Дозвіл на будівництво у 2019 році

дозвіл на будівництвоБагато українців мріють про те, щоб побудувати власний будинок. Між тим, перш ніж приступити до будівництва, слід привести у порядок документи на земельну ділянку та отримати певні документи від органів державної влади. У цій статті ми розберемося, що саме потрібно зробити, щоб приступити до будівництва приватного будинку та яким чином отримати всю дозвільну документацію у 2019 році.

Що необхідно знати про дозвіл на будівництво приватного будинку

Передусім необхідно знати, що всі питання, пов’язані з документальним оформленням будівництва будівель та споруд, регулюються Законом України «Про регулювання містобудівельної діяльності» № 3038-VI від 17.02.2011р зі змінами та доповненнями, які було внесено у наступні роки.

Цей закон передбачає декілька видів дозвільних процедур для будівництва приватних будинків та інших видів будівель у залежності від декількох чинників. У число таких чинників входять: цільове призначення майбутнього спорудження, її вартість та, звісно, складність будівництва.

Як правило, видача дозволу на будівництво об’єктів з класом наслідків СС1 відбувається за спрощеною процедурою. Що стосується об’єктів з класом наслідків СС2 та СС3, то процедура там більш складна та дозвільних документів дещо більше.  

Дозвіл на будівництво на власній ділянці у 2019 році, у більшості випадків, передбачає саме спрощену процедуру. Адже такий будинок, як правило, має менше 4-х поверхів та в ньому постійно будуть мешкати менше 50 людей, а періодично будуть присутні менше 100 людей. Тобто, такий будинок буде відповідати класу наслідків СС1.

Як отримати дозвіл на будівництво будинку в 2019 році

Будь-яке будівництво повинно проводитися на призначеній для нього земельній ділянці. При цьому ділянка повинна буди власністю забудовника або знаходитися у нього у користуванні. Наприклад, придбана за договором суперфіція – право користування земельної ділянки для забудови. У будь-якому випадку необхідно, щоб земельна ділянка мала кадастровий номер. Для отримання довідки про нього необхідно подати в управління земельних ресурсів такі документи:

  • Акт на право власності конкретною земельною ділянкою;
  • Виписка з державного геокадастру про факт привласнення ділянці кадастрового номеру.

Дозвіл на будівництво у 2019 році

Перед початком оформлення дозволу на будівництво, необхідно пересвідчитися у тому, що земельна ділянка має підходяще цільове призначення.

Дозвіл на будівництво будинку на ділянці у 2019 розі передбачає оформлення будівельного паспорту у Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ). Наявність такого паспорту звільнює забудовника від необхідності отримання містобудівних умов та обмежень. Однак, такий документ видадуть лише для будівництва будинку висотою на більше двох поверхів (плюс мансардний поверх), площею не більш 500 кв.м. Для отримання паспорту, необхідно подати такі документи:

  • Заява про видачу будівельного паспорту;
  • Завірена копія документу про право власності на земельну ділянку або про право її використання для будівництва;
  • Попередній ескіз майбутньої будови;
  • Викопіювання з генерального плану земельної ділянки.

У відповідності з українським законодавством, паспорт замовнику повинні видати протягом 10 робочих днів з моменту реєстрації заяви.

Необхідно також отримати технічні умови, які містять основні вимоги, котрим повинні відповідати майбутні інженерні комунікації. Тобто, водопроводи, каналізації, електропроводка, опалення, газопостачання тощо.

У відповідності з вищезазначеним Законом, технічні умови можуть бути отримані протягом 10 днів з моменту реєстрації відповідної заяви. Варто також знати, що технічні умови, отримані на будівництво певного об’єкту, є дійсними до закінчення будівництва та не можуть бути змінені без узгодження з замовником.

Спрощена процедура дозволу на будівництво у 2019 році дозволяє досить швидко оформити початок будівельних робіт. Для цього необхідно подати у ДАБІ повідомлення про початок будівельних робіт, яке містить інформацію з будівельного паспорту, та дочекатися (протягом 10 днів) повідомлення про його реєстрацію. З цього моменту можна приступати до безпосередніх будівельних робіт. Варто додати, що термін дозволу на будівництво складає 3 роки з моменту його реєстрації у ДАБІ.  

Про що ще слід пам’ятати при будівництві приватного будинку

Сучасне українське законодавство не вважає обов’язковим наявність проектної документації при будівництві будинку або споруди з параметрами, які дозволяють отримати будівельний паспорт. Проте, досвідчені будівельники рекомендують робити проект в обов’язковому порядку. Такий документ ґрунтується на професійних інженерних розрахунках та враховує як геологічну структуру земельної ділянки, так і співвідношення фізичних характеристик матеріалів необхідним параметрам майбутньої будівлі. Крім того, наявність проекту дозволяє будівельникам більш ефективно використовувати всі види ресурсів, що безсумнівно, приведе до кращого результату. Так і у фінансовому плані наявність чіткого проекту дозволить значно оптимізувати витрати замовника.

Досить часто виникають ситуації, коли той чи інший власник або користувач ділянки землі починає будівництво без дозволу на будівництво. Це неправильний підхід. Такі дії є протизаконними та можуть привести до штрафних санкцій. А у деяких випадках, навіть до необхідності демонтажу побудованої споруди. Крім того, як видно з вищевказаного, отримання дозволу – достатньо проста та недорога задача. З цієї причини ризикувати не має ніякого сенсу. У будь-якому випадку, чи потрібен дозвіл на будівництво, кожний повинен вирішувати сам. Але будівельні компанії, які можуть забезпечити високу якість майбутнього будинку, без наявності цього дозволу будувати не будуть.  

Таким чином, для спорудження будинку або споруди на приватній земельній ділянці дозвіл на початок будівельних робіт (у більшості випадків) можна отримати за спрощеною процедурою. Ретельно перевірте правовстановлюючі документи на земельну ділянку, уважно вивчіть технічні умови та параметри самої ділянки, а також підготуйте якісний попередній ескіз майбутньої будівлі. Ґрунтуючись на всьому цьому можна швидко та без проблем отримати дозвіл на будівництво та почати будівельні роботи у повній відповідності із Законом.

Наші ціни
Коробка
від 8490 грн/м2
Під оздоблення
від 12490 грн/м2
Під ключ
від 15990 грн/м2
З нами вигідно і
безпечно будувати будинок!
НАДІЙНІСТЬ
  • 5 років гарантії на роботи
  • більше 10 років досвід
  • 50 - 70 років гарантії на матеріали
Чесність
  • кошторис з реальними цінами
  • фіксація цін в договор
  • всі об'єкти можна відвідати
Оперативність
  • будуємо за 6-12 місяців
  • у договорі вказуємо строки здачі
  • штраф 1% від загальної вартості
    при простроченні
Прозорість
  • щотижневий фотозвіт
  • можливість без погоджень в
    будь-який момент приїхати на будівництво

НЕМАЄ ВСІЄЇ СУМИ, ЩОБ ПОБУДУВАТИ ДІМ ВІДРАЗУ?
БУДЕМО БУДУВАТИ ПОЕТАПНО, ПО МІРІ НАЯВНОСТІ ГРОШЕЙ!

Проекты домов
Залишилися питання?
Замовте професійну консультацію прямо зараз!