Види сходів — які вибрати для приватного будинку

lestnitsa_v_chastnom_domeСходи в приватному будинку — це практично обов’язковий конструктивний елемент, здатний істотно підвищити рівень комфорту мешканців такого будови. І повірте, що немає різниці в тому, чи є ви власником розкішного котеджу, розташованого на великій ділянці з красивим ландшафтним дизайном, або ж ви щасливий володар невеликого дачного будиночка — такий виріб буде корисно в будь-якому з випадків. Чому? У першому варіанті, для потрапляння на другий поверх будівлі, в другому — для підйому на горищне простір.

Дана стаття буде присвячена огляду найпопулярніших конструкцій сходів, їх особливостям, а також правилам вибору. Отже, поїхали.

Сходи: особливості конструкції

В незалежності від типу конструкції, габаритних розмірів і форми, все вироби даної категорії мають у своєму складі певні елементи, а саме:

  • ступені, які можна назвати основним елементом конструкції. Складаються такі вироби з двох елементів — проступей (являють собою горизонтальну поверхню) і подступенок (підтримуюча вертикальна деталь);
  • косоури — це спеціальні балки, призначенням яких є підтримка ступенів знизу;
  • тятиви, що призначаються для підтримки ступенів по боки і знизу;
  • опорні елементи: стійки і больци (кріпильні елементи для фіксації ступенів до стіни або між собою);
  • перила — огороджувальні елементи, які мають різну форму. Можуть бути монолітними або складовими.

Залежно від функціонального призначення виробу, елементи сходів можуть комбінуватися або відсутні повністю. Так, наприклад, якщо передбачається розміщувати конструкцію між двома стінами, то необов’язковим є установка перил. Але єдиний обов’язковий елемент будь-якого різновиду сходи — сходи, без яких користь від такого виробу практично зводиться до нуля.

Тепер, коли ви знаєте конструкційні складові таких виробів, давайте перейдемо до огляду найбільш популярних їх різновидів.

Види сходів

Спіральні сходи

spiralnaya_lestnitsaСпіральна лестніцаТакіе конструкції ще іменуються гвинтовими, а основною перевагою їх установки є економія корисного простору в будинку. Однак, незважаючи на цю перевагу і досить привабливий зовнішній вигляд, спіральні конструкції мають один суттєвий недолік — низьким показником безпеки при спуску або підйомі. Саме тому монтаж виробів даного виду не рекомендується в будівлях, де проживають люди похилого віку або діти.

Що стосується габаритних розмірів гвинтових сходів, а саме ширини, то вони варіюються в межах від 0.5 до 1.2 метра. При цьому отвір для їх установки повинен мати в два рази більшу ширину. Іншими словами, якщо виріб має ширину рівну 0.5 метра, то, відповідно, аналогічний показник отвору повинен становити 1 метр.

Форма спіральних сходів безпосередньо залежить від інтер’єру приміщення і вашої фантазії, а в якості матеріалу для її виготовлення, найбільш часто використовується деревина або металеві елементи.

Маршові сходи

Такий вид сходів є найбільш поширеним, практичним і функціональним, на думку більшості споживачів. Встановлюються подібні конструкції в приміщеннях, які мають достатню для цього площею. Як же обчислити потрібний показник?

Необхідно на плані майбутнього будинку намалювати трикутник з прямим кутом, де в ролі катетів виступатимуть висота стін і довжина статі. При цьому необхідно враховувати, що найбільш прийнятним кутом нахилу для сходів подібної конструкції є показник від тридцяти до сорока п’яти градусів.

Один марш або секція сходи не повинна містити менше трьох і більше п’ятнадцяти ступенів. Якщо ж гранична кількість перевищено, рекомендується обладнати конструкцію проміжної майданчиком, розташованої між двома маршами з рівною кількістю ступенів.

Існує велика різноманітність різновидів сходів даного типу, завдяки чому, кожен власник котеджу або заміського будинку зможе знайти для свого житла саме той виріб, який ідеально впишеться в загальний інтер’єр будови і його габарити.

Сходи на больцах

marshevaya_lestnicaСходи даного типу монтуються на стіну за допомогою кріпильних елементів — шурупів або болтів. Візуально такі конструкції виглядають крихкими і ненадійними. Однак за своїми характеристиками міцності сходи на больцах практично нічим не поступаються іншим виробам даного типу.

Основними перевагами таких конструкцій є: доступна вартість, істотна економія на матеріалах, простота монтажу. Однак при цьому необхідно пам’ятати, що сходи на больцах обов’язково повинні бути обладнані поручнями і огорожами, а для їх надійної установки потрібна міцна стіна з бетону.

Висновок

Сподіваємося, що після прочитання цієї статті у вас не залишиться питання, як вибрати сходи для приватного будинку, побудованого за типовим або індивідуальним проектом? Однак резюмуючи все вищесказане, зазначимо, що:

  • для малогабаритних будівель з оптимальною плануванням ідеально підійде гвинтовий варіант конструкції;
  • в житлових спорудах з більшою площею, доцільно використовувати сходи маршового типу;
  • бюджетним рішенням буде больцеві сходи.

І ще, природно, що монтаж будь-якої конструкції можна здійснити самостійно. Але, з метою безпеки експлуатації сходів, проведення подібних робіт рекомендується довірити фахівцям, що мають необхідний досвід і інструмент.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...