Цільове призначення земель в Україні

Існують різні причини, за якими людина набуває ділянку землі. Є категорія людей, які хочуть мати загородом свій будинок, подалі від міської суєти. Кожен будує будинок, виходячи зі своїх фінансових можливостей. Хтось будує елітний котедж , який з часом стає фамільним гніздом. Когось влаштує недорогий будиночок , який буде затишним родинним гніздом. Існують багато любителів-садівників, яким подобається після тижня трудових буднів покопатися на власних грядках. Залежно від того, як використовується земля, визначається її призначення.

Цільове призначення земель на Україні

Tselevoe naznachenie zemel

Кожна ділянка землі відрізняється від іншого своїм розташуванням, сферою застосування та кадастрової оцінкою. Визначає статус ділянки державу. Все, що стосується землі на Україні, регулюється Земельним кодексом (ЗКУ), у ньому прописується цільове призначення землі, яке вказується в держакті про право власності. Власник землі повинен використовувати, приналежну йому землю, строго за призначенням, зазначеному у свідоцтві.

Існують наступні види земельних ділянок в Україні:

  • для ведення сільськогосподарської діяльності;
  • житлового та громадського будівництва;
  • природно-охоронного і заповідного призначення;
  • лікувального та оздоровчого призначення;
  • замісного призначення;
  • історичного і культурного, а також туристичного призначення;
  • лісогосподарського призначення;
  • фонду водних ресурсів;
  • промисловості, оборони та ін.

Цільове призначення ділянки визначає, яким чином і для яких цілей може використовуватися земля. Якщо у призначенні зазначено «для ведення фермерського господарства», на ньому вже не можна будувати будинок. Аналогічно, на ділянці для промислового використання не можна вести сільськогосподарську діяльність. Тому вибираючи ділянку, слід точно знати, для чого він буде використовуватися, який вид земельної ділянки для цього підійде.

Види земельних ділянок

Для правильного вибору ділянки, потрібно розібратися, для чого призначений кожен вид земельної ділянки. Для фізичних осіб інтерес становлять землі, призначені для сільськогосподарської діяльності, а також землі для житлового та громадського будівництва.

Землі сільськогосподарського призначення

До цього виду належать землі, які відводяться громадянам для ведення фермерського та селянського господарства, а також різних видів сільськогосподарської діяльності. Сільськогосподарські підприємства можуть вести на цих землях товарне сільськогосподарське виробництво. Якщо підприємство не є сільськогосподарським, то на землях сільськогосподарського призначення вони можуть вести тільки підсобне господарство.

Найчастіше землі сільськогосподарського призначення використовуються для ведення садівництва. Купивши земельну ділянку недалеко від міста, багато громадян використовують його для ведення власного господарства, садівництва, городництва та іншої сільськогосподарської діяльності. Побудувати житловий будинок из пеноблоков   или из керамоблоков  на такій ділянці не можна, але садовий будиночок будувати дозволяється, а також різні господарські будівлі та споруди. Але навіть невеликий дачний будиночок хочеться побудувати екологічно безпечним . Правда, такі будинки відносяться до сезонних і не відповідають вимогам, які пред’являються до житлових будинків.

Землі житлової та громадської забудови

Naznacheniya zemelnykh uchastkov

У цей вид земель входять землі, розташовані в межах міста або населених пунктів. Цільове призначення земель цих земель — приватне будівництво, будівництво громадських об’єктів. На них можна будувати будинок, призначений для постійного проживання, який повинен відповідати будівельним, пожежним і санітарним нормам. Будівництво капітальних будинків здійснюється на підставі проекту і після отримання відповідних дозволів.

Існують різні варіанти створення проекту, найбільш популярними є типові та індивідуальні проекти. У статті «Що краще: індивідуальний проект або типовий « розглядаються плюси і мінуси обох варіантів. По закінченню будівництва будинок повинен пройти інвентаризацію, а потім повинен бути зданий в експлуатацію. Будівництво заміського будинку — процес довгий і відповідальний. Тому багато забудовників наймають для цього будівельні бригади. Якщо дозволяють кошти, то найвигіднішим варіантом є будівництво будинку під ключ.

Таким будівництвом вже багато років займається компанія «КіевНовБуд», яка зарекомендувала себе надійною компанією на будівельному ринку, завдяки своїм объектам . При співпраці з нашою фірмою клієнтові не потрібно замислюватися, як побудувати будинок з піноблоків і прораховувати на калькуляторі , кошторис. Всі питання, пов’язані з будівництвом і оформленням документів, бере на себе «КіевНовБуд». При цьому наші фахівці прорахують кошторис на будівництво для кожного етапу, що дає можливість коригувати витрати по етапах.

Землі, призначені під житлову та громадську забудову, можуть перебувати в приватній, комунальній власності або належати державі. Використання цих земель визначається містобудівною документацією того населеного селища, до якого вони територіально відносяться.

Як змінити призначення ділянки

Земельна ділянка має використовуватися виключно за цільовим призначенням, це контролюється відповідними органами. Іноді виникають ситуації, коли потрібна зміна цільового призначення ділянки. Наприклад, земля була виділена для ведення садівництва, але з часом садівниче товариство виявляється в міській межі і в будинку, побудованому на садовій ділянці можна прописатися. Правда, для цього потрібно, щоб будинок був вже побудований. Але можна спочатку змінити сільськогосподарське призначення земельної ділянки на ділянку з призначенням для житлової забудови, а потім, використовуючи кращі будматеріали , побудувати енергоефективний будинок. Що собою являє такий будинок можна зрозуміти, переглянувши відеоролик про енергоефективному будинку .

Відповідно, виникає питання, як змінити цільове призначення ділянки. Для цього власник землі повинен звернутися в місцеві органи влади, які займаються землевідведення і отримати їх згоду. Процедура зміни цільового призначення — процес тривалий і складний, схожий на приватизацію землі, але він має свої особливості. Зміна цільового призначення складається з наступних етапів:

  1. Подання заяви щодо зміни цільового призначення власником земельної ділянки до органів влади, уповноважені вирішувати земельні питання. До заяви слід додати такі документи:
  • копію свідоцтва на право власності на ділянку землі;
  • приватні особи подають копії сторінок паспорта, юридичні особи — копію статуту та копію свідоцтва про держреєстрацію;
  • документи, в яких перераховані обмеження і земельні сервітути на використання землі;
  • обґрунтування необхідності зміни цільового призначення ділянки із зазначенням її розмірів.
  1. Якщо місцеві органи управління дають свою згоду, складається проект відведення земельної ділянки, який узгоджується з відповідними органами. Крім того, документація повинна пройти землевпорядну експертизу.
  2. Готовий проект відведення подається знову в органи місцевої влади для прийняття остаточного рішення.
  3. На підставі позитивного рішення про зміну цільового призначення ділянки землі видається свідоцтво на право власності земельною ділянкою, в якому буде вказано нове цільове призначення.

Маючи на руках державний акт з новим цільовим призначенням, можна вже використовувати землю згідно з тим, що зазначено в акті. Якщо метою зміни цільового призначення було приватне будівництво котеджу, можна укласти договір з компанією «КіевНовБуд» і перекласти всі будівельні питання на фахівців компанії. У випадку співпраці з нашою фірмою ви отримуєте гарантію на виконані роботи 5 років. Про один з об’єктів, розташованому в котеджному селищі Riviera-Villas, розповідається в відеоролику . Можна на власні очі переконатися в якості виконання робіт.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 4,50 из 5)
Загрузка...