Яку марку бетону краще використовувати для фундаменту?

Будівництво заміського будинку складається з етапів, на кожному з яких виникає багато питань. На етапі проектування вирішується: яким буде майбутній будинок, з чого краще будувати будинок , як виглядатиме територія навколо будинку. Саме на цьому етапі необхідно вибрати тип фундаменту, від якого залежатиме надійність і довголіття майбутньої будови. Надійність фундаменту забезпечується не тільки обраним типом, але і використовуваними матеріалами. Тому важливо розібратися яка марка бетону краще.

Маючи великий будівельний досвід, фахівці компанії «КіевНовБуд» розробили типові проекти , в яких фундамент оптимально підходить під споруджувані будинку з урахуванням всіх будівельних норм. Побачити втілення одного з проектів можна у відео-журналі, де демонструється коттедж ,в якому в якості підстави використовується фундаментна плита.

Бетон: склад і характеристики

марки бетону для фундаменту

Сучасне будівництво просто неможливо уявити без такого будматеріалу як бетон. Його використовують при зведенні будь-якого фундаменту. Тому, важливо, вибрати бетон такої марки, яка буде відповідати обраному фундаменту. А для цього треба мати більш повне уявлення про бетоні: його складі, які марки бетону існують, фактори, що впливають на вибір.

склад

До складу будь-якого бетону входять наступні компоненти:

  • цемент;
  • вода;
  • пісок;
  • гравій, щебінь;
  • пластифікатори та інші хімічні добавки.

Основними наповнювачами, складовими скелет бетону, є пісок і щебінь, що оберігають від просідання і розтріскування. Використовуваний щебінь для зведення фундаментів по міцності перевищує марку бетону, оскільки його призначення — витримувати навантаження, поки застигає бетон. Він захищає від деформації фундамент та плити перекриття.

Вапняк має міцність 500-600, застосовується для бетону марок М100 — М350. Гравій має підвищену міцність 800-1000, це зробило його популярним в приватному будівництві. З його допомогою бетон набуває високу міцність, при цьому їм легко заливати опалубку. Гравій додають в усі марки бетону, крім М500. Для бетону М500 в якості наповнювача використовується унікальний по міцності природний матеріал — граніт. Бетон із застосуванням граніту здатний витримати величезні навантаження і, стійкий до зовнішніх впливів.

На вартість бетону впливає, які наповнювачі застосовуються. Є добавки, що сприяють швидкому твердненню, роботі на морозі та ін. Можна використовувати дешевий бетон і поліпшити його характеристики добавками. Природно, вартість бетону впливає на загальну вартість будівництва.

Характеристики

Якість бетону визначається його характеристиками, які закладені в маркуванні. Бетон має наступну маркування:

  • М — марка бетону.
  • В — клас бетону.
  • F — стійкість бетону до морозу, кількість циклів замерзання / відтавання.
  • W — характеристика водостійкості.
  • П — рухливість.

Крім цього, бетон поділяють по міцності на стиск (яке навантаження може витримати куб бетону розміром 15х15х15) і розширення.

Марка бетону — головна характеристика, яка визначає, яке навантаження може витримати фундамент після остаточного затвердіння, тобто через місяць після заливки. На сьогоднішній день існує бетон марки від М50 до М1000.

У таблиці наведені марки бетону: характеристики для кожної марки. Бетон цих марок застосовується для приватного будівництва.

Марка Клас Міцність, кгс/кв.см Стійкість до морозу, F водостійкість, W рухливість, П призначення
100 В7,5 98 100 4 П2 Використовується для легких будов господарського призначення (сарай, гараж і т.д.), споруд, ремонтних та підготовчих робіт.
150 В10, В12,5 131164 100 4 П2 Застосовують для легких фундаментів, споруд, майданчиків та доріжок.
200 В15 196 200 6 П2,П3 Завдяки великій міцності використовується для виготовлення плит перекриття і влаштування залізобетонних поясів, будівництва малоповерхових будинків з дерев’яними перекриттями, каркасно-щитових будинків.
250 В20 262 200 6 П2,П3 Середній вміст цементу дає можливість будувати будинки до 3-х поверхів.
300 22,525 295327 300 8 П2,П3,П4 Міцність бетону дозволяє його застосовувати для котеджів до 5 поверхів, для відливання тротуарної плитки, міжповерхових перекриттів, для влаштування дорожнього покриття з великим навантаженням. Також з нього виготовляють труби та інші конструкції, що витримують значні навантаження.
350 2527,5 327360 300 8 П2,П3,П4 Має велику міцність в порівнянні з попередньою маркою, застосовується для серйозних конструкцій, зведення цегляних будинків.
400 30 393 300 10 П2,П3,П4 Може витримати значні навантаження і рівномірно їх розподілити. Застосовується для зведення фундаментів багатоповерхових будинків.

Міцність бетону марки 400 дозволяє зводити несучі конструкції і багатоповерхові складні будови. Використовують в якості матеріалу виливки плит перекриття і конструкцій, що вимагають високої міцності. Про застосування бетону для перекриття можна подивитися в відео-журналі .

Найміцніший бетон — марки М500, майже не руйнується від дії ультрафіолетових променів, атмосферних опадів, морозів. Прекрасно витримує значні навантаження.

Критерії вибору бетону

який бетон краще

На вибір марки бетону для фундаменту впливають такі чинники:

  • прогнозоване навантаження на бетонну конструкцію;
  • властивості грунту;
  • геодезичні та кліматичні умови;
  • вид підземної частини будинку (підвал, палі, стрічковий та ін.).

Вибір бетону з урахуванням навантаження

Для того щоб визначитися, який бетон потрібен для фундаменту, необхідно розрахувати навантаження, яке він буде відчувати, підрахувати оптимальні розміри будинку .  Загальне навантаження включає в себе:

  • вага стін, що залежить від матеріалу, який використовували для будівництва;
  • вага перекриттів;
  • вага даху зі кроквяної системою і покрівельним матеріалом;
  • вага меблів та обладнання;
  • вага від максимальної кількості людей, які можуть перебувати одночасно в будинку.

Для легких будинків (дерев’яних, каркасних, збірно-щитових) досить стрічкового фундаменту марки М150 — М200. Для будинків з колод, профільованого бруса, піноблоків, газоблоків і керамоблоков підійде фундамент з бетону марки М250-М300. Бетон марки М350 і вище використовується для цегляних , монолітних і панельних будинків.

Вибір за властивостями грунту (геології ділянки), кліматичних умов

На вибір фундаменту великий вплив мають характеристики грунту. Однією з них є пученіє (сезонна деформація) грунту. Ця характеристика залежить від речовинного складу грунту. Наприклад, піщано-скельні грунти відносяться до грунтів зі слабким обдиманням. Вони мають однорідну структуру, тому навантаження розподіляється рівномірно по всьому фундаменту. На таких грунтах можна використовувати для фундаменту бетон М200.

Глиниста або глиняна грунту піддаються сильному пученію. Під час промерзання глина значно збільшується в об’ємі. Так як насиченість водою в різних місцях відрізняється, під час промерзання навантаження на фундамент буде нерівномірною. Для таких грунтів слід застосовувати бетон марки від М300 до М450.

Вибір від конструкції підстави

На марку обраного бетону впливає: чи буде цокольний або підземний поверх, підвальне приміщення. У цьому випадку треба враховувати кліматичні умови місцевості: наскільки промерзає грунт. Велике значення має глибина залягання грунтових вод, тому важливо приділити увагу такому показнику бетону як водонепроникність. У бетону марки М350 вона набагато вища, ніж у М200. Але можна заощадити, якщо використовувати бетон марки М200 з зовнішньої гідроізоляцією і добавками, що збільшують водонепроникність.

За допомогою калькулятора можна розрахувати приблизну вартість будівництва залежно від обраного фундаменту, матеріалу стін, перекриттів і покрівлі. Але, не маючи будівельного досвіду, важко правильно вибрати фундамент, навіть вивчивши різні марки бетону. У цьому випадку краще звернутися до фахівців. У компанії «КіевНовБуд» працюють висококваліфіковані фахівці, які оберуть тип фундаменту, враховуючи всі фактори, а також розрахують необхідну кількість матеріалу.

На кожному етапі будівництва виникають свої нюанси. Щоб уникнути таких проблем, краще укласти договір про будівництво під ключ з компанією «КиевНовБуд» . Мало того, що фірма вирішить всі питання, пов’язані з будівництвом, ви отримаєте проект в подарунок і безкоштовне оформлення будинку — це акції ,які проводяться компанією. можливі різні варианты будівництва залежно від ступеня готовності об’єкта. Таким чином, є можливість укласти договір про будівництво, виходячи з наявних

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 3,00 из 5)
Загрузка...