Автоматичні ворота — як правильно вибрати

otkatnye_vorota1Ворота використовувалися людьми ще з найдавніших часів, а їх основною функцією був захист споруди від несанкціонованого проникнення ворогів всередину будівлі. Звичайно, кілька століть тому подібні конструкції не відрізнялися високим ступенем надійності, а їх зовнішній вигляд залишав бажати кращого.

Сьогодні, завдяки розвитку сучасних технологій і появі нових матеріалів, такі захисні конструкції вийшли зовсім на інший рівень. А найбільш модернізованим і досконалим представником виробів даної категорії є ворота автоматичні, які стають все більш популярними серед споживачів.

Основною перевагою подібних «захисних споруд» є їх широка область застосування:

  • заміські будинки і елітні котеджі;
  • різні промислові об’єкти і складські приміщення;
  • автозаправні станції;
  • гаражі.

І це далеко не весь список будівель, в яких можуть бути використані автоматичні ворота. Природно, що в зв’язку з цим у більшості споживачів виникає питання: які автоматичні ворота вибрати для експлуатації в тих чи інших умовах? Саме тому наша сьогоднішня стаття буде присвячена огляду найбільш популярних моделей таких виробів і особливостей кожної з них.

Види автоматичних воріт і їх особливості

Залежно від конструкції, а точніше, принципу відкривання/закривання, всі автоматичні ворота поділяються на такі види:

  • секційні;
  • підйомні (підйомно-поворотні);
  • рулонні;
  • консольні (відкатні);
  • розпашні

Розглянемо кожну категорію більш докладно.

Автоматичні секційні ворота

raspashnyie-avtomaticheskie-vorotaУ процесі відкривання, полотно таких воріт піднімається до стелі за допомогою спеціальних напрямних, завдяки чому вони не займають корисний простір в приміщенні. Використовуються такі вироби, переважно, в невеликих за площею гаражах, автосервісах, пожежних депо.

Крім своєї компактності, секційні ворота можуть похвалитися і деякими експлуатаційними характеристиками. Так, наприклад, при випаданні великої кількості снігу, вам не доведеться розчищати майданчик перед гаражем, для того щоб потрапити всередину приміщення, як це необхідно робити у випадку з орними конструкціями.

Що стосується максимальних габаритів даного виду воріт, то вони можуть досягати наступних показників: ширина — 7.5 м, висота — 5.5 м. Також необхідно відзначити, що, незважаючи на досить значні граничні розміри, при відсутності електрики, ви легко зможете підняти автоматичні гаражні ворота вручну. Це стає можливим завдяки наявності торсіонних пружин, компенсуючих вага виробу.

Автоматичні підйомні ворота

Основною відмінністю виробів такого виду є те, що полотно представляє собою монолітну конструкцію, яка в процесі відкривання переміщається з вертикальної в горизонтальну площину. Як і в попередньому випадку, така «двері» не займає корисний простір в приміщенні. Однак, на початковому етапі відкриття, нижня частина полотна виступає за межі отвору і якщо на її шляху присутня будь-яка перешкода, то, при регулярному опорі, ворота незабаром вийдуть з ладу.

З причини того, що полотно монолітне, автоматичні підйомні ворота відрізняються хорошими теплоізоляційними і властивостями міцності. А легкість їх відкриття, як і в випадку з секційними конструкціями, забезпечується за допомогою спеціальної пружини.

Автоматичні ворота рулонні

Складаються такі ворота з наступних деталей і механізмів:

  • полотно (порожнисті ламелі з алюмінію);
  • захисний короб;
  • вал;
  • підйомний механізм.

Основними достоїнствами подібних виробів є великий діапазон розмірів, а також їх компактність у відкритому стані. До того ж, завдяки заповненню порожнини ламелей пінополіуретаном, такі ворота володіють хорошим показником теплоізоляції, що дозволяє істотно знизити втрати тепла в приміщенні і, відповідно, заощадити на опаленні.

Автоматичні відкатні ворота

vidyi-avtomaticheskih-vorotДаний вид воріт називають ще консольним, а монтуються вони, як правило, при в’їзді на об’єкти з обмеженим доступом — дачні селища, промислові підприємства.

Особливість таких розсувних «дверей» полягає в тому, що ні ролики катаються по рейці, а навпаки, рейок ковзає по роликам. Останні, встановлюються на спеціальній роликовій опорі, на яку і монтуються ворота.

До переваг відкатних конструкцій можна віднести можливість перекривання отворів шириною до дванадцяти метрів. Однак і це не межа. Встановивши з іншого боку паркану другий механізм, можна збільшити цей показник рівно в два рази шляхом монтажу ще однієї стулки.

Розпашні автоматичні ворота

Конструкція таких воріт досить проста — дві стулки фіксуються шарнірним способом на стовпах, розташованих по обидва боки прорізу. При цьому необхідно враховувати, що опори повинні бути міцно і надійно закріплені, інакше під впливом ваги стулок стовпи можуть відхилитися від вертикалі. А це, як ви самі розумієте, призведе до неправильної роботи всього механізму або навіть повного виведення його з ладу. Тому, на етапі заливки фундаменту під паркан, необхідно приділити особливу увагу установці таких опор.

До переваг подібних конструкцій можна віднести їх відносно невисоку вартість і простоту установки. Недоліки — займають багато корисного простору у відкритому вигляді, потрібно розчищення майданчика від снігу в зимовий період.

Висновок

Тепер давайте підведемо підсумки всього вищесказаного. Переваги автоматичних воріт:

  • немає необхідності виходити з автомобіля для відкривання/закривання таких механізованих конструкцій;
  • при відсутності електрики ворота легко можна відкрити вручну;
  • більшість моделей не займають корисну площу;
  • широкий діапазон розмірів.

Що стосується рекомендацій по вибору таких виробів, то тут все залежить від області застосування таких конструкцій. Так, секційні, підйомні і рулонні ворота доречно буде використовувати в разі обмеженого під’їзду до споруди або його невелику площу. Відкатні конструкції — при наявності широких прорізів, орні — при обмеженій кількості грошових коштів. Планувати установку того чи іншого виду вироби, необхідно ще на початкових етапах будівництва будинку.

І останнє. Якщо ви хочете, щоб ваші ворота працювали справно і довго, зверніться в спеціалізовані компанії, які здатні грамотно і з дотриманням всіх вимог, виготовити і встановити такі захисні вироби.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...