Підвал або льох у гаражі. Використовуємо корисний простір з розумом

podval_pogreb

Підвал в гаражі — це універсальна споруда, в якому можна зберігати не тільки речі, але й консервацію, що по достоїнству оцінить кожна господиня. Однак перед початком проведення будівельних робіт з облаштування такого приміщення, слід ознайомитися з деякими особливостями даного виду робіт.

Саме тому ми вирішили присвятити сьогоднішню статтю зведення льоху або підвалу, а точніше, детального розгляду кожного з етапів будівництва такої споруди. Отже, поїхали.

Як побудувати підвал в гаражі: етапи

Найбільш поширеною різновидом «гаражної ями» є повністю заглиблений льох. Глибина такого підвалу коливається в межах від 1.6 до 3 метрів, на відміну від наземного або полузаглубленного варіанту, максимальне поглиблення у яких досягає показника в 1 метр. Тому, нижче мова піде саме про приміщенні заглибленого типу, спорудження якого вимагає певних знань і умінь.

Підготовчі роботи

Перед тим як зробити підвал в гаражі, слід провести деякі підготовчі роботи, які передбачають виконання таких дій:

  • так як глибина такого роду приміщень становить від 1.6 до 3 метрів, для початку, необхідно визначити глибину протікання ґрунтових вод і переконатися у відсутності інженерних комунікацій;
  • бажано, на стадії розробки проекту будівництва гаража, передбачити наявність дренажної системи кругового типу, яка здатна запобігти руйнуванню споруди під дією ґрунтових вод.

Після проведення всіх підготовчих робіт, можна переходити до наступного етапу облаштування погреба — облаштування фундаменту і підлоги.

Фундамент і підлогу в підвалі

Дана процедура є дуже важливим етапом при облаштуванні підвального приміщення, так як фундамент і підлогу — це основа всієї споруди. І саме від того, наскільки якісно будуть проведені такі роботи, залежить надійність і довговічність всієї конструкції.

Послідовність дій, в даному випадку, наступна:

  • викопування котловану відповідно до розмірів проекту
  • укладання на дно ями шарів щебеню і гравію, з обов’язковою трамбуванням кожного з них;
  • заливка тонкого шару бетону (загальна товщина покриття не повинна бути менше 8 сантиметрів);
  • укладання на застиглу бетону суміш подвійного шару руберойду, який виступає в якості гідроізоляційного матеріалу.

Також підлогу підвалу можна облаштувати за допомогою залізобетонних плит, укладання яких здійснюється на шари щебеню і піску, загальна товщина яких повинна становити близько 15-20 сантиметрів.

Після того, як змонтовано підлогове покриття, переходимо до наступного етапу будівництва підвального приміщення — спорудження стін.

Вибір матеріалу для зведення стін підвалу

Як матеріал для стін підвального приміщення, можуть використовуватися такі види виробів:

  • бетонні плити, використання яких можливе лише на початковій стадії будівництва гаража, тобто при відсутності стін основної споруди. До того ж, для укладання плит вам буде потрібно спеціальна техніка і бригада монтажників;
  • цегла. У цьому випадку, слід особливу увагу приділити вибору марки вироби, так як для зведення стін підземних приміщень повинні використовуватися тільки матеріали, що володіють хорошими водовідштовхувальними властивостями. Також, після завершення процедури будівництва стін, необхідно ретельно затерти всі шви, а потім, обробити їх вапном. Що стосується процесу кладки, то він є «класичним», і нічим не відрізняється від способу зведення основних стін гаража;
  • заливний бетон: має на увазі монтаж надійною і міцною опалубки з дощок товщиною не менше 25 міліметрів. Крім того, після застигання бетонної суміші, стіни необхідно захистити від впливу вологи за допомогою руберойду, окремі шари якого фіксуються між собою за допомогою розплавленого бітуму.

Як бачите, будівництво стін льоху, не несе в собі нічого складного. Однак для того щоб конструкція була дійсно міцною і довговічною, перед її спорудженням рекомендується проконсультуватися з фахівцями.

Наступний етап — утеплення приміщення і установка перекриття.

Підвал під гаражем: перекриття та утеплення

pogreb Найбільш оптимальним будівельним виробом для перекриття буде бетонна плита, в якій роблять отвір для спуску в підвал. Після установки плити, необхідно здійснити обробку її внутрішньої частини, що має на увазі виконання наступних дій:

  • покриття поверхні шаром бітуму;
  • установка утеплювача (найкраще використовувати скловату);
  • фінішна обробка за допомогою будь-якого декоративного матеріалу.

Що стосується утеплення, то оптимальним варіантом є листи пінополістиролу, які встановлюються з внутрішньої частини стін і забезпечують оптимальну температуру в льосі.

Вентиляція

Вентиляція — це важлива складова при облаштуванні льоху, завдяки якій вдається уникнути підвищеної вологості і, як наслідок, забезпечити збереження речей або продуктів. Вона може бути як природною (в разі наявності повідомлення підвального приміщення із зовнішнім світом), так і примусовою.

Другий варіант використовується досить рідко, так як є досить дорогим.

Висновок

Тепер ви знаєте, як облаштувати правильний підвал гаража, який буде відповідати всім необхідним нормам і вимогам. Однак якщо ви хочете, щоб подібне споруда була побудована дійсно якісно і прослужило вам не один десяток років, рекомендується звернутися до фахівців, які спеціалізуються на проведенні даного виду робіт. До того ж, такі компанії, як правило, не обмежуються лише будівництвом гаражів і можуть запропонувати послуги зі зведення будинків під ключ, що, погодьтеся, дуже зручно.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...