Заливка фундаменту — огляд помилок

oshibki_pri_zalivke_fyndamenta_1Фундамент — основа несучої конструкції будинку. Від його якісного виконання буде залежати, чи з’являться тріщини в фундаменті після заливки чи ні.

Помилок заливки існує дуже багато. Деякі критичні, деякі ні. Сьогодні ми розглянемо найсерйозніші і часто зустрічаються помилки на будівництві, розповімо, як їх уникати / запобігати і дамо пару слушних порад, які зроблять ваш фундамент міцним, а будинок буде міцно стояти не одне століття.

Наслідки помилок або як з’являються тріщини в фундаменті після заливки?

Залежно від гостроти допущеної помилки, наслідки її можуть проявлятися по-різному. Найчастіше це тріщини на фасаді будинку у верхній або нижній частині стіни. У більшості таких випадків лопається / деформується фундамент, на який діють різні навантаження. Серед поширених деформацій фундаменту виділимо:

  • перекіс;
  • прогин / перегин;
  • зрушення;
  • крен;
  • закручування.

Окремо можна сказати про прибудовах до будинків (збільшення житлоплощі, хозблоки, гаражі, тамбури). В цьому випадку частим появою тріщини на стіні, а точніше розбіжність стикувального шва відбувається після усадки фундаменту. При заливці були допущені такі помилки:

  • не пов’язана стара і нова частина будинку;
  • слабкий неотсипанний грунт (подушка);
  • чи не врахована маса конструкції (занадто слабкий / непотрібний фундамент).

Основні помилки при заливці фундаменту

Проектування будинку. Грунт — глибина — габарити

Як показує практика, безліч помилок допускають ще до початку заливки, на стадії проектування будинку. Правильний вибір типу конструкції — запорука міцного будинку, без тріщин на стінах, щорічних просадок і перекосів.

Проводячи розрахунки фундаментної конструкції, необхідно враховувати, в першу чергу тип ґрунту, його стан (рухливість, промерзання) і розміри самої будівлі. Тому, для різних типів грунту і масштабів будівництва необхідно використовувати різні конструкції, залежно від тих чи інших вимог.

Армопояс — повинен бути міцною системою

oshibki_fyndamentaЧасто, щоб здешевити і спростити будівництво, нехтують основними правилами армування. Розділимо їх на дві частини, помилки замовника / помилки виконавця і розглянемо їх детальніше.

Помилки замовника. Щоб будівництво будинку обходилося дешевше, часто використовують б / у арматуру. Це категорично заборонено. Як правило, закупівлю проводять на пункті прийому металобрухту, на якому не знають, звідки матеріал. Адже арматура може бути горіла (перегрітому, а значить надто тендітна) або, навпаки занадто м’яка, якщо метал багато разів нагрівався і поступово остигав (відпускання металу).

Ще один спосіб «економії» полягає в армуванні конструкції, чим попало. Для цього, в хід йдуть пустотілі гладкі труби, які можуть просісти, давши тріщини в конструкції, безсистемне закидання бетонної суміші різних мотлохом (старі цвяхи, обрізки заліза, інше) і навіть металом, що ушкоджує бетон (наприклад, алюміній, який реагує з цементом) . Іноді «економія» доходить і зовсім до відсутності армуючої конструкції.

Безумовно, такий спосіб зниження ціни на будівництво будинку, призводить до низьких міцності фундаменту, замість високих, очікуваних.

Помилки виконавця. Ряд недобросовісних будівельників воліють швидкий спосіб монтажу (зварюванням), замість необхідного, більш складного (в’язкої). Такий спосіб призводить до зайвої напруги конструкції на стиках.

Для додання арматурних стрижнів потрібної форми (наприклад, армування кутів), прути необхідно гнути «в холодну». Однак, щоб заощадити час і сили, будівельники часто розігрівають метал пальником / багаттям, або підрізають болгаркою в місцях вигину.

Вищезазначені дії однозначно виллються в тріщини в фундаменті після заливки.

Якість бетонної суміші — основа міцного будинку

Якість бетонної суміші безпосередньо пов’язано з міцністю конструкції. Адже для будівництва будинку з цегли або подібного матеріалу, що має величезну вагу, необхідний бетон високого класу міцності, який витримає великі навантаження на стиск. Щоб фундамент вийшов міцним, необхідно використовувати свіжий цемент певної марки (М400, М500) згідно необхідному класу міцності конструкції. Дуже часто і тут допускають ряд помилок пов’язаних з бажанням зробити будівництво менш витратним. Так, порушуючи пропорції, більше кидають заповнювач і менше сполучного.

Як дрібний заповнювач використовують річковий (митий) пісок, який не містить частинок сміття і швидше всідаєшся. Використання кар’єрного піску не рекомендуєш (хоч він і дешевше), оскільки в ньому є багато глини, яка впливає на міцність конструкції.

Для крупний заповнювач необхідно використовувати щебінь, фракцією 5-20 або 7-40 мм (з метою невиправданої економії, часто використовують різний будівельне сміття).
Для поліпшення якості бетонної суміші рекомендовано використовувати необхідні добавки, які покращують характеристики (морозостійкість, міцність, швидкість схоплювання) і збільшують експлуатаційний термін конструкції.

При заливці, особливо автоміксером, швидкість потрапляння суміші в траншею досить висока. У структурі суміші часто з’являються порожнечі і бульбашки, які значно знижують міцність конструкції. Для того, щоб усунути порожнечі використовують Вібромашини, яка завдяки вібраціям виштовхує бульбашки і ущільнює суміш. Якщо виброинструмента немає, що укладається суміш необхідно ретельно і рівномірно розправляти, а в місцях, де суміш «загортається», використовувати щуп, яким усувають порожнечі.

Весь бетон заливайте за один раз

Заливку фундаменту необхідно проводити за один раз, без істотних перерв. Це необхідно для однорідності конструкції.

Поширена помилка будівельників, заливка конструкції по частинах, з інтервалами навіть в кілька днів. У цьому випадку замість однієї монолітної, отримуємо кілька бетонних конструкцій (поширені помилки при заливці стрічкового фундаменту і плитного).

Поради щодо захисту фундаменту.

zakladka_fundamentaДля того, щоб фундамент прослужив довгі роки, необхідно подбати про його захист.

Використовуйте гідроізоляцію фундаменту. Якісна гідроізоляція фундаменту необхідна як на стадії заливки, так і в процесі його експлуатації. Під час застигання, гідроізоляція дає бетонної суміші рівномірно схоплюватися (втрачати вологу) і не втрачати частини цементу, який просочується в землю.

Після застигання, фундамент буде захищений від зайвої вологи, яка хоч і слабо, але діє на бетон.

Додатково, захистіть конструкцію отмосткой і облицюванням цоколя. Це допоможе захистити фундамент від води, яка стікає з даху і стін будівлі, запобігаючи руйнуванню конструкції і вимивання / просідання околофундаментной грунту.

Утеплення фундаменту. Утеплення конструкції не обов’язково, але бажано. Бетон має певний клас морозостійкості. Наприклад, якщо клас дорівнює F50, значить матеріал, розрахований на 50 циклів замерзання / розмерзання. Після утеплення конструкції, термін експлуатації фундаменту збільшується, так як промерзає лише незначна частина конструкції або не промерзає зовсім.

На завершення

Як бачимо, виготовляючи фундамент, помилитися дуже легко. Це вдається як замовнику, чиє бажання фінансової економії часто доходить до абсурду, так і будівельникові, який, сильно спрощуючи собі задачу, з часом ускладнить життя всім мешканцям в будинку (тріщини проявляться не відразу). З огляду на вищесказане, краще знайти хороших професіоналів і не економити на основний несучої конструкції будинку. Пам’ятайте, все повинно бути в міру !

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...