Як побудувати теплий (енергоефективний будинок)

проектирование и строительство энергоэффективных домовПриродні ресурси у вигляді газу і нафти на землі все більше виснажуються, вони відносяться до дорогим джерелам енергії. Тому проектування і будівництво енергоефективних будинків набуває великої популярності, особливо в Західній Європі, де вже давно будуються такі будинки. Енергоефективним будинком є ​​будівля, особливістю якого є низьке споживання енергії. Такі житла найбільш сприятливі для комфортного проживання, так як в них автоматично підтримується оптимальний мікроклімат: вологість, температура і чистота повітря.

Будівництво енергозберігаючого житла обходиться дорого, так як витрачаються додаткові витрати на теплоізоляцію, вентиляцію та інші системи, що підвищують комфорт проживання, але він окупається за рахунок економії на майбутньої експлуатації будинку. Вартість будинків, побудованих компанією «КіевНовБуд», залежить від ступеня готовності будинку:

  • зведення коробки – 2990 грн. /кв. м;
  • будинок під чистову обробку – 4990 грн./кв. м;
  • будинок під ключ – 7990 грн./кв. м.

Будівництво займає певний час, докладніше про це йдеться в статті «Як довго будується будинок».

Заходи щодо зменшення тепловтрат

Для того щоб зменшити тепловтрати при експлуатації будівлі, його конструкцію і розташування потрібно продумати ще на стадії проектування. Найкраще це втілити при індивідуальному проектуванні. Якщо будувати на підставі типового проекту, то потрібно підбирати такий проект, в якому будуть враховані вимоги до енергозберігаючого дому.

Вплив форми будівлі

Теплові втрати безпосередньо залежать від огороджувальних конструкцій будинку: чим більше їх площа, тим вище втрати тепла. Дослідження показали, що в міській забудові температура повітря на 2-3 градуси вище, ніж за містом, це пояснюється тепловими втратами забудови. Тому проектуючи будинку, слід особливу увагу приділяти співвідношенню висоти, ширини і довжини будинку, площі огороджувальних конструкцій і периметру зовнішніх стін до обсягу всієї будівлі. Бажано, щоб будівля не мало виступаючих елементів і було монолітної форми.

Найбільш енергоефективними формами є сфера і півсфера. Розрахунки показали, що тепловтрати біля будівель, що мають форму півсфери на 4% менше, ніж у будов кубічної форми. На підставі різних розрахунків дослідники прийшли до висновку, що найбільш прийнятною формою для енергоефективного будинку буде паралелепіпед рівний половині куба або півсфера. Незважаючи на кращі показники по тепловтратах, півсфера мало застосовується при будівництві, так як це пов’язано з такими складнощами, як неможливість використання багатьох будматеріалів. Тому будівлі вигідно будувати у вигляді квадрата або прямокутника.

Розташування будинку і вікон

як побудувати теплий будинокЗамислюючись, як побудувати теплий будинок, важливо, правильно розташувати будинок відносно сторін світу. Справитися з цим завданням зможуть професіонали компанії КиевНовБуд. Більшість віконних прорізів повинно виходити на південну сторону, щоб сонце потрапляло під сприятливим кутом. Влітку сонце піднімається високо, тому поверхні, звернені на південь, отримують мало сонячної енергії і в кімнатах не так жарко. Щоб захистити кімнати від зайвих променів, дах повинна мати козирок, який дасть можливість потрапляти сонця на вікна в певний час. Взимку низьке положення сонця дає можливість потрапляти променям в південні вікна, тим самим прогріваючи кімнати.

Найбільш невигідними з погляду ефективності є вікна на східній і західній стороні будинку. Взимку в ці вікна потрапляє мало променів, тому потрібно більше енергії на прогрівання кімнат. Влітку ці вікна є причиною перегріву приміщень. З північної сторони краще відмовитися від вікон. Важливе значення має площу віконних конструкцій, її бажано зробити мінімальної.

Енергоефективні матеріали для стін і теплоізоляція

Велике значення для енергоефективності вдома грає матеріал стін. Застосування сучасних матеріалів у вигляді газобетону, піноблоків и керамоблоків дає можливість заощадити на фундаменті і теплоізоляції, завдяки пористій структурі. Наприклад, стіна з газобетону товщиною 40 см буде по теплозахисту відповідати стіні з пінобетону товщиною 50 см, керамзитобетону — 60 см і керамічного цегли – 150 см.

Застосування ніздрюватих матеріалів дозволяє здешевити зведення будівель. Так як матеріали володіють низьким коефіцієнтом теплопровідності з’явилася можливість мінімально скоротити витрати з фінансування. Прочитавши статтю про те, скільки коштує побудувати будинок и, прорахувавши на калькуляторі, у що обійдеться застосування сучасних будматеріалів, можна зробити відповідні висновки. Скорочуються не тільки фінансові витрати, але й час будівництва. Монтажні роботи проводяться набагато швидше. За рахунок легкості матеріалу досить стрічкового або стовпчастого фундаменту.

Щоб будувати енергоефективний будинок, будівництво має вестися з екологічно чистих матеріалів, саме їх застосовує наша компанія. Переконатися в якості побудованих будинків можна, відвідавши готовые и споруджувані об’єкти і поспілкувавшись із забудовниками.

У таблиці, наведеній нижче вказані деякі параметри, за якими можна оцінити ефективність матеріалів:

Найменування матеріалу Щільність,r, кг/куб. м Міцність,R, МПа Коефіцієнт теплопровідності,l, Вm/(м*С)
Керамзитобетон 1000 7,5-10 0,33
Ніздрюватий бетон 800 5,0-7,5 0,21
Газобетон 400 1,0-1,5 0,1
Пінобетон 700 2,5-5,0 0,16
Монолітна укладка 300 0,5 0,07
Цегла керамічна 1800 7,5-10 0,56
Цегла силікатна 1800 7,5-15 0,70
Базальтові плити 250 0,5 0,052
Ракушняк 1200-1800 0,46-0,73
Шлакоблок 1200 5-10 0,47
Деревина 500 0,09

Щоб отримати теплий будинок під ключ, треба як слід зробити герметизацію огороджувальних конструкцій: стін, даху, вікон і підлоги.

теплий будинок під ключ

У пасивному будинку влаштовують зовнішню і внутрішню теплоізоляцію, яка не дасть проникнути холоду взимку, зберігаючи внутрішнє тепло, і захистить влітку від спеки. Для скорочення тепловтрат в стінах і даху усуваються містки холоду. Особливу увагу слід приділити вікнам. Вони є основним джерелом світла, але через них проникає холод¸ якому вони не можуть протистояти. Існує кілька варіантів вирішення цієї проблеми:

  • установка склопакетів з декількома повітряними камерами;
  • використання стекол, які відображають ультрафіолетові промені і пропускають сонячні, затримуючи теплову енергію всередині.

Опалення та вентиляція

Для підвищення комфортності проживання будинок повинен бути обладнаний ефективною системою опалення. Сучасні технології дали кілька варіантів отримання альтернативної енергії:

  • Котли, що працюють на деревних гранулах, званих пелетами або на інше малому твердому паливі. При цьому можна автоматизувати процес опалення шляхом автоматичної подачі палива через бункер або з паливного складу. Такий вид опалення зручний для будинків з великим споживанням газу або при неможливості підведення природного газу.
  • Теплові насоси. Енергія, отримана за допомогою теплових насосів, дешевше газової в 3 рази і дешевше електричної в 5 разів. Переваги теплонасосів в їх екологічності, компактності і пожежобезпеки. Їх вигідно використовувати з водяними підлогами і низькотемпературними радіаторами.
  • Для зони помірного клімату ефективно використання вакуумних сонячних колекторів, які можна використовувати протягом усього року, встановивши їх на похилому даху. Цю систему під’єднують до основної системи опалення та використовують в комбінованому вигляді. Якщо сонячної енергії достатньо, то працюють сонячні колектори, якщо ні — підключається основна система.

енергоефективні будинки будівництвоКомфорт у будинку неможливий без ефективної вентиляції. Звичайна вентиляція являє собою природний рух повітряних мас через вікна і витяжки, розташовані в санвузлах і на кухнях. Але це веде до великих тепловим втратам. Ідеальним варіантом для енергозберігаючого будинку є примусова припливно-витяжна вентиляція з рекуперацією тепла. З її допомогою тепло, що міститься в повітрі, що видаляється використовується завдяки рекуператору для підігріву надходить повітря. Ця система дозволяє підтримувати в будинку оптимальні умови.

Замислюючись про будівництво заміського котеджу, багато власників земельних ділянок вирішують питання: будувати енергозберігаючий приватний будинок під ключ самому або за допомогою сторонньої організації. Передбачити всі нюанси будівництва без достатнього досвіду роботи неможливо. Компанія КіевНовБуд займається будівництвом будинків під ключ в Києві та області. Ми візьмемо на себе всі питання, пов’язані з будівництвом:

  • вибір ділянки під будівництво;
  • розробка проекту;
  • оформлення документів;
  • зведення коробки;
  • благоустрій території та ландшафтний дизайн;
  • здача будинку в експлуатацію.

Наші фахівці допоможуть з вибором матеріалів. Ви зможете на цьому заощадити, так як у нас немає націнки на будматеріали, ми заробляємо тільки виконаними роботами, на які надається п’ятирічна гарантія. На будівельні матеріали надається гарантія 50 років.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 3,50 из 5)
Загрузка...