Стрічковий фундамент: коли застосовувати, технологія, переваги та недоліки

Одним з перших питань, які виникають при проектуванні заміського котеджу, який вид фундаменту вибрати . При його виборі слід враховувати майбутнє навантаження від будівлі і характеристики грунту. Тому, вибираючи ділянку , слід звернути увагу на залягання підземних вод і характеристики грунту. Найпопулярнішим на сьогоднішній день є стрічковий фундамент для будинку. Хоча це простий фундамент, але для того щоб він був надійним і довговічним, потрібно знати і дотримуватися технологію його зведення.

Можна, звичайно, купити готовий будинок. В цьому випадку не потрібно ламати голову над тим, з яких матеріалів його краще будувати. Якщо ж прийнято рішення про самостійне будівництво, то тут у будь-якого забудовника виникає питання, що краще: будувати самому або укласти договір з будівельною організацією. Якщо самостійно будувати будинок і вибрати стрічковий фундамент, то потрібно розібратися, які у нього плюси і мінуси, а також вивчити технологію зведення.

Переваги і недоліки

стрічковий фундамент для будинку

Стрічкові фундаменти по конструктивним типом бувають двох типів:

  • монолітні — залиті бетоном смуги з армованим поясом;
  • збірні — стрічки збірні із залізобетонних блоків або червоної цегли.

Обидва види стрічкового фундаменту являє собою смуги, що проходять по всьому периметру будівлі, а також під несучими і внутрішніми стінами. Застосовують такі фундаменти для будівель з різних матеріалів, наприклад, для будинки з газобетону , шлакоблоку та цегли. Крім того його застосування обгрунтовано для будинків, в яких передбачений підвал. Свою популярність стрічковий фундамент завоював завдяки наступним перевагам:

  • Здатності витримувати великі навантаження. Стрічковий фундамент під будинок застосовується як для легких будівель, так і для будинків з важким перекриттям. Використання опор дозволяє рівномірно розподілити навантаження по всій підставі.
  • Можливість побудови підвалу або цокольного поверху.
  • Проста технологія зведення, незважаючи на трудомісткість робіт. Можливість використання доступних матеріалів, таких як: бетон, арматура, цегла, камінь та ін.
  • Низька вартість.
  • Пристрій фундаменту не вимагає застосування спеціальної техніки.
  • Довговічність. Якщо фундамент заглиблений нижче рівня промерзання, то він буде схильний до меншою деформації і володіє більш високою стійкістю. Залежно від обраного для заснування матеріалу термін служби фундаменту становить:
    • цегла — 30-50 років;
    • залізобетонні блоки — 30-75 років;
    • монолітні армовані бетонні стрічки — до 150 років.
  • При расчете сметы вартість стрічкового фундаменту можна зменшити за рахунок вибору більш дешевого типу.

Монолітні конструкції

Монолітний фундамент незалежно від глибини, на яку він закладений, дає можливість зводити будівлі будь-якої форми. Ця перевага можна використовувати для втілення, як оригінальних індивідуальних рішень, так і типових проектів. Крім того, монолітні фундаменти міцніше збірних і не вимагають додаткової гідроізоляції. Завдяки цілісності і глибині конструкції кілька стрічок фундаменту можна використовувати в якості стін для спорудження підвальних приміщень.

При зведенні монолітного фундаменту, наприклад, для теплого енергоефективного будинку , не потрібно наймати дорогу техніку, достатньо звичайної бетономішалки. Недоліком є висока трудомісткість робіт і великі часові витрати. Крім того, велике значення для пристрою монолітного фундаменту, має сезонність. Заливка фундаменту повинна проводитися в теплу пору, щоб конструкція була міцною і надійною. Багатостроящихся  об’єкти компанії «КіевНовБуд», будувалися саме в теплу пору року. До недоліків армованих монолітних стрічкових фундаментів можна віднести велика витрата матеріалів: бетону, пиломатеріалів, арматури.

Збірні конструкції

Збірка фундаменту із залізобетонних блоків дає можливість уникнути помилки при зведенні, отримати пряме кути, уникнути перекосу стін. Перевагою збірних конструкцій є швидкість зведення і короткий термін витримки. На відміну від монолітного фундаменту збірний не вимагає застигання і можна після його зведення відразу приступати до наступного етапу будівництва. Про етапи будівництва можна дізнатися зі статті про будівництво будинки з піноблоків .

Головним недоліком збірних фундаментів є висока вартість матеріалів і робіт. Крім того, для зведення потрібно спеціальна вантажопідйомна техніка. Залізобетонні блоки не можна використовувати для зведення фундаменту на пучинистих грунтах, так як рух грунту може викликати деформацію конструкції, яку неможливо зміцнити армуванням. Блоки не володіють такою міцністю як монолітні бетонні стрічки. Блокові з’єднання потребують додаткової гідроізоляції, щоб уникнути проникнення води між стиками блоків.

Технологія зведення

правильний стрічковий фундамент

Зведення стрічкового фундаменту не вимагає особливих знань і спецтехніки, але щоб він був міцним і надійним, потрібно його будувати, дотримуючись технологію зведення. Фахівці компанії «КіевНовБуд» мають великий досвід будівництва будинків під ключ , в тому числі зведення фундаменту. Про якість виконаних робіт можуть розповісти власники готових котеджів, побудованих компанією.

Будь-яке будівництво складається з етапів, в свою чергу фундамент також зводиться поетапно.

  1. Якщо є проект, то фундамент будується згідно з проектом. Якщо проект не має, то складається докладний креслення з точними розмірами. Підбирається матеріал, робиться розрахунок фундаменту і підраховується необхідна кількість матеріала.
  2. Перед зведенням фундаменту слід підготувати ділянку: прибрати сміття, вирівняти землю. Площа для підстави повинна перевищувати по периметру на 2-3 метра з кожного боку.
  3. Далі робиться розмітка: встановлюються кілочки по кутах і в місцях перетину стін. Між кілочками натягується волосінь або мотузка. При цьому потрібно перевірити правильність геометричних пропорцій: діагоналі повинні бути рівні.
  4. На наступному етапі по розмітці риються траншеї. Ширина траншеї залежить від обраного матеріалу стін, для цегляних стін ширина повинна бути близько 50 см. Якщо вирішено стіни зводити з піноблоків, то прочитавши статтю про вибір піноблоку , можна вибрати піноблоки певного розміру і рити траншеї шириною згідно з цим розміром. Глибина траншей залежить від виду майбутньої будови, наявності гаража або підвалу під будинком.
  5. Коли вириті траншеї, дно слід добре утрамбувати і виконати дренажний шар, що складається з піску (10 см) і гравію або щебеню (10 см). Пісок слід полити водою і добре утрамбувати.
  6. Правильний стрічковий фундамент передбачає виконання гідроізоляції поверх дренажного шару, для якої можна використовувати руберойд або будь гідроізоляційний матеріал. Щоб земля не обсипалася на фундамент, стіни траншеї слід укрити гідроізоляційним матеріалом.
  7. На дренажному шарі з гідроізоляцією спочатку заливається перший шар бетону 10 см.
  8. Після застигання бетону збирається дерев’яна опалубка, яка необхідна для створення стрічкового фундаменту. Ширина опалубки є шириною фундаменту. Для її створення беруться дошки шириною 3-5 см. Опалубка повинна виступати над поверхнею землі на 30 см — це буде цоколь будівлі. Щоб опалубка не розвалилася від тиску бетону при заливці, необхідно встановити розпірки.
  9. В опалубку укладається арматура із залізних прутів, які зв’язуються між собою за допомогою дроту або зварювання. Прути укладаються як по горизонталі, так і по вертикалі. Арматура потрібна для зміцнення фундаменту.
  10. Бетон можна заливати шарами по 20 см або за один прийом. При заливці бетон слід піддавати вібрації, щоб вийшов все повітря, і не утворилося порожнеч усередині, які згодом можуть бути причиною виникнення містків холоду і тещин в фундаменті.
  11. Після того як фундамент буде повністю залитий, його залишають остигати. Опалубку знімають через тиждень. Після зняття опалубки стіни фундаменту слід гідроізолювати руберойдом.
  12. Коли виконана гідроізоляція, потрібно зробити зворотну засипку: простір між землею і фундаментом засипається піском або землею. Правильний стрічковий фундамент повинен вистоятися місяць, після чого можна продовжувати будівництво.

Пристрій фундаменту вимагає певних знань, умінь і витрат. Від якості фундаменту залежить міцність, надійність і термін експлуатації майбутньої будови. Початківець забудовник навряд чи володіє такими знаннями, тому краще запросити фахівців.

Будівництвом приватних будинків займається компанія «КіевНовБуд». На всі виконувані роботи у компанії є сертифікати. Переконатися в якості робіт можна, подивившись відео про будівництві котеджу нашою компанією. Компанією постійно проводиться багато акцій, від яких виграє як замовник, так і виконавець. Наприклад, ми забезпечуємо своїми матеріалами, на які не робимо націнку, так як заробляємо тільки на виконанні робіт. Таким чином, економляться фінанси клієнта. Наші партнери надійні і ми гарантуємо, що вони виконують свою роботу якісно. Прикладом такого партнера є компанія ELIO ,що займається виготовленням і установкою міжкімнатних дверей.

Одним з перших питань, які виникають при проектуванні заміського котеджу, Який вид фундаменту вибрати . При його виборі слід враховувати майбутнє навантаження від будівлі і характеристики грунту. Тому, вибираючи ділянку , слід звернути увагу на залягання підземних вод і характеристики грунту. Найпопулярнішим на сьогоднішній день є стрічковий фундамент для будинку. Хоча це простий фундамент, але для того щоб він був надійним і довговічним, потрібно знати і дотримуватися технологію його зведення.

Можна, звичайно, купити готовий будинок. В цьому випадку не потрібно ламати голову над тим, з яких матеріалів його краще будувати. Якщо ж прийнято рішення про самостійне будівництво, то тут у будь-якого забудовника виникає питання, що краще: будувати самому або укласти договір з будівельною організацією. Якщо самостійно будувати будинок і вибрати стрічковий фундамент, то потрібно розібратися, які у нього плюси і мінуси, а також вивчити технологію зведення.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...