Пальовий фундамент: види, рекомендації та застосування

Рішення мати свій заміський котедж тягне за собою ряд питань, які слід вирішити до початку будівництва. Перш за все, необхідно придбати ділянку під будівництво будинку. Якщо ви не скористалися своїм правом приватизації, тобто можливість отримати ділянку безкоштовно , інакше земельну ділянку можна купити. Вибираючи ділянку, слід звернути увагу на характеристики грунту, так як від цього залежить, який фундамент буде під майбутнім будинком. Є ґрунту, для яких підійде тільки фундамент палі.

Після вибору ділянки слід етап розробки проекту. Можливі кілька варіантів створення проекту:

  • купити готовий проект, наприклад, у сусіда;
  • розробити індивідуальний;
  • підібрати типовий  проект.

Саме на етапі проектування вибирається фундамент для майбутнього котеджу. При його виборі слід враховувати наступні фактори:

  • вага будови з повним навантаженням;
  • характеристики грунту;
  • близькість ґрунтових вод.

Це один з моментів, на які потрібно звернути увагу, щоб правильно побудувати будинок .На етапі проектування йде планування і розбиття земельної ділянки. При цьому корисно буде дізнатися все про ландшафтному дизайні , щоб всі будівлі виглядали гармонійно на ділянці.

Причини застосування пальового фундаменту

свайно гвинтовий фундамент

 

Існують грунту, на яких для зведення надійного будинку з міцною основою краще використовувати палі для фундаменту. Підставою для зведення пальового фундаменту є наступні причини:

  1. Низька несуча здатність грунту. До яких грунтів відносяться грунти зі значним шаром перегною зазвичай біля лісів, з великою вологістю.
  2. Суглинна, піщана і глиняна грунт в різному стані не підходить для монолітного стрічкового фундаменту, так як не має достатньої міцності. Палі в цьому випадку можна встановлювати на глибину, де проходить міцний несучий шар. В багатьох технологіях будівництва застосовується фундамент з паль на грунтах зі слабким несучим шаром.
  3. При значній глибині промерзання перевищує 2 метри.
  4. Для будівництва важких будинків масою понад 350 тонн.
  5. При високому рівні ґрунтових вод.
  6. Якщо грунт занадто щільний, то земляні роботи з копання котловану і траншей стають економічно невигідними, особливо, якщо ведеться будівництво недорогого будинку .В цьому випадку свайно гвинтовий фундамент — вигідний економічний варіант.
  7. Фундамент палі застосовується при необхідності швидкого і малозатратного будівництва. Завдяки невеликим обсягам фундаменту, є можливість заощадити на бетоні і арматурі.
  8. Якщо стоїть вибір будівництва каркасного кістяка на слабонесущих землях, то краще вирити кущі для паль, ніж влаштовувати стрічковий або монолітний фундамент.

Ще однією перевагою влаштування основи з паль є можливість проведення робіт в зимовий період. Тому його використовують в умовах вічної мерзлоти. Крім того, пристрій пальових фундаментів виключає ризик осідання будівлі при зсуві, обдиманні грунту або підтоплення.

Різновиди паль

Палі представляють собою довгі стовпи, які занурюють в грунт у вигляді готових виробів або виготовляють безпосередньо в грунті.

Види паль можна розділити за такими ознаками:

  • взаємодії з грунтом;
  • способу заглиблення в грунт;
  • пристрою самих паль;
  • матеріалом виготовлення.

За взаємодії з грунтом палі діляться на такі види:

  • висячі, впливають на грунт шляхом сили тертя між грунтом і бічними гранями стовпів;
  • палі-стійки, які спираються на грунт і передають йому всю навантаження від будівлі.

За методом занурення в грунт палі діляться на:

  • Забивні, що виготовляються з металу, дерева, залізобетону. Для їх занурення застосовуються молоти, спеціальна техніка: вибропогружатели, віброударні, вібровдавлівающіх і вдавлюють пристрою. Занурення проводиться без виїмки землі.
  • Палі-оболонки із залізобетону. Для їх занурення застосовуються вибропогружатели. Вони можуть занурюватися як з частковою виїмкою грунту, так і без.
  • Набивні: виготовляються шляхом обтиску грунтом і заповненням порожнини бетоном.
  • Гвинтові палі, що складаються з металевої гвинтової лопаті і металевого стовбура, занурюються в грунт шляхом вгвинчування під тиском.
  • Бурові. Попередньо буряться свердловини, а потім в них встановлюються залізобетонні стовпи або вони заповнюються бетоном.

Забивні залізобетонні палі відрізняються перетином, вони можуть бути:

  • квадратними;
  • круглими;
  • прямокутними;
  • тавровими;
  • двотавровими;
  • порожніми.

Палі можуть відрізнятися конфігурацією виконання і способом армування. Крім того, стовпи можуть бути виконані у вигляді цільної конструкції або складатися з окремих елементів (цегельні, кам’яні).

По виду матеріалу виготовлення стовпи можуть бути:

  • Дерев’яні. Застосовується дерево тільки твердих хвойних порід (сосна, модрина, ялиця, ялина). Довжина таких стовпів до 8,5 метрів. Використовуються дерев’яні стовпи рідко, так як схильні до гниття.
  • Металеві. Виготовляються з прокатних видів стали. Не рекомендуються до застосування з наступних причин: висока вартість, велика витрата металу, використання кранів для установки, необхідність покриття паль антикорозійними засобами.
  • Залізобетонні. Це найбільш економічний варіант паль. Вони можуть виготовлятися на будівельному майданчику, мають великий термін служби.

Вид використовуваних паль залежить від кліматичних умов, властивостей грунту і навантаження від будівлі.

Види пальових фундаментів

пальовий фундамент

Група паль, з’єднаних по верху ростверком з плит або бетонних стрічок, називається пальових фундаментом. Функція такої конструкції розподілити навантаження від будівлі, в тому числі і від даху з бітумної черепиці ,на всю основу.

Залежно від кількості використовуваних опор і способу розподілу навантаження існують такі типи підстав з використанням паль:

  1. Поодинокі палі. Використовується для передачі навантаження від одиничних об’єктів, наприклад, колон. Можуть використовуватися в якості колон.
  2. Пальово стрічковий фундамент використовується для зведення протяжних конструкцій або при необхідності розподілу навантаження по периметру.
  3. Пальові «кущі». Застосовуються, якщо необхідно передати навантаження від окремого елемента будови на кілька паль, наприклад, колони.
  4. Свайне «поле». Застосовується для зведення великогабаритних важких будівель, коли навантаження передається системно розташованим опорам.

Крім фундаменту з одиночних паль, у всіх пальових фундаментах використовується ростверк. Він може бути монолітним і збірним. Пальово ростверкових фундамент відрізняється глибиною розташування ростверку:

  • низький: розташований трохи нижче поверхні грунту. Це дає можливість передавати навантаження не тільки на стовпи, а й на грунт;
  • підвищений: розташований безпосередньо над поверхнею землі. Навантаження передається тільки на стовпи, виключається навантаження на грунт;
  • високий. Застосовується при будівництві гідротехнічних споруд або при влаштуванні підвального приміщення в приватному будинку.

Головне призначення ростверку — об’єднання паль і бетонних конструкцій. Для виконання цього завдання застосовується армування. Головне, правильно зробити розрахунок пальового фундаменту. Для цього можна скористатися калькулятором .

Застосування пальових фундаментів

При будівництві приватних житлових будинків найчастіше застосовується фундамент буронабивної фундамент. Він економічніший, простіше в технології виготовлення в порівнянні з іншими видами паль. Для більшої міцності буронабивні палі можуть мати розширення в корені, т. Е. Виконано бетонна п’ята палі.

Якщо будова невелике, а тверді ґрунти знаходяться на невеликій глибині, то ями для влаштування паль можна викопати вручну або за допомогою спеціальних бурів. У будь-якому випадку земельних робіт потрібно набагато менше, особливо, якщо застосовувати гвинтовий фундамент. При твердому грунті опалубку можна не виконувати. Якщо грунт осипається, то в свердловину вставляють гідроізоляційний матеріал (поліетиленову плівку, руберойд), а в нього встановлюється каркас з арматури і заливається бетонна суміш.

По новим технологіям  стало популярно каркасне будівництво. При будівництві багатоповерхових каркасних будинків використовують свайно плитний фундамент. Застосування цього фундаменту обгрунтовано в районах з нестійкою сейсмічною обстановкою, де можлива ймовірність землетрусів і переміщень грунту. При влаштуванні фундаменту створюється необхідна жорстка зв’язок залізобетонної плити з палями, що забезпечує єдину деформацію всіх елементів підстави під час сейсмічних навантажень.

Зведення свайно плитного фундаменту починають з установки пальових «кущів». При влаштуванні ростверку виконується випуск арматури, щоб прикріпити в подальшому тонку залізобетонну плиту. Для забезпечення незалежності опади будови і гідроізоляції конструкції між ростверком і залізобетонною плитою виконують шов з герметичного матеріалу.

Якщо при будівництві елітних будинків  передбачені колони, то для них фундамент палі виконується без ростверку. Як паль використовуються готові конструкції: залізобетонні стакани, насадки або оголовки. В елітних будинках часто встановлюються нестандартні міжкімнатні двері.

Незважаючи на описані гідності, пальові фундаменти не користуються популярністю при будівництві приватних будинків через високу вартість транспортних витрат для доставки матеріалу, а також застосування спеціальної техніки для установки паль.

Для правильного вибору фундаменту потрібно мати будівельний досвід, тому для зведення заміського краще укласти договір з будівельною фірмою. Надійною будівельною фірмою є компанія «КіевНовБуд», що має багатоякі будуються  об’єктів, побувавши на яких можна переконатися в якості виконуваних робіт.

Самим вигідним варіантом співпраці є висновок про будівництво під ключ. Крім того, компанія надає різні будівельні послуги , проводить акції , які вигідні для клієнта. Співпраця з нашою фірмою дає можливість заощадити на матеріалах, так як нашими постачальниками є перевірені фірми, на матеріали дається гарантія 5 років. При цьому не робиться націнка на матеріали, так як прибуток компанія отримує за рахунок виконання робіт.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...