася створити максимально комфортні умови для проживання. Але, тільки в 21 столітті, нам вдалося наблизитися до цієї мети, за допомогою нових технологій. Система розумний будинок дозволяє створити новий рівень комфортності та безпеки людського житла. А, крім того, така система дозволяє значно економити енергетичні ресурси.

Система розумний будинок: що це таке

В даний час, елітне житло важко собі уявити без такої системи, як розумний будинок. «Розумний будинок» являє собою автоматизовану систему управління різними компонентами домашньої інфраструктури. За допомогою спеціального обладнання, система може розпізнавати типові ситуації і реагувати на них, підключаючи ті чи інші компоненти. При цьому, «розумний дім» повністю контролює роботу кожного приладу і не допускає нераціонального їх використання. Таким чином, за рахунок «синергетичного ефекту», розумний будинок дозволяє забезпечити оптимальний режим використання всієї сукупності приладів в будинку. А це дозволяє створити максимально комфортні умови проживання людей при максимально економному споживанні ресурсів.

Вся система «розумний будинок» складається з трьох основних підсистем:

  • Точка управління. Сучасні технології дозволяю забезпечити управління компонентами системи за допомогою самих різних пристроїв. Це може бути як простий вимикач, так і Touch-панель або iPad. Крім того, управління компонентами системи можна здійснювати за допомогою голосу або бавовни долонями. Дистанційне керування забезпечується за допомогою мобільного телефону, SMS та інших подібних рішень.
  • Центральний контролер. Це, власне, головний мозок всієї системи. Саме сюди надходить вся інформація про роботу того чи іншого пристрою. Крім того, центральний контролер отримує і обробляє команди, одержувані від точок управління. Завдяки функціям центрального контролера став можливий ефективний контроль гармонійної роботи всіх приладів в будинку, починаючи від лампочки, до систем вентиляції або опалення.
  • Виконуючий пристрою. Під цим терміном розуміється вся сукупність приладів і систем в будинку. Це можуть бути, як прості прилади, на зразок мікрохвильової печі або музичного центру, так і вельми складні інтелектуальні системи, на зразок системи опалення або системи відеоспостереження.

Передача інформації між підсистемами можлива як за допомогою дротового або бездротовим способом.

Навіщо потрібен розумний будинок

Досить часто виникає питання про те, навіщо потрібна така складна система, і яка від неї реальна користь. Як правило, є три основні причини, завдяки яким люди приймають рішення про використання системи «розумний дім».

Перш за все, ця система дозволяє забезпечити високий рівень комфорту мешканцям будинку. Проживання в будинку, який піклується про своїх мешканців — мрія будь-якої людини. Автоматичне підтримання оптимальної температури і вологості, комфортне користування побутовою технікою та інші подібні опції дозволяють не тільки звільнити час людини, а й дати можливість йому зосередитися на важливих речах, не відволікаючись на побутові проблеми.

Крім того, використання автоматизованої системи управління побутовою технікою значно підвищують рівень безпеки житла. Сучасні системи відеоспостереження, ефективний контроль доступу в будинок, системи контролю витоку газу і коректністю роботи водопостачання — злагоджена і гармонійна робота всього цього гарантує дуже високий рівень безпеки приміщень та людей, які в них проживають.

Ще однією важливою причиною популярності системи «розумний дім» є можливість оптимального використання ресурсів. Завдяки автоматиці, такі ресурси, як електроенергія, вода і тепло витрачаються максимально економно. Адже, будинок самостійно відключить невикористовувані прилади й самостійно знизить витрата газу, при потеплінні. Це дозволяє значно знизити витрати на придбання таких ресурсів. У деяких випадках, економія досягає 40-60%.

У будь-якому випадку, при замовленні такої системи, слід зробити ретельний прорахунок витрат, необхідних для установки всіх компонентів системи, і попередній розрахунок вартості обслуговування такої системи.

Що входить в систему розумний будинок

kak_rabotaet_ymnii_domЯк правило, дана система забезпечує взаємодію кількох систем, інтегрованих в єдину систему управління всіма приладами і комунікаціями будинку. При цьому, найбільш частими компонентами системи «розумний дім» є такі системи:

  • Електроживлення будинку. Розумний будинок контролює наявність електроживлення всіх інших систем в будинку. У разі необхідності, він самостійно задіє джерела безперебійного живлення і, в разі необхідності, додаткові генеруючі потужності.
  • Освітлення. Оптимальне використання освітлювальних приладів, з урахуванням рівня природного освітлення дозволяє забезпечити максимальну економію електричної енергії. Крім того, система забезпечує оптимальні умови для комфортного проживання людей.
  • Температура, вологість і своєчасне надходження свіжого повітря. Датчики, що вимірюють вищевказані параметри дають команду систем опалення, вентиляції та кондиціонування в автоматичному режимі. А це означає, що «розумний будинок» завжди підтримує оптимальні параметри повітря в приміщенні.
  • Управління побутовою технікою. Всі прилади, що працюють в будинку, можуть бути об’єднані в єдину мережу. Завдяки цьому, центральний контролер має можливість оптимально організувати роботу відеотехніки і кухонних приладів, систем підігріву ступенів і приводів автоматичних воріт.
  • Безпека. Сюди входять такі системи, як обмеження доступу в будинок небажаних осіб, контроль витоку газу, сигналізація і відеоспостереження та інші системи, що дозволяють контролювати рівень безпеки в будинку. Крім того, розумний будинок може забезпечити віддалене інформування про будь-якому інциденті в приміщенні, під час відсутності людей і навіть зімітувати їх присутність.

Слід зауважити, що в кожному конкретному випадку не обов’язкова наявність всіх вищевказаних систем. Технологія «розумний дім» відрізняється гнучкістю, і може бути оптимізована під конкретні вимоги певного клієнта.

Як працює система розумний будинок

fynkcii_ymnogo_domaЦентральний контролер отримує інформацію про роботу всіх приладів і систем в будинку за допомогою спеціальних датчиків. Наприклад, датчики системи освітлення передають інформацію про рівень природного освітлення в конкретний момент часу. Контролер визначає, чи є цей рівень достатнім. Якщо немає, то автоматично включається певну кількість освітлювальних приладів. При цьому, система визначає, чи є люди в конкретних приміщеннях. І включає додаткове освітлення тільки в разі їх присутності.

Приблизно таким же чином працює і система опалення та вентиляції. Варто зауважити, що будь-який параметр будь-який з систем завжди можна змінити в ручному режимі. При цьому, часто це можливо навіть у віддаленому режимі, за допомогою SMS або інших інструментів віддаленої передачі інформації.
Зрозуміло, що найбільш оптимальним способом установки такого устаткування в будинок, є планування його ще на етапі проектування конкретного будинку. В цьому випадку, можна найбільш раціонально використовувати всі конструктивні особливості будови і забезпечити максимально прийнятну вартість системи.

Таким чином, система розумний будинок є чудовим рішенням, яке здатне забезпечити максимальний рівень комфорту і безпеки для людей, які проживають в будинку. Крім того, завдяки високому ступеню автоматизації, система здатна оптимізувати витрати ресурсів і забезпечити економію коштів, при оплаті електроенергії, газу, води і так далі.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 оценок, среднее: 4,40 из 5)
Загрузка...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 оценок, среднее: 4,40 из 5)
Загрузка...