Геологія ділянки

Перед початком будівництва потрібно перевірити правильність оформлення ділянки і потім провести геолого-розвідувальні роботи. Геологічні вишукування земельної ділянки проводяться в обов’язковому порядку при будь-якому будівництві. Це необхідно, щоб з’ясувати, чи можливо будівництво на даній ділянці, який краще вибрати тип фундаменту. Від того наскільки якісно будуть виконані ці роботи, залежить довговічність майбутньої будови.

Часто забудовники вибирають типовий проект. Завданням проектувальників в цьому випадку є прив’язка споруджуваного заміського будинку до земельної ділянки, на якому він зводиться, розрахунок фундаменту згідно властивостям грунту і рівнем розташування грунтових вод. Для цього необхідно виконати роботи по дослідженню геології ділянки. Виконання прив’язки ділянки до типовим проектом можуть виконати фахівці компанії «КіевНовБуд», це одна зуслуг , що надаються компанією. Крім того, з огляду на рельєф місцевості і кліматичні умови, наші фахівці виконають ландшафтні роботи.

Що входить в інженерно-геологічні вишукування

інженерно-геологічні дослідження

Інженерно-геологічні дослідження — це вигідна інвестиція на майбутнє. Суму витрат на геологічні вишукування потрібно врахувати при складанні кошторису . Витративши певну суму, замовник отримує надійну карту своєї ділянки з описом характеристик. Надалі він завжди може скористатися результатами цих досліджень. В першу чергу ці дослідження потрібні для розробки проекту і розрахунку фундаменту. Незважаючи на те що будівництво будинку — дороге задоволення , геологію ділянки потрібно виконувати.

У геологічні дослідження входять такі роботи:

  • буріння свердловин для взяття проб грунту, їх кількість залежить від розмірів будинку;
  • відбір зразків грунту і проб води;
  • виконання лабораторних досліджень;
  • прив’язка водозабірних свердловин;
  • збір наявних архівних і фондових відомостей про земельну ділянку.

По закінченню робіт складається технічний звіт, який передається замовнику.

Процес проведення геолого-розвідувальних робіт

Геологічні вишукування для будівництва проводяться до складання проекту і початку будівництва після отримання, наприклад, безкоштовної ділянки  або купівлі-продажу. Під час геологічних досліджень беруться зразки грунту, і складається технічний звіт. Щоб взяти грунт на пробу використовують метод буріння. Для цього на земельній ділянці робиться розмітка для свердловин за допомогою спеціального обладнання. Взятий з свердловин грунт відправляють для лабораторних досліджень.

При бурінні робиться запис про кожен водоносному шарі, який проходить бур. Зразки грунту піддаються дослідженню і опису. У польових умовах поведінку грунту найприродніше, тому є можливість отримати більш точні характеристики грунту на пливучесті і деформацію, ніж в лабораторних умовах.

Статичне зондування

Будова може зводитися на грунті з будь-якими характеристиками, якщо застосувати фундамент палі. Щоб визначити, яка глибина паль буде оптимальною, проводиться статичне зондування. Дане дослідження проводиться за допомогою спеціальної геологічної установки, що чимось нагадує бурову. У свердловину занурюють спеціальний зонд. Датчики безперервно фіксують показання тиску грунту на зонд.

Занурення здійснюється до тих пір, поки не буде досягнута потрібна глибина, які свідчення опору грунту не досягнуть максимуму, наприклад, зонд упреться в скелю. На цьому випробування певної геологічної точки закінчуються. За отриманими показниками будівельники проводять розрахунки для зведення надійного фундаменту палі.

Отримання лабораторних досліджень

У лабораторних умовах проводяться додаткові дослідження отриманих зразків грунту. Монолітні грунти досліджуються на напруженість і стиснення. Для грунтів інших типів визначаються наступні характеристики:

  • вологість;
  • плинність;
  • пластичність;
  • корозійна активність.

Для піщаних грунтів визначають показник фільтрації, для грунтів з органічними входженнями проводяться дослідження на заторфованності.

Геологічні дослідження для будівництва приватного будинку

геологічні дослідження для будівництва

 

Отримані дані з лабораторії зіставляються з дослідженнями в польових умовах і діючими СНиП, розробляють робочий звіт. У звіті містяться висновки і рекомендації для проведення подальших будівельних робіт, наприклад, зведення монолітного будинку .

Інженерно-геологічні вишукування, перш за все, важливі для вибору матеріалу і конструкції фундаменту. Навіть якщо побудувати дорогий монолітний  фундамент, але якщо не врахувати пливучесті грунту, будинок не витримають навіть п’яти років, і почне руйнуватися. Якщо ж фундамент побудований з урахуванням властивостей грунту, будинок може простояти більше ста років, якщо він побудований за сучасними технологіями .

Для проведення геологічних досліджень необхідні наступні дані:

  • місце, де буде знаходитися будинок (пляма забудови);
  • під’їзні шляхи для бурової установки;
  • скільки свердловин потрібно буде пробурити (для будинку розмірів 15х15 м необхідно три свердловини)./li>

Свердловини бурять трохи в стороні від майбутнього фундаменту будівлі, але це не відбивається на якості досліджень. Якщо ділянка нерівний, то знімається частина грунту, так як бурильна установка не може працювати на похилій поверхні.

Результатом дослідження земельної ділянки є технічний звіт. Він включає в себе:

  • опис місця, де розташована дільниця, рельєф місцевості;
  • звіт про отримані в результаті буріння характеристиках шарів грунту;
  • гідрогеологічні дослідження, можливість підтоплення ділянки;
  • фізичні і механічні характеристики грунту, включаючи міцність;
  • висновки і рекомендації для будівельників.

Крім того, до звіту додається ряд додатків:

  • техзавдання від організації, що розробляє проект;
  • посилання на будівельні норми і правила;
  • аналіз хімічного складу води;
  • лабораторні звіти дослідження грунту;
  • можливі місця для свердловин;
  • ситуаційний план та інші.

Технічний звіт дає можливість точно розрахувати конструкцію фундаменту. При цьому будуть враховані всі негативні фактори, які можуть вплинути на подальшу експлуатацію будівлі. З урахуванням цих даних можна вибрати газоблок або інший матеріал для стін, який може витримати фундамент.

При правильно розрахованому фундаменті і дотриманні технології будівництва можна бути впевненим, що на фасаді чи не з’являться тріщини, осаду буде відбуватися рівномірно, не відбудеться несподіваних деформацій, нічого очікувати розриву інженерних мереж, дах не потече, що не заблокують віконні та дверні блоки і не відбудеться інших неприємностей.

Щоб впевненість переросла в реальність потрібно або забудовнику володіти відповідним будівельним досвідом, щоб дотримати технологію будівництва, або найняти професіоналів. Не варто довіряти фірмам, що пропонують низькі ціни ,можна потрапити на недобросовісних підрядників, які виконують роботи неякісно або затягують з термінами.

Компанія «КіевНовБуд» в своєму штаті має висококласних фахівців, які зможуть побудувати будинок, чітко дотримуючись терміни. На всі роботи є ліцензії. Будинок, побудований нашими фахівцями, простить роки. Вартість будівництва буде залежати від обраного варіанти :будівництво коробки, зведення будинку під обробку, будівництво будинку під ключ. Вигода співпраці з компанією в проведених нею акціях . Якщо укладено договір про будівництво під ключ, клієнт отримує в подарунок оформлення документів на будинок і безкоштовне річне обслуговування.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...