Помилки і наслідки при будівництві фундаменту

oshibki_pri_stroitelstve_fyndamenta_doma_1Як відомо, фундамент — це основа майбутнього будинку, монолітного або виконаного з інших матеріалів. Саме від того, наскільки правильно виконана основа, в подальшому залежить не тільки його цілісність, але і цілісність всієї зведеної на ньому конструкції. На жаль, не всі приймають цей факт до уваги і безвідповідально ставляться до даної процедури.

У даній статті ми розглянемо найпоширеніші помилки при будівництві фундаменту і поговоримо про наслідки, до яких вони можуть призвести. Отже, поїхали.

Великі помилки при будівництві фундаменту

Бажання заощадити

Пам’ятайте, що навіть при дуже сильному обмеження у фінансових коштах, спроба заощадити на фундаменті є вельми поганою ідеєю. І це вже неодноразово підтверджувалося на практиці.

Для того щоб уникнути зайвої витрати коштів, усунення наслідків неправильного фундаменту вимагаює дуже великих фінансових витрат, необхідно просто грамотно розрахувати основу під майбутню будову і жодним чином не відхилятися від отриманих показників. Навіть якщо у вас з’явилися думки про те, що трішки погіршивши характеристики фундаменту, його міцності буде досить для реалізації вашого проекту — женіть їх геть. Ні до чого хорошого це не призведе.

Також не рекомендуємо вам звертатися до некваліфікованих бригадам, які обіцяють здійснити заливку основи швидко і набагато дешевше, ніж це пропонують конкуренти. Скоріш за все така економія виразиться в наступному:

  • застосування матеріалів низької якості, що призведе до поганої стійкості основи до впливу зовнішніх факторів;
  • зменшення показника глибини фундаменту і, як наслідок, його обсягу. Як відомо, однією зі складових при розрахунку характеристик і конструкції підстави є тип ґрунту. А зменшення розрахункової глибини і обсягу, можуть привести, в майбутньому, до трагічних наслідків;

posledstviya_nepravilnogo_fyndamentaТакі дії недобросовісних будівельників приведуть, в подальшому, до нерівномірного розподілу навантаження від стін і покрівлі, деформації і появі тріщин в основі, а також просідання знову зведеної споруди. Підсумок зрозумілий всім — руйнування, як самої основи, так і стін будівлі.

В даному випадку, щоб уникнути «помилки» при закладанні фундаменту при будівництві будинку, рекомендуємо вам особисто проконтролювати правильність проведення всіх робіт і якість використовуваних матеріалів. А ще краще, залучити фахівця з будівельного контролю.

І пам’ятайте, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці.

Армування

Нерідкі помилки при будівництві фундаменту будинку і в процесі укладання арматури, який є одним з етапів будівництва фундаменту. До таких «промахів» можна віднести:

  • з’єднання прутів в кутах за допомогою звичайної в’язки. Запам’ятайте, що арматура в кутах траншеї повинна бути цільною на всьому кутовому згині;
  • використання стрижнів, непридатних для зварювання. В даному випадку, перед придбанням подібних виробів, слід поцікавитися у продавця типом арматури і умовами її зварювання. Але якщо такої можливості немає, єдиним виходом з даної ситуації буде в’язка стрижнів між собою;
  • недостатній рівень покриття арматури бетонної сумішшю. Стрижні ні в якому разі не повинні стикатися з зовнішньою поверхнею бетону, а тим більше, виступати за її межі. Вся конструкція повинна бути повністю заглиблена в бетон, а відстань між його поверхнею і арматурою не повинно бути менше п’яти сантиметрів. Таке укладання, в поєднанні з правильно розрахованої пропорцією бетонної суміші і використанням будівельних вібраторів, забезпечить необхідну міцність, надійність і довговічність підстави;
  • заливка фундаменту без арматури (буває і таке). Відомі випадки, коли «будівельники», незрозуміло з яких причин, пропускали етап армування стрічкового фундаменту. Незважаючи на те, що застигла бетонна суміш здатна витримувати досить великі навантаження на стиск, вона є досить крихкою на злам. Іншими словами, просто тріскається і кришиться. Таким чином, навіть незначні деформації грунту або вплив кліматичних факторів, в тому числі і грунтових вод, призводять до утворення тріщин і подальшого руйнування неармированного фундаменту.

Також необхідно відзначити і той факт, що подібна доля може спіткати і підстава, для якого арматура підібрана неправильно. Якщо прути занадто тонкі, то вони не зможуть забезпечити необхідною «гнучкості» і фундамент також буде схильний до руйнування під впливом кліматичних факторів або зсувів ґрунту.

Заливка основи

oshibki_pri_stroitelstve_fyndamentaОсновною помилкою на етапі заливки бетонної суміші в траншею є відсутність опалубки. У деяких випадках, проблем уникнути вдається. Але іноді, така недбалість (або бажання заощадити) призводить не тільки до потрапляння в бетон ґрунту, що обвалився (і, як наслідок, повної непридатності підстави для зведення на ній будинку), а й (у разі «успішної» процедури) до порушення геометричних форм фундаменту .

У першому випадку, все тепер зрозуміло. Що стосується порушення геометрії фундаменту, то це призводить до спотворення форми майбутньої будови внаслідок необхідності відповідати спочатку неправильним контурам основи. Результат — будова з кривими стінами, в яких під впливом зовнішніх факторів можуть з’явитися тріщини.

Також необхідно враховувати, що навіть при успішному результаті вищеописаних процедур, поверхня фундаменту в обов’язковому порядку повинна бути гідро- і теплоізольована .

Висновок

Як бачите, основні «помилки» при облаштуванні фундаменту, виникають або через бажання заощадити, або ж через незнання технології заливки підстави. Що стосується питання, «як виправити помилки при будівництві фундаменту?», то це окрема тема, яка потребує детального розкриття в окремій статті.

Якщо ви хочете уникнути всіх перерахованих вище проблем, пов’язаних з облаштуванням фундаменту для вашого будинку або інших типів споруд, зверніться за допомогою в спеціалізовану компанію, фахівці яких швидко і з дотриманням усіх технологій, не тільки здійснять заливку підстави для вашого будови, але і зможуть розрахувати кошторис на будівництво всього будинку.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...