Підвал або льох: що краще вибрати?

Мріючи про заміському котеджі, зазвичай власники таких будинків замислюються про місце, де можна зберігати заготовки на зиму і урожай з присадибної ділянки. Тому або купується готовий будинок з підвалом, або будується своїми руками з підвальним приміщенням, наприклад, по типовим проектом .  Про це слід подумати ще при виборі ділянки , так як потрібно підбирати ділянку, де рівень грунтових вод знаходиться досить глибоко, щоб підвальне приміщення залишалося завжди сухим.

Можливі два варіанти зберігання: підвал або льох. Для правильного вибору слід розібратися, в чому плюси і мінуси кожного з варіантів.

Різновиди льохів

строительство погреба

Підвал — це приміщення, в якому зберігають продукти, заготовки, овочі і фрукти. Залежно від глибини, на якій розташовані підземні води, розрізняють такі види погребів:

  • заглиблення;
  • полузаглубленние;
  • наземні.

Замислюючись, коли краще починати будівництво , варто відразу подумати і про будівництво льоху або підвалу. Земляні роботи краще проводити в теплу пору, коли землю легко копати. Багато в чому трудомісткість земельних робіт залежить від обраного виду льоху: чим менше він заглиблений, тим, відповідно, менше земельних робіт.

Заглиблений

Повністю заглибленим погребом є земляний льох. Для його будівництва знадобиться будь-який матеріал, що знаходиться в господарстві. Важливо, при його плануванні врахувати, щоб грунтові води від дна знаходилися на відстані не менше 2-2,5 метрів. Так як в такому погребі як статі використовується земля, в ньому зберігається оптимальна температура і вологість, при якій добре зберігаються овочі. Будівництво льоху, який повністю заглиблений, економічно вигідніше.

Земляні льохи в свою чергу можна розділити на кілька видів:

  • Підвал з погребице. Над земляним погребом споруджується невелика споруда, завдяки якій зберігається необхідний температурний баланс протягом усього року. Крім того, є можливість зберігати в ній інвентар для садових робіт.
  • Гараж з погребом. В цьому випадку льох виконує дві функції: служить для зберігання заготовок і використовується в якості оглядової ями для ремонту машини. При цьому важливо правильно влаштувати вентиляцію, щоб не утворювався конденсат. Для цього влаштовуються труби відведення або люк з гратами.
  • Кам’яний льох. Для його будівництва використовується вапняковий камінь. Якщо будинок будується, наприклад, з газобетону , то для зведення кам’яного льоху доведеться спеціально заготовлювати вапняковий камінь. Кам’яний льох найдовговічніший, для його зведення потрібно розробка спеціального плану і багато часу на будівництво.
  • Льох в будинку. Іноді льох влаштовують під будинком в одній з його частин, наприклад, під кухнею, передпокої або прибудовою, яка зачіпає основну конструкцію. Найчастіше такі льохи можна зустріти в будинках старої споруди. По нових технологій льоху вже не будують, зазвичай під будинком влаштовують повноцінний підвал.

Полузаглублений

Цей льох будується при близькому знаходженні грунтових вод. У ньому можна зберігати запаси на зиму. При будівництві потрібно набагато менше земельних робіт, ніж при влаштуванні заглибленого льоху. Недоліком є неможливість цілий зберігати потрібний температурний режим: взимку можливе промерзання, а влітку погіршуються умови зберігання. Якщо правильно виконати теплоізоляцію, то полузаглубленного підвальне приміщення буде мати необхідні умови для зберігання.

Наземний

Наземний льох популярний у садівників-любителів, які мають дачі. Його використовують, якщо ділянка підтоплюється або грунтові води знаходяться на глибині менше півметра. Зводиться утеплена споруда невеликих розмірів. Для створення оптимального температурного режиму для зберігання продуктів може бути виконана обвалювання споруди землею.

Одним з видів наземних погребів є пристінний. У такому погребі в якості однієї зі стін виступає стіна будинку. Якщо для стін будинку потрібно знати, який керамоблок  або газоблок краще вибрати, то льох можна побудувати з цегли або прилаштувати його моноблоком. Після зведення стін будівлю присипають землею або торфом. Зберігати продукти безпосередньо на землі в такому приміщенні не можна — вони будуть псуватися. Для цього обладнуються полки. Для зберігання сипучих овочів використовують піддони, які необхідно піднімати над землею на 10-15 см або використовувати будь-яке пристосування.

Легко звести овочевий комору, який виглядає у вигляді куреня. Його використовують, де підземні води знаходяться близько поверхні, і ділянку підтоплюється при випаданні навіть невеликої кількості опадів. Будується він з дощок, колод і руберойду. Зверху спорудження присипається торфом, так як він є хорошим теплоізолятором.

Існують різні технології будівництва , але для зведення погребів важливо підібрати матеріал, який не затримує в собі вологу. Він повинен як швидко її вбирати, так і віддавати. Тому найкраще використовувати прості матеріали: дерево, вапняковий камінь, червона цегла. Дерево слід обробити спеціальними речовинами, щоб захистити його від шкідників, гниття і грибкових захворювань.

Підвал: принципи будівництва

дом с подвалом

Підвали будують завжди нижче рівня землі зазвичай під першим поверхом. Підвал в приватному будинку можна використовувати для зберігання продуктів, консервації, господарського інвентарю. Багато в підвалі обладнали гараж. За розмірами підвал набагато більше льоху і, якщо виконати в ньому відповідну обробку, його можна використовувати як додаткову кімнату. Часто в підвалах обладнають тренажерні зали, більярдні.

Для зберігання консервації та продуктів підвали обладнуються стелажами. Стіни можуть бути збудовані з цегли, бетонних блоків. В монолітному будинку підвал є єдиним цілим з будинком. Для захисту стін від зайвої вологи їх гідроізолюють спеціальними матеріалами. Також стіни утеплюють теплоізоляційними матеріалами, наприклад, пеностіролом. Якщо правильно виконати утеплення, то навіть в неопалюваному підвалі взимку буде підтримуватися температура +5 — +10 градусів.

Будівництво підвалу під уже готовим будинком — це трудомістка й складна справа. Доведеться зривати підлоги, виймати велику кількість грунту. Такий підвал може порушити фундамент будинку, що позначиться на всій будові і може мати неприємні наслідки. Тому планувати будівництво підвалу слід на етапі проектування, а зводити його повинні фахівці високого рівня. У компанії «КіевНовБуд» працюють висококваліфіковані фахівці. У цьому можна переконатися з відеоролика, відзнятого зі споруджуваного об’єкта в селі Хотянівка . Крім того, при співробітництві з компанією діють різні акції .

Що слід враховувати при будівництві підвального приміщення

Для того щоб підвальне приміщення виконувало свої функції зі зберігання овочів і консервації, при будівництві необхідно врахувати наступні моменти:

  • Одним з основних моментів є рівень грунтових вод.
  • У приміщенні повинна підтримуватися постійна температура, за якої потрібно стежити, повісивши термометр на стіну. Якщо стіни взимку покриваються інеєм, то їх необхідно утеплити.
  • У сирому приміщенні погано зберігаються продукти, тому стіни потрібно обшити відповідними гідроізоляційними матеріалами. Дуже важлива в цьому випадку хороша вентиляція.

У чому відмінність льоху від підвалу

При виборі, що краще побудувати льох або підвал, слід знати, в чому їх основні відмінності:

Підвал Льох
Підвал, найчастіше, більше за розмірами, ніж льох. Хоча, якщо льох спеціально збудований, як окремо стоїть споруда для зберігання не тільки овочів, але і м’ясних, молочних продуктів, а також вин, то його розміри можуть бути значними. Льох можна влаштувати в будь-якому місці, навіть в поле. Єдино, при виборі місця треба враховувати глибину розташування грунтових вод.
У підвалі можна побудувати льох, якщо грунтові води залягають досить глибоко. Побудувати підвал під погребом неможливо. У погребі завдяки відкритості стін і підлоги створюється природний мікроклімат, сприятливий для зберігання овочів. У підвалі для цього потрібно створити умови, але досягти такого ж ефекту складно.
Якщо в підвалі виконати відповідну обробку, то його можна використовувати як додаткову кімнату, наприклад, обладнати тренажерний зал. Льох використовується тільки за призначенням — зберігання продуктів. Земляний льох не потребує гідроізоляції, якщо це дозволяють характеристики грунту.
Для будівництва підвалу буде потрібно багато будівельних матеріалів. Крім того, щоб побудувати правильний підвал, потрібні кваліфіковані будівельники. Якщо прорахувати всі витрати на калькуляторі , то будівництво підвалу буде набагато дорожче, ніж зведення невеликого льоху. Льох можна побудувати своїми руками, не вдаючись до сторонньої допомоги.

Таким чином, вибираючи між підвалом і погребом, потрібно враховувати призначення підвального приміщення, фінансові можливості, глибину залягання підземних вод та ін. Якщо прийнято рішення про будівництво будинку з підвалом, то краще звернутися до фахівців. Так як будівництво підвалу — відповідальний етап, від якого залежить надійність всієї будівлі. Компанія «КіевНовБуд», що займається будівництвом, як приватним, так і комерційним , може запропонувати різні варіанти будівництва. Якщо недостатньо коштів, можливий найдешевший варіант — зведення коробки з підвалом. Якість виконуваних робіт можна оцінити, переглянувши один з відеороликів зі будівництва в одному з районів Києва. На всі виконані роботи дається 5 років гарантії, а при укладенні договору про будівництво під ключ надається безкоштовне обслуговування протягом одного року. Крім того, з нашою компанією можна заощадити на будматеріалах. Ми надаємо матеріали за цінами постачальника, на які дається гарантія 50 років. На матеріали не робиться націнки, так як фірма заробляє шляхом виконання будівельних робіт, на всі види яких є сертифікати.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 4,00 из 5)
Загрузка...