Утеплення будинку – розумний підхід до енергозбереження

Кліматичні умови України не дозволяють забезпечити максимально комфортні умови проживання у будинку без використання додаткової енергії для опалення у холодну пору року. Між тим, вартість теплової енергії, незалежно від способу її отримання, досить висока. А це означає, що утеплення будинку є найбільш ефективним способом мінімізувати витрати на опалення.

Які переваги дає утеплення приватного будинку

утепление дома
Як відомо, комфортність проживання людини у приміщенні залежить від багатьох параметрів. Зокрема, велике значення має температура у будинку. У холодну пору року зростає здатність житла максимально зберігати наявне тепло. Витрати тепла у середньому українському будинку можна розподілити на такі складові:

  • Втрати тепла через вікна – 35%
  • Втрати тепла через стіни – 35%
  • Втрати тепла через дах – 15%
  • Втрати тепла через фундамент і цоколь – 15%

У кожному конкретному випадку, варто провести вимірювання втрат тепла конкретної споруди. Це дасть змогу визначити не тільки черговість проведення необхідних утеплювальних робіт, але й вартість таких заходів. У будь-якому випадку, всі необхідні вимірювання та розрахунки варто доручити досвідченим фахівцям, які точно знають, як утеплити будинок якісно та недорого.

Не варто забувати про те, що всі витрати, пов’язані з утепленням житла, повернуться у вигляді економії на його майбутньому опаленні у зимовий період. Але це ще не все. У теплу пору року, утеплений будинок буде краще зберігати прохолоду, що значно підвищує комфортність проживання у ньому у спекотні літні місяці без використання кондиціонерів.

Зовнішнє утеплення та утеплення зсередини

Якісні заходи щодо утеплення житла передбачають комплексний підхід. Варто мінімізувати втрати тепла у всіх можливих місцях житлового будинку. Як правило, варто приділити увагу таким моментам:

Утеплення вікон та дверей у будинку. Ідеальний варіант утеплення вікон – монтаж сучасних якісних склопакетів. Використання багатокамерних рішень дозволяє значно знизити втрати тепла у приміщенні. Однак варто звертати увагу не тільки на якість віконної продукції, але й на якість її монтажу у кожному окремому випадку. Утеплення приватного будинку варто починати саме з оптимізації вікон та дверей.

Утеплення даху будівлі. Як правило, утеплювальні роботи слід проводити зверху вниз. Тепло має властивість підніматися вгору. А це означає, що через дах втрачається досить велика кількість теплової енергії. Дахи бувають пласкими та шатровими. У першому випадку, утеплення здійснюється за допомогою шару жорсткого, стійкого до зовнішнього впливу матеріалу. А для даху шатрового типу найбільш оптимальним буде утеплення зсередини. У цьому випадку, використовується мінеральна вата. Необхідно пам’ятати та про облаштування ефективної системи вентиляції. У іншому випадку між шарами матеріалів даху може накопичуватися надлишкова волога.      

Утеплення стелі. Створення теплонепроникного шару між відносно холодним горищем та жилими приміщеннями, дозволяє значно знизити витрати на опалення цих приміщень. Утеплення стелі у будинку варто проводити з боку горища, шляхом вкриття його теплоізолюючим матеріалом. При цьому варто облаштувати якісний гідробар’єр та парову ізоляцію. Матеріалом для утеплення може служити мінеральна вата, скловата або інший матеріал з теплоізоляційними властивостями. У деяких випадках, функцію теплоізоляції стелі може виконати шар керамзиту.

утепление стен в частном домеУтеплення стін. Стіни разом з вікнами є найбільш вразливими місцями в плані втрати тепла у жилому будинку. Стіни можна утеплювати як зсередини, так й зовні. Внутрішнє утеплення не найкращий варіант. Накопичення конденсату, вогкість та зменшення обсягів приміщення не додають популярності цьому способу. А ось утеплення будинку ззовні досить ефективне. Найчастіше у якості матеріалів використовують пінопласт або мінеральну вату. Остання більш безпечна у експлуатації та менш шкідлива для навколишнього середовища. При утепленні стін будинку варто звертати увагу на якість монтажу плит пінопласту або мінеральної вати.

Утеплення підлоги. Використовуючи теплоізоляційні матеріали, можна значною мірою зменшити втрати тепла у будинку. Як правило, у якості утеплювача застосовуються екструдований пінополістирол або мінеральна вата. У останньому випадку доведеться використовувати лаги для виключення навантаження на теплоізолятор. Утеплення підлоги у будинку можна зробити й за допомогою облаштування водяної або електричної теплої підлоги.  

Утеплення цоколю та фундаменту. Фундамент стикається з ґрунтом, який у холодну пору року промерзає на певну глибину. Отже, має сенс ізолювати фундамент від навколишнього ґрунту. Зовнішнє утеплення фундаменту передбачає використання теплоізолюючого матеріалу на всю глибину фундаменту або на глибину максимального промерзання ґрунту у обраній місцевості. Утеплювачем потрібно закрити й цоколь будівлі, щоб виключити наявність поясів холоду.

Про що варто пам’ятати при утепленні будинку

Зрозуміло, що далеко не завжди є можливість провести всі вищевказані заходи за один рік. З цієї причини слід визначити найбільш проблемні ділянки втрати тепла у будинку та з допомогою досвідчених фахівців пріоритезувати задачі.

Ще один момент, про який не варто забувати, — забезпечення безпечності будівлі після його утеплення. Це означає, що використовувані матеріали не повинні бути токсичними та повинні відповідати всім нормативам безпечності. Використовуйте тільки сертифіковані матеріали. Не варто також забувати про заходи пожежної безпеки. Роботи з утеплення будинку повинні проводити люди, які мають релевантний досвід, знають всі нюанси та особливості матеріалів.

Утеплення приватного будинку – вельми вигідна справа. Витрати на проведення робіт окупляться сторицею за рахунок значного зниження витрат на опалення житлового приміщення. Однак реальну користь можна отримати тільки за умови використання якісних матеріалів, професійних попередніх розрахунків та відповідального підходу до виконання всіх видів робіт з утеплення будинку.

Наші ціни
Коробка
від 8490 грн/м2
Під оздоблення
від 12490 грн/м2
Під ключ
від 15990 грн/м2
З нами вигідно і
безпечно будувати будинок!
НАДІЙНІСТЬ
  • 5 років гарантії на роботи
  • більше 10 років досвід
  • 50 - 70 років гарантії на матеріали
Чесність
  • кошторис з реальними цінами
  • фіксація цін в договор
  • всі об'єкти можна відвідати
Оперативність
  • будуємо за 6-12 місяців
  • у договорі вказуємо строки здачі
  • штраф 1% від загальної вартості
    при простроченні
Прозорість
  • щотижневий фотозвіт
  • можливість без погоджень в
    будь-який момент приїхати на будівництво

НЕМАЄ ВСІЄЇ СУМИ, ЩОБ ПОБУДУВАТИ ДІМ ВІДРАЗУ?
БУДЕМО БУДУВАТИ ПОЕТАПНО, ПО МІРІ НАЯВНОСТІ ГРОШЕЙ!

Проекты домов
Залишилися питання?
Замовте професійну консультацію прямо зараз!