Етапи будівництва фундаменту будинку

Основою будь-якої будови є фундамент. Від його якості залежить термін експлуатації будівлі. Здійснюється будівництво фундаменту по етапах.

етапи будівництва фундаменту(1)

До кожного з них пред’являються свої вимоги, для виконання яких необхідно володіти певними знаннями та навичками. Найчастіше забудовники далекі від будівництва і не знають, як побудувати будинок. У цьому випадку краще звернутися до будівельній фірмі, яка має у своєму штаті необхідних фахівців для кожного етапу.

Надійною фірмою займається будівництвом та наданням будівельних послуг в Києві та Київській області є компанія «КіевНовБуд». У компанії працюють фахівці високого класу, а на всі надані роботи є ліцензії. Можна замовити будівельну бригаду для виконання якихось окремих робіт, але подивившись відео про те,що таке будівництво під ключ , можна зробити висновок, що це вигідна пропозиція. Крім того, якщо є фінансові проблеми, можливі різні варіанти вартості будівництва, залежно від ступеня готовності об’єкта.

Після підготовки будівельного майданчика починається будівництво фундаменту. Існують наступні етапи зведення фундаменту:

  1. Проектування.
  2. Розмітка.
  3. Земляні роботи.
  4. Зведення опалубки.
  5. Армування.
  6. Заливка.
  7. Гідроізоляція і зворотна засипка.

Для того щоб зрозуміти ступінь складності будівництва, потрібно розібратися з кожним етапом зведення фундаменту.

Проектування

Це один з найважливіших етапів будівництва, хоча на нього багато початківці забудовники не звертають уваги і відносяться халатно, що виливається в майбутньому великими проблемами. Неправильно обраний фундамент може не витримати навантаження, а це загрожує додатковими витратами на його ремонт та укріплення. Саме на етапі проектування вирішується питання, яким буде фундамент майбутнього будинку.

У першу чергу виконуються геологічні дослідження: вивчаються властивості грунту, глибина промерзання, рухливість грунту, глибина залягання грунтових вод. Навіть якщо використовується типовий проект ,ці дослідження дуже важливі. Фундамент, який вказаний в проекті, може не підійти для споруджуваного котеджу через характеристик грунту. У цьому випадку доведеться вибрати інший, який стане надійною підставою для дому.

Від властивостей ґрунту й близькості підземних вод залежить глибина і потужність фундаменту, а відповідно закладається його вартість. Подивившись, відео про те, скільки коштує будинок , можна порахувати кошторис і закласти необхідну для будівництва фундаменту суму грошей. У кошторисі вказується тип і кількість використовуваного матеріалу.

Розмітка

Після проектування слід зробити розмітку під фундамент. Це простий етап, але саме з нього починається будівництво. Перед виконанням розмітки ділянку потрібно очистити від сміття, вирівняти по висоті. Зазвичай знімається 10 см грунту. Якщо в майбутньому будинку не буде підвалу, то досить виставити кілочки в майбутніх кутах будинку, на перетині несучих стін і перегородок, а потім натягнути мотузку між ними. По мотузці копирсатимуться траншеї. Якщо в будинку планується підвал, то потрібно рити котлован.

Роблячи розмітку необхідно витримати правильну геометрію майбутньої конструкцій згідно з проектом. Для цього спочатку вбивається перший кілок, а потім за допомогою нівеліра встановлюються кілочки у всіх кутах будинку і на стикуванні майбутніх стін і простінків. Щоб переконатися в правильній геометрії, потрібно виміряти діагоналі. Якщо кути прямі, то діагоналі повинні бути рівними.

Земляні роботи

етапи зведення фундаменту

У етапи закладки фундаменту входять земельні роботи. На цьому етапі викопуються траншеї по натягнутій мотузці такої глибини і ширини, які передбачені проектом. Зазвичай траншеї копаються глибиною від 0,5 до 1,2 м і шириною від 0,4 до 0,7 м. Фундамент таких розмірів здатний витримати 1-2 поверховий будинок з цегли . Якщо копається стрічковий фундамент, то його можна викопати за допомогою лопати. Перетин всередині траншеї має представляти собою прямокутник. Для риття котловану знадобиться спецтехніка.

Для визначення необхідної ширини потрібно вичитати всю площу підошви. Для цього підраховується вагу будинку (Вага), в який входить вага будівельних матеріалів і внутрішнього облаштування. Потім потрібно вирахувати критичну навантаження на грунт (Нагр), яка залежить від типу грунту. Таким чином, площа підошви обчислюється за наступною формулою:

S=Вага/Нагр*1,1

Додається до загальної площі 10% (1,1) для надійності. Маючи площу підошви, не важко вирахувати ширину. Для цього потрібно підрахувати загальну довжину стрічкового фундаменту і розділити площа підошви на отримане значення:

Ширина = S / довжину стрічки

Заглиблений стрічковий фундамент повинен спиратися на грунт, який знаходиться нижче глибини промерзання в даній місцевості. Ці показники можна взяти з довідкової літератури. Таким чином, глибина фундаменту складається з глибини промерзання грунту, до якої додається 10-20 см для влаштування подушки.

Потужність фундаменту залежить від ваги будови. Для цегляних будинків потрібен більш потужний фундамент, так як стіни в цьому випадку важкі і буде велике навантаження. Стіни з газоблоків   и керамоблоків  набагато легше цегельних, це одна з переваг цих матеріалів. Траншеї для таких будинків менше по ширині, ніж для цегельних будівель. Якщо будинок багатоповерховий, а грунт слабкий, то можуть використовуватися палі. Це вказується в проекті.

Для підвищення несучої здатності грунту, перед заливанням фундаменту роблять подушку. Для її пристрої використовують пісок, щебінь, гравій, бита цегла. Висота подушки складає приблизно 15 см. При укладанні матеріал потрібно весь час поливати, щоб виключити внутрішні порожнечі.

Влаштування опалубки

Опалубка служить для надання потрібної форми фундаменту, тому вона повинна бути рівно виставлена. Для неглибокого фундаменту в якості опалубки можна використовувати стіни траншеї, а верхню частину зробити з бруса і дощок різних порід дерева. Найчастіше використовується сосна, так як це недорогий матеріал. Опалубка повинна бути міцною, щоб витримати тиск бетону під час заливки. Вона може виконуватися з дерева, металу, шиферу та інших відповідних матеріалів.

Якщо фундамент встановлюється в котловані, то монтується більш складна опалубка, найчастіше металева. Вартість такої опалубки досить висока. При самостійній заливці фундамент обходиться дешевше, але необхідність спорудження серйозної опалубки підвищує його вартість. Вигідніше використовувати готові блоки. У цьому випадку спочатку заливається підставу з бетону товщиною близько 1,2м, а потім на нього виставляють блоки. Із застосуванням блоків фундамент надійніше і швидше зводиться.

Армування

Для надійності фундамент необхідно армувати. Для цього споруджується об’ємний каркас з арматури. Його розміри залежать від внутрішніх габаритів опалубки, як правило, арматурний каркас менше на кілька сантиметрів і розміщується після заливки всередині бетону.

Для правильного армування потрібно дотримуватися деяких правил:

  • Арматурністрижні потрібно укладати уздовж фундаменту ближче до верхнього і нижнього краю. Таким чином, вони краще чинять опір изгибающим стрічку силам.
  • Через певну відстань влаштовуються поперечні і вертикальні стрижні.
  • Збираючи конструкцію з арматури, з’єднання роблять за допомогою дроту або зварювання. Переважно використовувати дріт, а не зварювання, так як жорсткий фундамент не зможе реагувати належним чином на рухи грунту, в ньому з’являться тріщини.
  • Для каркаса застосовувати потрібно арматуру різного діаметру від 12-16 мм. Арматура з великим діаметром укладається по довжині, а з меншим використовується для висоти і ширини.

Спочатку збираються окремі елементи каркаса, а потім їх укладають в опалубку і з’єднують дротом. Як зводитися опалубка з каркасом фахівцями компанії «КіевНовБуд», можна подивитися, якщо відвідати споруджувані об’єкти . По цих об’єктах можна судити про якість робіт, які виконані на високому професійному рівні. Вибудовується відповідно до будівельних норм не тільки фундамент етапи, що йдуть за ним, виконуються також якісно.

Бетонування

На етапі бетонування слід вирішити питання з виготовленням бетону. Якщо обсяг робіт невеликий, то бетон можна готувати самостійно, використовуючи бетономішалку прямо на будівельному майданчику. Якщо бетонується все підставу будівлі, то бетон краще замовити готовий і заливати його із застосуванням глибинного вібратора. Краще скористатися другим варіантом і замовити готовий бетон, так як він виготовляється професіоналами, тому дотримуються всі необхідні пропорції. Крім того, це зменшить трудомісткість будівельних робіт. Термін придатності бетону становить 3:00, тому потрібно встигнути вкластися за часом.

Перед заливанням бетону потрібно полити водою подушку і дерев’яну опалубку, щоб вони не вбирали вологу з бетону. Бетон повинен заливатися шарами товщиною 15-20 см. Кожен шар слід добре утрамбовувати, щоб не було порожнеч. Заливати бетон слід безперервним способом, не даючи просихати верствам, інакше з часом фундамент буде тріскатися по шарах.

Опалубку знімати можна через тиждень після заливки. Під час застигання в жарку погоду фундамент потрібно періодично поливати водою і бажано накрити мішковиною, поліетиленовою плівкою або ін. Матеріалом, щоб не пересохли верхні шари і не з’явилися тріщини. Фундамент готовий витримувати навантаження лише через 28 днів.

Гідроізоляція і зворотна засипка

Гідроізоляція дуже важливий етап будівництва фундаменту, так як від неї залежить довговічність будови. Вона захищає фундамент від проникнення вологи, особливо це важливо, де невелика глибина залягання грунтових вод. Гідроізоляцію можна виконувати після зняття опалубки. Для цього стіни фундаменту обмащуються мастикою і потім покриваються гідроізоляційним матеріалом в кілька шарів. В якості гідроізоляційного матеріалу використовується руберойд, ізол, стеклогідроізол.

На завершальному етапі зведення фундаменту здійснюється засипка пустот пошарово крупним піском або непучащім грунтом. Ці роботи зазвичай виконуються ручним способом.

На цьому етапи будівництва фундаменту завершуються. Таким чином, ясно, що зведення фундаменту — трудомісткий і відповідальний етап будівництва, так як від якості виконаних робіт буде залежати надійність і довголіття майбутньої будови. Тому будівництвом фундаменту повинні займатися фахівці. Компанія «КіевНовБуд» може гарантувати високу якість фундаментальних робіт, підтвердженням якого можуть служити готові об’єкти , які вже давно побудовані і перевірені часом на надійність.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 4,00 из 5)
Загрузка...