Облицювання цоколя будинку: варіанти і етапи обробки

fundament_otdelka_1Багато домовласники помилково розцінюють обробку цоколя фундаменту будинку тільки як дизайнерське рішення для додання житлу привабливого зовнішнього вигляду. Бажання зробити екстер’єр будинку оригінальним і красивим є логічним в даному контексті, але основне завдання облицювання цоколя будинку полягає в наступному:

  • захист фундаменту від впливу зовнішніх факторів, в тому числі, температурних перепадів, підвищеної вологості повітря і сонячних променів;
  • ерозійна захист цоколя будівлі внаслідок постійного впливу хімічно активних сполук, що входять до складу бруду;
  • запобігання розмноження і появи на поверхні цоколя бактерій, грибків і плісняви.

Утеплення цоколя будівлі — важливий момент, до якого потрібно поставитися з усією серйозністю. Справа в тому, що цоколь акумулює в собі холод, який досить легко проникає в приміщення навіть через якісно утеплена підлога. Тому велика частина енергоносіїв просто буде витрачатися вхолосту. При цьому вплив низької температури на матеріал фундаменту може викликати ерозію і зниження його міцності.

Тому якісна обробка фундаменту, незалежно від типу матеріалу, переслідує не тільки естетичні цілі, але і підвищує його експлуатаційні властивості. Велику роль для відводу вологи і підвищення міцності фундаменту відіграє якісна вимощення.

Які варіанти обробки цоколя будинку краще використовувати? Відповідь на це питання залежить від конструктивних особливостей будинку, вартості проекту і естетичних уподобань власника.

Варіанти обробки цоколя будинку — від оригінального до практичного

Оштукатурювання і фарбування цоколя

Найлегший і поширений тип обробки цоколя будівлі є оштукатурювання з подальшим забарвленням. Такий тип обробки відрізняється невисокою вартістю і можливістю застосування різних оздоблювальних матеріалів. Маса варіантів і можливостей — основна перевага даного способу обробки:

  • нанесення на штукатурку спеціальної фасадної фарби всіляких квітів і відтінків дозволяє унікально оформити зовнішній вигляд цоколя;
  • використання декоративної штукатурки в якості фінішного шару задовольнить найвибагливіші смаки.

variantyi_otdelki_tsokolya_domaОсновним недоліком штукатурення є відносна недовговічність, але можливість ремонту і відновлення захисного шару робить такий недолік несуттєвим.

Порядок проведення робіт

  1. Підготовка щільного і пластичного розчину за допомогою змішування штукатурки і води.
  2. Ретельне перемішування готової консистенції до однорідності структури.
  3. Нанесення штукатурки на цоколь будівлі способом розбризкування.
  4. Потім можна промальовувати рельєф на поверхні оштукатуреного ділянки у вигляді каменів, плитки або застосувати свої напрацювання.
  5. Після нанесення штукатурки можна приступати до фарбування поверхні.

Оздоблення за допомогою натурального або штучного каменю

Крім ексклюзивності, застосування натурального каменю збільшить експлуатаційні характеристики цоколя. В якості оздоблювального матеріалу можна використовувати натуральні камені різних розмірів, конфігурацій і типів поверхні, що дозволяють створювати справжні шедеври. Незважаючи на переваги, даний тип обробки має свої недоліки:

  • натуральний камінь має значну вагу, що ускладнює монтаж цоколя і вимагає наявності додаткових матеріалів для надійності кріплення виробів (армування, упори, спеціальний розчин);
  • висока вартість натурального каменю і ціна оздоблювальних робіт.

Облицювання цоколя будинку штучним каменем відрізняється значною легкістю в монтажі, вартістю матеріалу і розцінкою на виконання робіт. За міцності властивостями штучний камінь поступається натуральному виробу, але етапи виконання монтажу особливо нічим не відрізняються:

  • обробка поверхні цоколя спеціальним клеєм;
  • монтаж армованої сітки на підготовлену поверхню;
  • виконується розмітка стіни і кріплення облицювального матеріалу;
  • далі елементи обробки зв’язуються спеціальним матеріалом;
  • монтаж обробки закінчується закладенням швів і обробкою оздоблювального матеріалу захисним складом.

Більше інформації про особливості обробки натуральним або штучним каменем можна знайти тут.

Облицювання цоколя сайдингом

oblitsovka_tsokolya_domaСайдинг для цоколя є панелями товщиною 2-3 мм, виконані з штучного поліпропілену під імітацію всіляких облицювальних матеріалів. Сайдинг стійкий до впливу прямих сонячних променів, відштовхує бруд і володіє високими механічними характеристиками.

Особливості монтажу цокольного сайдинга:

  • монтаж сайдингу здійснюється на металеву обрешітку з оцинкованих профілів;
  • установка облицювальний матеріал виконується на попередньо підготовлену рівну поверхню — очищену, просушену і оброблену ґрунтовкою, що дозволяє виключити появу цвілі;
  • металевий каркас встановлюється за допомогою рівня і схилів, спочатку монтується нижній несучий профіль, потім кутові і в кінці проводиться зв’язка прорізів вікон і дверей;
  • спочатку сайдинг кріпиться до профілю каркаса, розташованого у основи цокольній поверхні;
  • сайдінговие панель спочатку монтується по пазах стартовою планки, потім за допомогою направляючого профілю насувається в кутову планку.

Корисно знати

  1. Перед проведенням обробки цоколя приватного будинку по всьому периметру створюється дренажна подушка для відтоку води.
  2. Для досягнення щільності і надійності облицювального шару, на бетонну або цегляну поверхню встановлюється сітка, на яку наноситься шар штукатурки.
  3. Для запобігання попадання вологи поверхню цоколя покривають бітумом або руберойдом у два шари.

Висновок

На будівельному ринку представлена ​​різноманітність всіляких оздоблювальних матеріалів в різному ціновому діапазоні. Яку обробку вибрати, вирішувати тільки вам, а ось який матеріал краще для облицювання цоколя будинку вам зможуть порадити тільки професіонали, виходячи з:

  • кліматичних умов і геологічних особливостей ґрунту;
  • цін на той чи інший вид оздоблювального матеріалу;
  • виділеного бюджету під проект;
  • загального дизайну будівлі.

Якщо хочете дізнатися, як правильно і швидко оформити новозбудований будинок, можете перейти за цим посиланням.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...