Облаштування фундаменту для забору

фундамент для забораНавряд чи хтось із власників заміських будинків або котеджів, наважиться заперечити той факт, що найчастіше такі приватні споруди потребують огорожі. В основному, обумовлено це забезпеченням безпеки знаходиться на ділянці майна. Однак не варто скидати з рахунків і естетичну складову забору, який, крім своїх захисних властивостей, допомагає підкреслити статус його власника.

Для зведення таких конструкцій використовуються найрізноманітніші матеріали, які вибираються в залежності від загального ландшафту ділянки і будов, смакових переваг власника, а також його фінансових можливостей. Але, незважаючи на всі ці фактори, єдиною умовою, що забезпечує довговічність даних споруд, є надійний фундамент під паркан. Саме про різновиди, особливості та способи закладки підстави будь-якого огорожі і піде мова в даній статті.

Фундамент для забору: види

Залежно від експлуатаційних характеристик і матеріалу, з якого виготовлено огорожу, при його зведенні використовуються наступні види фундаменту:

  • кам’яний;
  • опорно-стовпчастий;
  • стрічковий;
  • стрічково-стовпової.

Розглянемо кожну з цих різновидів більш докладно.

Фундамент з каменів

Такий варіант фундаменту прийнято вважати однією з найскладніших конструкцій для самостійного виконання. Однак необхідно відзначити, що фундамент з каменів є найбільш міцним і надійним, в порівнянні з іншими «підставами» для огорожі.

Використовується такий фундамент, при зведенні парканів практично з будь-якого матеріалу, за винятком сітчастої і плиткової різновидів, а з його особливостей можна виділити оригінальний зовнішній вигляд і гарні естетичні якості. При цьому, як було сказано вище, самостійне зведення такої конструкції — досить проблематичне. Тому, подібні роботи краще довірити фахівцям.

Сама ж процедура закладки такого фундаменту виглядає наступним чином:

  • влаштування фундаменту під паркан починається з формування по центру сітчастої опалубки смуги з великих каменів;
  • потім, великі елементи обкладаються більш дрібними каменями;
  • поверхневий шар виповнюється з невеликих елементів, що мають рівну поверхню.

Відзначимо, що кладку можна здійснювати як з використанням бетонної суміші, так і без неї.

Опорно-стовпчасті конструкції

Даний тип фундаменту використовується, в основному, для зведення огорож з сітки або деревини. Також він може застосовуватися при створенні конструкцій з профільованого листа.

Основними перевагами такого фундаменту є його відносно невелика вартість і простота виготовлення. Сам же процес установки елементів опорно-столбчатой ​​конструкції, складається з таких етапів:

  • після попередньої розмітки, за допомогою садового бура в грунті робляться поглиблення на відстань 1155 — 1450 міліметрів від поверхні. Так як фундамент під паркан з профнастилу має на увазі установку стовпів, то діаметр отвору повинен бути на 145 — 260 міліметрів більше, ніж діаметр опорних конструкцій;
  • на дно ями насипається підсипка, що складається з піску і щебеню. Шар такої суміші повинен складати не менше 200 міліметрів і бути ретельно змочений водою після трамбування;
  • проводиться установка стовпів, вертикальність яких необхідно ретельно контролювати за допомогою будівельного рівня;
  • вільний простір між опорою і стінкою ями заповнюється бетонною сумішшю. Заливка фундаменту під паркан даного виду повинна здійснюватися таким чином, щоб розчин був над рівнем грунту приблизно на 5 міліметрів.

Після застигання бетонної суміші, виходять надійно зафіксовані опори, на які, згодом, встановлюється сітка, штахетник або листи профнастилу.

Стрічковий або бетонний фундамент під паркан

fundament

Цей різновид фундаменту найбільш часто використовується при самостійній установці огороджувальних конструкцій і являє собою смугу з армованого бетону. Технологічний етап зведення такої конструкції, має на увазі виконання наступних дій:

  • викопування траншеї. Глибина ями може варіюватися в межах від 650 до 800 міліметрів і обумовлюється характером грунту, а також кліматичних поясом. Що стосується ширини, то тут все безпосередньо залежить від запланованої товщини майбутнього огородження;
  • укладка арматури. Для здійснення даної операції використовуються рифлені металеві прути з перетином 10 міліметрів, а на увазі складності процедури, твір таких робіт рекомендується довірити фахівцям, які мають необхідний досвід і кваліфікацію;
  • монтаж опалубки. Виготовляється така конструкція з дощок товщиною не менше 25 міліметрів, які збиваються між собою і утворюють щит. При цьому необхідно враховувати, що майбутня опалубка буде піднімати над рівнем грунту на 300 міліметрів. Після установки і проведення корекційних робіт, щити розпирає за допомогою дощок (напрямних і притискних);
  • заливка бетону.

Бетонний фундамент для забору, при дотриманні технології його виготовлення, являє собою надійну і міцну конструкцію, розраховану на тривалу експлуатацію.

Стрічково-стовпової варіант

Такий варіант застосовують для зведення цегляної або змішаного типу забору, а виготовлення подібної конструкції включає в себе наступні етапи:

  • як і в попередньому варіанті, початкові роботи мають на увазі викопування траншеї, в якій робляться додаткові поглиблення для стовпів;
  • установка стовпів, вирівнювання яких проводитися за допомогою будівельного рівня;
  • заливка бетонної суміші в ями зі стовпами;
  • укладка арматури по всьому периметру траншеї;
  • заповнення вільного простору траншеї бетоном.

Фундамент для цегляної огорожі також відноситься до категорії надійних і міцних конструкцій, що відрізняються своєю довговічністю.

Висновок

Незалежно від того, який вид фундаменту ви вирішили використовувати для зведення огорожі навколо своєї дачної ділянки або заміського будинку, рекомендується скористатися послугами фахівців. Так, ви зможете отримати попередню консультацію, розрахувати вартість матеріалів і роботи, але, найголовніше, у вас не буде сумнівів щодо надійності і довговічності вашого паркану.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...