Пристрій малозаглибленного стрічкового фундаменту

melkozaglublennyiy_lentochnyiy-fundament_1При будівництві малих будівель і будинків легких конструкцій з колод, піноблоку, цегли раціонально застосовувати мелкозаглубленний стрічковий фундамент. За таким принципом краще будувати будинки в регіонах з теплим кліматом. Правильний мелкозаглубленний стрічковий фундамент повинен мінімізувати теплові втрати і гарантувати довговічність будівлі. Категорично не рекомендується будувати мелкоуглубленное підставу на сипучої грунті.

Переваги мелкозаглубленного підстави:

  • ефективність — досягається значна економія бюджету до 300% в порівнянні з кошторисом на зведення монолітного або стовпчастого фундаментів;
  • швидкість — завдяки елементарному технологічному процесу значно зменшується обсяг робіт і на 50-75% форсується будівництво об’єкта;
  • універсальність — стрічкове підстава може бути побудовано без задіяння спецтехніки, а весь комплекс робіт можна зробити стандартним будівельним набором.

Як зробити мелкозаглубленний стрічковий фундамент?

Підготовчі заходи

На початковій стадії проводиться очищення і планування території для майбутньої будівлі, а також наноситься розмітка по периметру фундаменту. Розмітка — важливий момент і до нього потрібно поставитися відповідально, адже це один з факторів, що впливають на експлуатаційні властивості всієї конструкції. Не поспішайте і перевірте результати вимірів кілька разів, при цьому проміряйте не тільки довжину сторін підстави, а й діагональні розміри.

Глибина мелкозаглубленного стрічкового фундаменту на відміну від пальового фундаменту становить до 50-60 см. Тут повинен враховуватися фактор замерзання грунту в зимовий період, тобто для різних кліматичних поясів цей показник може варіюватися. Розмір ширини траншеї вибирається з розрахунку: товщина майбутньої стіни + 15-20 см. Коли траншея підготовлена, можна приступати до укладання вологозахисного матеріалу. Потім в траншеї засипається 20-ти сантиметровий шар піску. Фахівці радять застосовувати крупнозернистий річковий пісок, який після засипки, збризкують водою і щільно утрамбовується.

Армування і заливка фундаменту

Пристрій мелкозаглубленного стрічкового фундаменту передбачає наявність армованої основи. Для армування вам знадобиться металевий прут діаметром 14-16 мм, в’язальний дріт або зварювальний апарат, гачок.

Виготовлення опалубки

melkozaglublennyiy_lentochnyiy_fundament-tehnologiyaЗнімна опалубка виготовляється з дощок або фанери, які збиваються з допомогою цвяхів або саморезов. Опалубка монтується вище верхнього армованого шару на 4-8 см, утворюючи так звану «защіткі».

Порада. Щоб опалубка з дощок не поглинала вологу зі свіжого бетону і без зусиль демонтувати після заливки, на її поверхню наноситься водовідштовхувальний матеріал.

Заливка розчином

Для запобігання утворенню пустот виконується утрамбовка і усереднення бетону в міру заливки розчину за допомогою вібратора і шансовий інструменту. Сама заливка повинна виконуватися за один захід, таким чином, виключається поява швів. Для захисту металоконструкції армованого каркаса від корозії, передбачається залишати захисний шар між прутами і поверхнею основи.

Гідроізоляція фундаменту і основні типи

Якісно заізольовані фундамент — запорука тривалої служби майбутньої споруди.

  1. Обмазочная гідроізоляція один із самих бюджетних способів, але найменш ефективний через погані механічних характеристик. Обмазочная ізоляція використовується в тому випадку, якщо в майбутньому планується утеплювати малозаглиблений фундамент.
  2. Руберойд є найбільш придатним водовідштовхувальним матеріалом, який налагоджують на попередньо підготовлену поверхню обробленої мастикою.
  3. Гідроізоляція напиленням проводитися за допомогою спеціального розпилювача на попередньо очищену від бруду і пилу поверхню.

Дренажна система

pravilnyiy_melkozaglublennyiy_lentochnyiy_fundamentЗастосування фундаменту з малим заглибленням в якості підстави будови має супроводжуватися обладнанням дренажною системою. Головне завдання дренажу полягає у відведенні надлишку води і захисту фундаменту від негативного впливу вологи. Для облаштування дренажу спочатку виривається траншея по периметру підстави з зовнішньої сторони умовного будівлі глибиною, яка доходить до піщаного шару основи. Потім виконується засипка і утрамбовка шару щебеню великої фракції. Останнім штрихом є пристрій вимощення шириною до одного метра з застосуванням вологостійких матеріалів.

Висновок

Технологія мелкозаглубленного стрічкового фундаменту користується попитом у населення при будівництві дачних котеджів. Багато власників намагаються заощадити і без проекту починають самостійно облаштовувати основу під приватний будинок, внаслідок чого допускають ряд поширених помилок:

  1. Фундаментна подушка по-хорошому повинна зводитися тільки з річкового піску з відсипанням шарами по 200 мм і ретельної утрамбовкой.
  2. Не рекомендується малозаглиблених підставу залишати на зимівлю, чи не занурюючи його в грунт. Якщо розумієте, що терміни закінчення робіт не вписуються до настання морозів, то по всьому периметру підстави варто облаштувати тимчасову теплоізоляційну захист з шлаку, тирси і т.д.
  3. Забороняється приступати до будівництва фундаменту стрічкового типу при мерзлому ґрунті. Потрібно почекати момент відтоку грунтових вод і нормального прогріву грунту.
  4. Професіонали радять застосувати також допоміжне армування стіни з внутрішньої сторони для додання основи кращої міцності.

Рекомендуємо до прочитання наші статті про те, які типи опалубки бувають і що являє собою незнімна опалубка.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 1,00 из 5)
Загрузка...