Що таке з’ємні опалубки, і які вони бувають?

деревянная опалубка для фундаментаСьогодні важко уявити собі будівлю, конструкція якої не містить в собі бетонних або залізобетонних елементів. Це може бути як фундамент, який бере на себе все навантаження і не дозволяє будові просідати в грунт під власною вагою, так і монолітний каркас, який є основою всієї споруди.
Ми впевнені, що більшість з вас, шановні читачі, знає, що зведення подібних конструкцій проводиться за допомогою опалубки. А для тих, хто з яких-небудь причин не володіє будівельною термінологією, пояснимо, що під опалубкою мається на увазі своєрідний каркас, що запобігає розтіканню бетонної суміші і дозволяє формувати з неї елементи будівлі необхідної конфігурації і розмірів.
Залежно від конструкції, розрізняють наступні види таких пристосувань:

  • з’ємна опалубка, що складається з декількох частин і призначається для багаторазового використання;
  • нез’ємна, що представляє собою цілісний елемент і що стає «частиною» будівлі після заливки фундаменту.

Наша сьогоднішня стаття буде присвячена першій категорії пристосувань, так як вони є найбільш поширеними при будівництві будинків з причини своєї мобільності і можливості багаторазового використання. Отже, поїхали.

З’ємна опалубка: область застосування, матеріали і вимоги, що пред’являються

Крім того, що подібні пристосування можуть використовуватися не один десяток разів, до особливостей знімною опалубки відноситься можливість конструювання найрізноманітніших форм. Так, за допомогою таких виробів можна виготовити не тільки фундамент будинку, наприклад, з цегли або газобетону, але і каркас будівлі, сходовий проліт, а також інші елементи, для створення яких використовується бетон.
Матеріали для виготовлення опалубки знімного типу

щиты опалубкиЗалежно від області застосування і, як наслідок, пропонованих вимог, знімні опалубки можуть виготовлятися з таких матеріалів:

  • деревина;
  • деревостружкові панелі;
  • сталеві та алюмінієві листи;
  • різні комбінації матеріалів.

Так, наприклад, опалубка для монолітного будівництва виготовляється з металу і має на увазі наявність в конструкції досить великих і масивних щитів, утримуваних за допомогою спеціальної системи. Також необхідно відзначити, що з метою полегшення демонтажу конструкції після заливки бетону, на внутрішні стінки знімною опалубки, в більшості випадків, наноситься покриття з полівінілхлориду.
Фанера, як правило, використовується тільки в разі зведення дрібногабаритних конструкцій, у вигляді тонкої перегородки або стіни, що обумовлено міцності даного матеріалу.
Що стосується деревини, то найбільш частою областю її застосування є формування опалубки для фундаменту, загальну процедуру виготовлення якої ми розглянемо трохи пізніше.
А зараз хотілося б акцентувати увагу на деяких вимогах, пропонованих до знімним опалубки і є обов’язковими для виконання.

Вимоги, що пред’являються до знімним конструкціям

Незалежно від того з якого матеріалу виготовлена ​​опалубка, існує ряд правил, без дотримання яких неможливо якісно сформувати бетонні елементи майбутньої будови:

  • каркас знімних пристосувань повинен володіти достатнім рівнем жорсткості і міцно фіксуватися на своїх позиціях;
  • всі складові елементи конструкції повинні бути ідеально підігнані один до одного, щоб уникнути протікання бетону;
  • по можливості, пристосування повинно володіти слабкою адгезією до бетонної суміші (пам’ятаєте, ми говорили про поливинилхлоридное покриття);
  • так як знімні опалубки призначаються для багаторазового використання, необхідно стежити за тим, щоб її конструктивні складові не наражалися деформації.

Тепер, коли ви маєте повне уявлення про те, що таке знімна опалубка, давайте розглянемо процедуру її виготовлення і монтажу на прикладі дерев’яної різновиди подібних пристроїв. При цьому відзначимо, що ціна на заливку фундаменту і, відповідно, установку опалубки залежить від розмірів споруди і особливостей грунту. Тому перед початком проведення подібних робіт слід ретельно вивчити цінову політику різних компаній.

Дерев’яна опалубка: виготовлення та встановлення

съемная опалубкаОпалубка з деревини виготовляється з дощок товщиною від 25 до 50 міліметрів і шириною від 200 до 300 міліметрів. Якщо з товщиною вироби все зрозуміло (чим товще, тим міцніше), то щодо параметра ширини слід дати деякий пояснення. Так, якщо дошка буде занадто широкою, то існує велика ймовірність того, що в процесі експлуатації в ній з’являться тріщини. А це, як ви самі розумієте, зробить негативний вплив на характеристики міцності не тільки окремо взятого елемента, але і всієї опалубки.
Наступним кроком при виготовленні дерев’яних щитів опалубки є збивання дощок разом, що здійснюється за допомогою бруса. При цьому необхідно враховувати, що дерев’яний брус повинен розташовуватися з зовнішньої сторони конструкції, тоді як цвяхи забиваються зсередини.
Після процедури складання всіх елементів конструкції, щити опалубки слід ретельно обстежити на предмет наявності зазорів і в разі виявлення таких, закрити їх за допомогою клоччя. Все, опалубка готова. Тепер давайте поетапно розглянемо процедуру установки такої дерев’яної конструкції на прикладі стрічкового фундаменту. При цьому відзначимо, що це лише загальні рекомендації. Адже правильно вибрати фундамент і здійснити всі етапи його будівництва, під силу тільки фахівцям.

Етапи монтажу дерев’яних щитів опалубки

Загальний процес установки дерев’яних щитів включає в себе наступні етапи:

  1. Підготовчі роботи. В даному випадку мається на увазі, що траншея для фундаменту вже вирита і відповідає всім нормам, що пред’являються до даного виду робіт. Самі ж підготовчі роботи припускають укладання піщаної подушки, завдяки якій все навантаження від бетонної конструкції буде розподілятися рівномірно. Для цього засипається шар піску висотою близько 150 міліметрів, який потім рясно змочується водою і щільно трамбується. Крім того, з метою забезпечення міцної основи, рекомендується залити невеликий шар бетону або засипати піщано-цементну суміш.
  2. Коли міцна основа готова, слід окреслити периметр елементів майбутньої опалубки за допомогою кілочків і мотузки. При цьому виробляти дану операцію необхідно з дотриманням всіх технологічних вимог, зазначених в проекті будівництва споруди.
  3. Потім по всьому периметру забиваються кілочки і бруси. Завдання перших — утримувати низ дерев’яних щитів в процесі заливки бетонної суміші, тоді як бруси послужать основою для установки підпор.
  4. Щити опалубки встановлюються відповідно до розмітки і закріплюються до брусів за допомогою цвяхів. Після монтажу всіх елементів конструкції, верхня частина брусів додатково підпирає дошкою, другий кінець якої упирається в землю. Слід зазначити, що якщо передбачається заливка великої кількості бетонної суміші, і немає впевненості в міцності конструкції, необхідно пов’язати верхні кінці протилежних опорних брусів за допомогою дроту катанки.
  5. Все, наша опалубка для фундаменту готова

Однак, незважаючи на гадану легкість виготовлення та монтажу такої конструкції, довірити проведення подібних робіт рекомендується професіоналам, що мають необхідний досвід і знання, а також виробляють будівництво будинку за доступною вартістю, що важливо в умовах нинішньої економічної ситуації. До того ж, установка опалубки, це тільки початок. Після заливки фундамент також необхідно правильно утеплити і гідроізолювати, що під силу далеко не кожному. Однак подивитися деякі поради щодо здійснення даної процедури ви можете тут.
Не економте на своїй безпеці, скористайтеся послугами будівельної компанії і забезпечте довговічність і надійність вашого будинку.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...