Що потрібно знати про будівельні норми і правила до будівництва?

Мрією багатьох міських жителів є затишний заміський будиночок. Найважливіший крок — прийняття рішення про будівництво будинку. Перш ніж прийняти таке рішення, слід знати, як довго будується будинок , підрахувати свої фінансові можливості, тобто вирішити для себе: чи є сенс і можливість побудувати власний будинок.

норми будівництва в Україні

Якщо вирішено будувати будинок, необхідно вибрати ділянку. При цьому слід врахувати наступні фактори:

  • глибину розташування підземних вод;
  • характеристики грунту;
  • близькість до міста;
  • транспортну розв’язку;
  • екологічну чистоту місцевості (відсутність промислових об’єктів);
  • наявність інфраструктури та ін.

У відеоролику даються рекомендації,як вибрати гарну ділянку .

Багато починаючі забудовники, купуючи ділянку для будівництва приватного будинку, вважають, що тепер вони можуть будувати на ньому все, що захочуть. Але це далеко не так. Потрібно добре розібратися у всіх нормативних документах, в яких описані будівельні норми і правила, до початку будівельних робіт, щоб не було проблем у подальшому з контролюючими органами, і не довелося платити штрафи або, що ще гірше, зносити будівлю. Це потрібно врахувати при розрахунку кошторису .

Групи нормативних документів

До першої групи документів з прописаними нормами, які потрібно враховувати при розробці проекту, відноситься містобудівна документація. Цією групою, що складається з графічних і текстових документів, регулюється планування і забудова територій. До переліку містобудівної документації входять:

  • схеми планування;
  • генплан;
  • детальний план.

Згідно з цими документами здійснюється планування, забудова та використання територій. Є ще один важливий документ — проект забудови територій, який розробляється при комерційному будівництві комплексів, що складаються з будівель і споруд.

Якщо майбутнє будівництво не потрапляє ні під один з існуючих містобудівних документів, розробляється індивідуальна документація для будівництва, звана містобудівним обґрунтуванням, яка включається в загальну містобудівну документацію.

При розробці проектів враховуються вимоги містобудівної документації вищого рівня. Про один з об’єктів компанії «КіевНовБуд» розповідається в ролику про котедж в с. Гора . При розробці проекту цього будинку були враховані всі будівельні, санітарні та протипожежні вимоги.

Основоположним документом є Генеральна схема планування території України, при розробці якої враховуються програми соціального і економічного розвитку країни. Коли розробляється містобудівна документація місцевого призначення, беруться до уваги наступні документи з прописаними в них нормами:

  • Державні будівельні норми.
  • Правила забудови по регіонах.
  • Правила забудови місцевого призначення.

При плануванні і будівництві об’єктів компанії «КіевНовБуд», готових і споруджуваних , враховувалися необхідні містобудівні документи.

Норми і правила забудови

ДБН — будівельні норми — це абревіатура українського документа Державні будівельні норми. Це є загальноприйнятим позначенням. Розробка та затвердження ДБН входить в компетенцію центрального державного органу виконавчої влади, який займається питаннями містобудування та архітектури — Мінрегіонбуд.

БНіП и ДБН

При відсутності відповідних ДБН можна користуватися Будівельними Нормами і Правилами (СНиП). Багато БНіП Україна використовує, які були розроблені ще за Радянського Союзу. Вони є чинними нормативними документами. Норми будівництва в Україні прописані також в таких документах:

  • Государственные стандарты Украины (Державні стандарти України (ДСТУ)).
  • Державні Санітарні Норми і Правила.

Будівельні норми слід дотримуватися будь-якого забудовника при зведенні власного будинку, щоб правильно підібрати матеріал, наприклад, вибираючи, Який газоблок краще вибрати . БНіП не призвані загнати в якісь певні рамки. Вони дійсно призначені убезпечити і продовжити проживання в вашій оселі, гарантуючи комфортні умови і максимальну пожежну безпеку не тільки вам, а й сусідам. У відеоролику розповідається, як побудувати теплий енергоефективний будинок .

Що потрібно врахувати при плануванні ділянки по СНиП

будівельні норми

В першу чергу при плануванні ділянки визначаються з межами ділянки: встановлюється огорожа, яка відокремлює ділянку від сусіднього та території загального користування, згідно з установленими правилами.

Після установки парканів, перш ніж зводити фундамент будинку, потрібно виконати планування ділянки: що і як буде розташовуватися на земельній ділянці. На ділянці можуть бути побудовані такі будови: житловий будинок, господарські будівлі (літня кухня, гараж, лазня, теплиця, душ, туалет та ін.). Склад будівель, їх розміри, розташування і призначення визначаються місцевими органами самоврядування. якщо використовуєтьсятиповий проект, то його потрібно адаптувати до заставали земельній ділянці.

Ділянку можна розділити на такі зони:

  • житлова зона (житловий будинок та прибудови до нього);
  • господарська зона (госп будівлі та споруди для обслуговування будинку і ділянки);
  • зона відпочинку (альтанка, дитячий майданчик, басейн та ін.);
  • садово-городня зона (сад, город, теплиця).

Орієнтиром для розташування будівель є паркан і будівлі, розташовані на сусідній ділянці. Якщо у сусідів нічого ще не побудовано, то з ними можна узгодити розташування майбутніх будівель, враховуючи інтереси обох сторін. Норми будівництва в Україні, що пред’являються до планування ділянки, складаються з санітарних і протипожежних норм. Їх можна розділити на обов’язкові до виконання і рекомендовані.

Обов’язкові вимоги, що стосуються відстаней від житлового будинку та літньої кухні до інших будівель:

  • господарських будівель для домашнього господарства площею до 50 квадратних метрів — 15 м;
  • компостній ями, надвірних вбиралень, ями для відходів — 15 м;
  • колодязя для фільтрації води — 8 м (при переробці до 1 м3 на добу), 10м (при переробці 1-3 м3 на добу);
  • септика — 5 м (при переробці до 1 м3 на добу), 8 м (при переробці 1-3 м3 на добу). Ці вимоги відносяться і до душу.будівельні норми України

 

Основні вимоги, що стосуються кордонів:

  • від будинку до червоної лінії (лінії, що обмежує загальну територію) має бути відстань не менше 5-6 метрів;
  • від будинку до кордонів ділянки сусідів і кордонів проїздів — не менше 3 метрів;
  • від господарських будівель до проїздів і червоної лінії — не менше 5-6 метрів.

ДБН будівельні норми

Що стосується колодязя і питної свердловини, то до них від будівель і споруд повинно бути відстань не менше 20 метрів.

БНіП України

За протипожежним вимогам будови діляться на категорії за матеріалом виготовлення:

А — будови з негорючих матеріалів: камінь, залізобетон, бетон і ін.;

Б — ті ж будови з негорючих матеріалів з перекриттями та покриттями з дерева, захищені і оброблені малогорючімі і негорючими матеріалами.

В — Дерев’яні і каркасні огорожі з будь-яких матеріалів.

Категорія Відстані, м
А Б В
А 6 8 10
Б 8 8 10
В 10 10 15

Таким чином, якщо планується будівництво будинку из газобетона ,а у сусідів будинок дерев’яний, то між ними має бути відстань не менше 15 м. Якщо будинок сусіда і планований вами будуть побудовані з використанням новітніх технологій , які відносяться до категорії А, то між ними допускається відстань 6 метрів.

Рекомендовані вимоги визначаються місцевими органами самоврядування. Вони стосуються поверховості розмірів, площ будівель, ширини ділянки по червоній лінії. Огородження ділянки не повинні виходити за червону лінію. Жилі будинки та будівлі на ділянці потрібно розміщувати згідно з вимогами СНиП. Порушення будівельних норм тягне за собою накладення штрафів аж до знесення будівель і споруд.

Для початківця забудовника дотримати всі будівельні норми досить складно. Позбутися від їх рішення можна, якщо укласти договір про будівництво будинку з компанією«КіевНовБуд «, яка візьме на себе вирішення всіх будівельних питань. Фахівці компанії допоможуть вибрати найбільш вигідний варіант будівництва з урахуванням фінансових можливостей клієнта.

Про якість робіт, що виконуються нашими фахівцями, можна судити по відеокліпу з одного зі споруджуванихоб’єктів в м.Києві . На всі виконувані роботи є сертифікати, дається 5 років гарантії. Компанія може забезпечити всіма будівельними матеріалами. Гарантія на матеріали становить 50 років. Таким чином, можна заощадити на будматеріалах, так як компанія надає матеріали за цінами постачальника, не роблячи на них націнки, так як заробляє тільки виконанням робіт.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 4,00 из 5)
Загрузка...