Незнімна опалубка. Види і особливості застосування

nes'emnaya_opalubkaСучасні будівельні технології спрямовані на спрощення і прискорення процесу зведення будівель, а одним з елементів, що дозволяє виконати дані умови, є незнімна опалубка.

У даній статті ми розглянемо основні види таких конструкцій, їх призначення та особливості. Сподіваємося, що після прочитання цього матеріалу, ви будете мати повне уявлення про технологічні та експлуатаційні характеристики незнімної опалубки, а також різноманітності її моделей. Тож почнемо.

Незнімна опалубка: конструкція

Незнімна опалубка являє собою спеціальні блоки, які виготовляються з різних матеріалів. У процесі зведення будівлі, такі вироби монтуються в єдину конструкцію, в результаті чого виходить форма для заливки бетонної суміші.

Блоки незнімної опалубки доставляються до місця будівництва вже в готовому вигляді, що дозволяє заощадити час на монтажі всієї конструкції, так як досить просто зібрати вироби в єдине ціле. До того ж, після заливки бетону немає необхідності в демонтажі виробів (на відміну знімною опалубки). Блоки міцно схоплюються з матеріалом стіни і утворюють моноліт, завдяки чому істотно збільшується показник міцності складових елементів будівлі.

Тепер, коли ви маєте уявлення про те, що таке незнімна опалубка, давайте розглянемо основні її різновиди, які використовуються при зведенні фундаменту і стін споруд при будівництві монолітних будинків, а також будинків, виконаних за індивідуальними проектами.

Види незнімної опалубки: фундамент і стіни

Всі вироби даного класу класифікуються тільки по виду матеріалу, який використовується при їх виробництві. На сьогоднішній день існують наступні типи незнімної опалубки, що виготовляються промисловим способом:

  • вироби з бетону — виробляються із застосуванням бетонної суміші, що заливається в спеціальні форми. До даного різновиду опалубки також відносяться панелі з газобетону і монолітного пінобетону. Використовуються такі конструкції, як для спорудження фундаменту, так і для зведення несучих стін будівлі. Після монтажу потребують зовнішній обробці;

opalubka_konstruktsiyaЦікаво! За допомогою такої незнімної опалубки надається можливість прискорити процес зведення фундаменту практично в два рази:

  • опалубка з полістиролбетону — проводиться з використання пінополістирольних пластин з перемичками, завдяки яким істотно полегшується збирання таких конструкцій. Після монтажу, як і попередній вид виробів, така опалубка потребує зовнішній обробці;
  • декоративна модель — виготовляється з пенополистирольной плити і мінеральної вати. Перевага використання подібної опалубки полягає у відсутності необхідності проведення робіт з утеплення стіни. Кількість операцій по обробці також зводиться до мінімуму;
  • вироби з арболіту — така плита виробляється з подрібненої деревини змішаної з цементом. Збірка даного виду конструкцій проводиться з використанням звичайних цвяхів, а процедура її монтажу практично нічим не відрізняється від установки дерев’яної опалубки. Така модель опалубки потребує проведення внутрішніх і зовнішніх оздоблювальних робіт, так як деревина досить швидко руйнується під впливом вологи і інших кліматичних чинників. Однак, справедливості заради, необхідно відзначити, що арболітние плити і бетон утворюють досить міцний моноліт, а в увазі особливостей такого матеріалу забезпечується хороша зчіпка з штукатуркою;
  • опалубка з стекломагнезіта — складається з металевого каркаса, обшитого листами стекломагнія. За своєю конструкцією такі вироби нагадують гіпсокартон, а використовувати їх можна тільки в поєднанні з легкими видами бетону. Застосування незнімної опалубки даної моделі можливо лише при створенні допоміжних (що не несуть) стін.

Як бачите, існує досить багато різновидів незнімної опалубки, які відрізняються між собою використовуваними при їх виготовленні матеріалами і особливостями збірки. Однак, як і будь-який інший виріб, що використовується при будівництві будівель, такі конструкції мають свої переваги й недоліки, про які ми і поговоримо нижче.

Будинок з незнімної опалубки: плюси і мінуси

bloki_nes'emnoy_opalubkiДо переваг використання незнімної опалубки можна віднести наступні її характеристики:

  • фіксований розмір блоків, що дозволяє навіть працівнику з невисокою кваліфікацією швидко зібрати всю конструкцію;
  • високий показник міцності виробів, що обумовлено використанням бетону та арматури. Завдяки таким блокам істотно збільшуються характеристики міцності стін будівлі або фундаменту;
  • висока швидкість зведення будівель — це стає можливим за рахунок того, що немає необхідності демонтувати опалубку після заливки стін або фундаменту;
  • високий показник звукоізоляції, так як бетон є одним з лідируючих матеріалів в плані поглинання звукових хвиль. Дана характеристика блоків дозволяє істотно заощадити на обробці стін шумоїзоляционнимі матеріалами, що, погодьтеся, важливо за нинішньої економічної ситуації;
  • можливість застосування незнімної опалубки для виготовлення різних опорних конструкцій. В даному випадку необхідно використовувати вироби, які мають армуючої сітки. А так як більшість виробників випускає блоки, як з арматурою, так і без, то знайти підходящу модель буде досить просто.

Що стосується недоліків таких виробів, то до них можна віднести необхідність ретельної підгонки блоків між собою, акуратна заливка бетонної суміші (в іншому випадку, вироби можуть деформуватися), ціна.

Висновок

Виходячи з усього вище написаного, можна зробити висновок, що популярність незнімної опалубки буде постійно зростати, можливість швидкого зведення будівель, різноманітності подібних конструкцій, а також їх хороші експлуатаційні характеристики.

Однак для того щоб будова була зведена з дотриманням всіх технологічних вимог (незалежно від типу опалубки, а його показник надійності знаходився на необхідному рівні, проведення подібних робіт рекомендується довіряти тільки професіоналам.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 1,00 из 5)
Загрузка...