Які бувають типи опалубок

Початок будь-якого будівництва починається з оформлення документів і відповідних дозволів . На цьому етапі розробляється проект майбутнього будинку. Він може бути типовим , але якщо виникло бажання мати заміський котедж, не схожий ні на один інший, розробляється індивідуальний проект.

Будівництво будинку здійснюється відповідно до розробленого проекту і складається з етапів. Міцність і надійність заміського будинку багато в чому залежить від якості фундаменту. Залежно від виду підстави виконується опалубка для фундаменту, яка забезпечує геометричні форми підстави.

Найкраще довірити зведення фундаменту фахівцям. Найвигідніший варіант, якщо дозволяють кошти, — будівництво будинки під ключ . При самостійному будівництві потрібно вивчити види опалубки і технологію її зведення.

Опалубка: визначення і характеристики

опалубка для фундаменту

 

Опалубка — це конструкція з різних елементів, в яку заливають бетонну суміш, щоб отримати виріб певної форми. Після застигання суміші опалубку прибирають. Головне її призначення — витримати тиск бетонної змести без зрушень, які можуть порушити геометрію вироби.

Опалубка повинна відповідати наступним вимогам:

  • повторювати форму забетонованої конструкції;
  • не мати щілин;
  • мати міцний і жорсткий каркас;
  • витримувати навантаження бетонної суміші без деформації;
  • мати слабке зчеплення бетону з щитами для знімною опалубки;
  • можливість багаторазового використання.

Вона розділяється на види за матеріалом виготовлення і конструкції. Матеріал опалубки залежить від її призначення. Вона може бути виготовлена з наступних матеріалів:

  • дерева;
  • металу;
  • комбінована (дерева і металу);
  • залізобетону;
  • пластмасова;
  • гумова (надувна);
  • Армоцементна.

Перераховані види матеріалів використовуються для щитів, кріпильний матеріал металевий.

Всі види сучасних опалубок можна умовно розділити на дві групи: збірно-розбірні і незнімні. Кожна має свої плюси і мінуси.

Незнімна опалубка: переваги і недоліки

Цей вид опалубки з’явився на будівельному ринку не так давно, але встиг завоювати популярність серед будівельників. Незнімна опалубка має наступні переваги:

  • малу вагу, що дозволяє заощадити на трудовитратаНезнімна опалубка підрозділяється за призначеннямх;
  • при подальшій експлуатації опалубка стає частиною будови, що дає можливість заощадити на матеріалах;
  • простота і швидкість монтажу;
  • дозволяє зводити будівлі практично на будь-яких грунтах і сейсмічно небезпечних зонах;
  • гладка поверхня незнімної опалубки спрощує і прискорює внутрішнє оздоблення стін.

Основним недоліком незнімної опалубки є її одноразовість. Правда, це можна вважати як недоліком, так і перевагою. Незнімна опалубка позбавляє будівельників від трудомісткого праці по багаторазовій перестановці опалубки.

Незнімна опалубка підрозділяється за призначенням:

  • для влаштування фундаменту;
  • зведення стін;
  • влаштування перекриттів.

Незнімна опалубка розділяється за видами матеріалу, з якого вона виготовляється. Вона може бути з бетону або пінополістиролу. Компанія «КіевНовбуд» застосовує незнімну опалубку як для будівництва елітних котеджів , так и при комерційному  будівництві.

Бетонну опалубку застосовують для отримання посилених конструкцій великої товщини. Для її виготовлення беруть дві бетонні плити невеликої товщини, які з’єднують металевими перемичками. Внутрішні стіни плит нерівні, з численними вибоїнами, що поліпшує зчеплення з бетоном. Між плитами заливається бетонний розчин. До перемичках надалі кріпиться арматурний каркас. Таким чином, виходить монолітна конструкція.

Опалубка з пінополістиролу робить стіни будівлі тепліше, тому при її використанні не потрібно додатково Мінеральна вата: перевага, недоліки, застосування для утеплення фасадів або іншим утеплювачем. Технологія виготовлення опалубки полягає в наступному:

  • плити або блоки кладуть як при цегляній кладці;
  • в порожнечі опалубки встановлюють арматурний каркас;
  • заливається розчин бетону.

Коли бетон набирає міцність, фасад армують і штукатурять . Найчастіше застосовується незнімна опалубка для монолітного будівництва.

Збірно-розбірна опалубка: види

опалубка для монолітного будівництва

 

Найбільш поширеними є опалубки, які можна збирати і розбирати. Від їх конструкції залежить кількість матеріалу, робочої сили, час, необхідний на установку, необхідність спецтехніки. По конструкції опалубки можна розділити на наступні види:

  • дерев’яну стаціонарну;
  • універсальну переставну;
  • ковзаючу;
  • пересувну об’ємну;
  • блок-форми.

Опалубка може бути мелкощітовая і крупнощитовая. Мелкощівая опалубка складається з елементів невеликих розмірів, каркас часом важить не більше 50 кг. З її допомогою можна створювати монолітні конструкції складної форми і різноманітних розмірів. Збірку такої опалубки можна провести вручну. Застосовується вона більше для невеликих будинків.

Крупнощитовая опалубка являє собою масивні щити з кріпильними елементами. Дана опалубка здатна витримати значні навантаження без застосування додаткових зміцнюючих конструкцій. Її застосовують для будівництва стін великої протяжності, перекриттів і тунелів. Часто габарити щитів рівні розмірам конструкцій, які бетонуються, наприклад, довжині і висоті стіни або ширині і довжині перекриття.

Дерев’яна стаціонарна опалубка

Дану опалубку має сенс використовувати, якщо необхідно виготовити нестандартні бетонні конструкції складної форми, або для одноразового використання. Після розбирання зазвичай дерев’яну опалубку утилізують. Конструкція опалубки проста і легко збирається. З дощок збиваються дерев’яні щити, які з’єднують між собою. Щоб опалубка була міцною, її підсилюють упорами, розпірками і перемичками.

Якщо вирішуючи питання, купити готовий будинок або побудувати будинок самому , прийнято рішення про самостійне будівництво, дерев’яна опалубка — один з популярних видів опалубки для приватного будівництва. У ролику з об’єкта компанії «КиївНовБуд» с. Нове  даються поради по кладці стін з керамоблоков.

Універсальна переставна опалубка

правильна опалубка

 

Переставна опалубка є універсальною. Виготовляється із сталевих щитів і являє собою подобу конструктора. Для отримання пустот, що заповнюються бетоном, щити з’єднують один з одним як уздовж, так і поперек. Як кріпильного матеріалу використовуються шпильки з гайками і трубки. Коли бетон схопитися трубки вибиваються, шпильки витягуються, і використовуються для пристрою наступного відрізка опалубки. Отвори, де знаходилися трубки, цементують.

Змінна металева опалубка

Даний вид опалубки застосовують для поярусно бетонування за допомогою спеціальної конструкції. Вона використовується для зведення висотних будівель, де застосовується монолітне лиття. Її застосування виправдане тільки для багаторазового використання. Завдяки спеціальному механізму дана опалубка піднімається сама вгору. Найчастіше це здійснюється за допомогою гвинтів, які, коли їх загвинчують, впираються в бетонну поверхню і піднімають конструкцію. Найбільш якісна і правильна опалубка виходить, якщо використовуються електромотори. У цьому випадку конструкція опалубки піднімається рівномірно. У відеоролику про будівництво будинки з колонами ,демонструється, як можна скомбінувати колони і несучі стіни.

 Підвісна опалубка

За допомогою підвісної опалубки виготовляють міжповерхові і горищні перекриття ,майданчики для сходових маршів. Конструкція опалубки складається з щитів, балок або стійок. Щити можуть бути з фанери, гумки або листів стали. Балки і стійки з дерева або металу. Щити з’єднують між собою і підвішують на балках або встановлюють на стійки. Стійки можна регулювати по висоті.

Пересувна об’ємна опалубка

Цей вид опалубки аналогічний ковзної металевої опалубки. Відмінність пересувний об’ємної опалубки в тому, що з її допомогою бетонують горизонтальні конструкції, що мають велику протяжність, наприклад, водостічних лотків або одночасного бетонування стін і перекриттів. Завдяки цій опалубці можна одночасно заливати і бічні, і верхні частини конструкції. Коли бетон твердне, опалубку пересувають за допомогою роликового механізму або колісних опор. Під фундамент така конструкція складається з секцій, які виглядають у вигляді літери П.

Блок-форми

Дана опалубка являє собою каркасні конструкції великих розмірів. Блок-форми можуть бути знімними і незнімними. Знімні демонтують за допомогою домкрата, незнімні відкривають за допомогою спеціальних ключів. Застосовують таку опалубку для малогабаритних конструкцій з горизонтальною і вертикальною поверхнею. З її допомогою зводять об’ємні елементи стін, шахти для ліфтів, колони та ін.

Блок-форми застосовують для виготовлення залізобетонних виробів в заводських умовах. З їх допомогою виготовляються блокові матеріали для зведення стін: шлакоблоки, піноблоки, газоблоки. Компанією «КіевНовБуд» широко застосовуються блокові матеріали, наприклад, при будівництві в Іванковичах   стіни виконані з газоблоку.

Компанія «КиївНовБуд»  застосовує опалубку для зведення фундаменту, стін і перекриттів. Переконатися в якості виконуваних робіт можна, побувавши на наших готових об’єктах. Як саме робиться опалубка при бажанні можна побачити на об’єктах, що будуються  нашій компанії.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...