Тріщини у фундаменті. Як уникнути помилок при зведенні фундаменту?

Тріщини у фундаменті — неприємний факт, зазвичай вони з’являються навесні після танення снігу. Причини можуть бути різні: пученіє грунту при морозі, порушення технології зведення фундаменту і інші. Для того щоб уникнути таких ситуацій потрібно, перш за все правильно вибрати фундамент, відповідний характеристикам ґрунту, дотримуватися технологію пристрою фундаменту, правильно прорахувати навантаження від ваги будівлі.

У разі вибору параметра покупки готового  будинки, то вибираючи будинок, слід уважно обстежити фундамент. На ньому не повинно бути ніяких, навіть дрібних тріщин, так як з часом вони можуть збільшитися, якщо фундамент побудований з порушеннями. Імовірність появи тріщин менше, якщо будинок побудований потиповому  проекту.

Обстеження фундаменту

тріщини в фундаменті

При виявленні тріщин на фундаменті не варто відразу ж приступати до їх усунення. Необхідно поспостерігати за ними протягом 2-3 тижнів: наскільки швидко вони розширюються, щоб встановити причину їх появи.

Установка маяків і спостереження за тріщинами

Для спостереження за тріщинами, потрібно встановити маяки. Для цього тріщину слід ретельно очистити. Поперек тріщини потрібно закріпити паперову смужку або пластину з гіпсу або цементу. Пластина називається маяком. На смужці слід вказати дату початку спостереження. Якщо буде знайдено більш тріщин, то маяк встановлюється на кожній. Далі залишається тільки спостерігати за їх станом.

Якщо тріщини не збільшуються, то, скоріше за все, вони утворюються лише в захисному бетонному шарі фундаменту, і їх поява не матиме серйозних наслідків. Досить виконати легкий ремонт. Розрив маяка говорить про те, що тріщина у фундаменті будинку стає більше, і можливо проникла в глибинні шари основи. Слід простежити, через скільки днів розірвався маяк, визначити загальне число маяків і місце їх розташування. Це дозволить визначити причину утворення тріщин і вжити відповідних заходів.

Причини появи тріщин

В основному загострення проблеми відбувається в міжсезоння. Під час зимових морозів відбувається пученіє грунту, якщо порушена технологія влаштування фундаменту, то він піднімається нерівномірно. Навесні грунт відтає з різною швидкістю, тому її усадка відбувається нерівномірно. Лише якісний фундамент, впорається з цим навантаженням. Переконатися в якості зведення фундаменту будівельниками компанії «КіевНовБуд» можна на прикладі готовых об’єктів компанії, які простояли не один рік і не мають тріщин у фундаменті.

Якщо при зведенні фундаменту були порушення, то через рік можуть з’явитися тріщини і розломи. Якщо в якості вигідною обробки обрана штукатурка ,то на ній також можуть з’явитися тріщини.

Причини появи тріщин у фундаменті будівлі можна розділити на три групи:

  • Конструкційні. Неправильно розрахована навантаження на фундамент, не виконані геологічні дослідження, не враховано властивості грунту, особливості місцевого рельєфу або інші помилки при проектуванні. Якщо вибирати, що краще індивідуальний або типовий проект ,плюс типових проектів в тому, що в них усунуті всі недоліки, які виявилися під час експлуатації будинку. Таким чином, уникнути появи тріщин можна шляхом вибору типового проекту. При цьому, важливо, дотримуватися правил експлуатації будинку в подальшому.
  • Технологічні. Порушено технологію зведення фундаменту: неправильно виконана опалубка, армування, обрана низька марка бетону, наприклад, при зведенні стрічкового фундаменту, влаштування фундаменту нижче рівня підземних вод, зведення фундаменту в зимовий час з його промерзанням.
  • Експлуатаційні. До цієї групи належать порушення, які були зроблені під час експлуатації будинку. Збільшилося навантаження на фундамент і стала більше проектної (наприклад, при заміні покрівлі обраний більш важкий матеріал, добудова другого поверху і т.д.). Відсутній або не правильно виконана дренажна система як зливова, так і глибинна. Підвищена вологість в підвальних приміщеннях і т.д.

Зведення фундаменту — відповідальний етап будівництва. Він повинен бути виконаний з дотриманням технології, щоб потім не довелося робити дорогий ремонт, якщо тріснув фундамент. Тому бажано довірити будівництво фундаменту професіоналам. Краще рішення — будівництво будинки під ключ .Саме таким будівництвом займається компанія «КіевНовБуд». Процес зведення фундаменту можна подивитися, побувавши настроящихся  объектах.

Види деформації фундаменту

При моніторингу стану підстави потрібно звернути увагу на розмір тріщин їх напрямок. Якщо проживати в будинку постійно, то при уважному розгляді можна виявити навіть найдрібніші тріщини у вигляді волосків і відразу вжити заходів. Але якщо це дача або заміський котедж, який відвідують рідко, то після зимівлі можуть виявитися тріщина в будинку значних розмірів.

Розмір тріщин може не показати наскільки серйозні проблеми з фундаментом. Часом дрібні тріщини можуть свідчити про масштабні неприємності, а з великими тріщинами будинок може простояти ще чимало років.

Тріщини можна розділити на наступні види:

  • Волосяні тріщини шириною не більше 3 мм. Вони не є наслідком деформації фундаменту, а лише свідчать про зміни в зовнішньому шарі.
  • Горизонтальні тріщини, що з’явилися після танення снігу, є результатом усадки нового бетону. Зазвичай вони знаходяться на однаковій відстані одна від одної, їх ширина не перевищує 2 мм. Якщо виявлені лише ці тріщини, їх може усунути своїми руками будь-який домовласник.
  • Вертикальні тріщини.

Якщо розриви глибокі, це може говорити про серйозні проблеми. Фундамент може руйнуватися в результаті тиску на нього вологих ґрунтів або при висиханні бетону внаслідок дії низьких температур.

Вертикальні тріщини становлять велику небезпеку, ніж горизонтальні. Саме вони є причиною руйнування фундаменту. В першу чергу починають важко відкриватися вікна і двері. намагаючись побудувати недорогой будинок, не варто економити на фундаменті, вибираючи бетон низької марки. Це може відбитися на стінах будинку, якщо вони збудовані з газобетону .На них можуть також з’явитися тріщини.

Ремонт невеликих тріщин з рівними краями господар будинку може виконати сам. А ось розривами з рваними краями, що розширюються на кінцях повинні займатися фахівці. Співпрацюючи з компанією «КіевНовБуд» клієнт отримує не тільки якісно виконані роботи. Співробітники компанії допоможуть розібратися с документами та дозволами на будівництва будинку. Важливо, щоб обрана ділянка відповідав цільовим призначенням ,тобто він повинен бути призначений для індивідуального будівництва.

Як відремонтувати підставу

тріщина в будинку

Волосяні тріщини легко усунути самостійно. Для цього потрібно очистити їх від пилу і відшарувалися частинок, продув повітрям з будівельного фена. Потім тріщини слід обробити ґрунтовкою для бетону. Коли грунтовка підсохне, на тріщини потрібно нанести герметик.

Якщо тріщини розміром від 1,5 до 5 мм, то потрібно більш грунтовний ремонт. Перед ремонтом розломи потрібно підготувати. Зубилом видалити всі крихти, очистити від пилу, дрібних частинок, продути повітрям і вимити чистою водою. Після повного висихання можна приступати до закладення тріщин.

Для ремонту тріщин застосовується спеціальна суміш. У неї додається вода до утворення пастоподібної маси. Після розведення суміш швидко сохне, тому нею слід відразу заповнити тріщини за допомогою кельми. Масу слід накладати з гіркою. Коли розчин схопиться, поверхню потрібно вирівняти. Потім відремонтовані тріщини слід накрити вологою тканиною і протримати їх в такому стані кілька днів.

Можна закладати тріщини епоксидною смолою. Для цього слід підготувати тріщини, як було описано вище. Коли тріщини підсохнуть їх можна заповнювати смолою. Попередньо смолу потрібно змішати з затверджувачем. Отриманою сумішшю наповнити шприц і, видавлюючи суміш зі шприца, заповнити тріщину. Зайву суміш слід відразу прибрати шпателем з бетонної поверхні, поки вона не застигла.

Серйозні тріщини можуть зажадати скріплення підстави скобами, додаткового армування зовнішнього контуру підстави, створення поряд з існуючими бетонними опорами нових опор. Такі роботи можуть проводити лише фахівці, що мають досвід. Часто власники будинків ведуться на низькі ціни і наймають недобросовісних підрядників. У відеоролику розповідається провсі за і проти низьких цін .

Компанія «КіевНовБуд» є надійною компанією, яка займається як елітним будівництвом, так і будівництвом недорогих будинків. Є можливість заощадити на будматеріалах, так як наша компанія співпрацює безпосередньо з виробниками і не робить націнки на власні матеріали. Компанія проводить вигідні для клієнтівакції .При укладанні договору про будівництво під ключ в подарунок надається безкоштовне обслуговування протягом одного року і оформлення документів на будинок.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...