З чого почати будівництво будинку — план дій

plan_stroitelnyih_rabotНа сьогоднішній день, найбільш ефективним способом вирішення житлового питання для наших громадян є індивідуальне будівництво. Благо, в нашій країні вільних земельних ділянок поки вистачає, а з їх оформленням, в більшості випадків, не виникає проблем. Однак початок будівництва нового будинку, незалежно від його ціни, пов’язане з необхідністю вирішення ряду питань, пов’язаних з погодженням різної технічної та дозвільної документації, без якої зведення власного житла просто неможливо.

У даній статті ми розповімо про те, з чого потрібно починати будівництво будинку, які дії необхідно виконати майбутньому домовласникові, а також на що слід звернути особливу увагу на даному етапі. Тож почнемо!

З чого почати будівництво будинку: документи

Отримання дозволу на будівництво

Якщо земельна ділянка знаходиться у вашій власності, то це ще не означає те, що ви можете звести на ньому житлову будову. Чому?

Кожен «шматок» землі має своє цільове призначення, яке визначається відповідними державними структурами в процесі розробки і узгодження проекту відведення земельної ділянки. Якщо земля відноситься до категорії «для житлового використання», то в подальшому проблем у вас не виникне. Тому обов’язково зверніть увагу на цей пункт при придбанні земельної ділянки у інших осіб або початку оформлення дозвільної документації. В іншому випадку, в будь-який момент ваш будинок може піти під знесення згідно з рішенням суду. І, на жаль, таких прикладів досить багато.

Одержати більш детальну інформацію щодо цільового використання земельної ділянки завжди можна в місцевих адміністраціях. При цьому зверніть увагу, що відповідь від чиновників повинен бути обов’язково укладений у письмовій формі. Інакше, ви потім нічого не зможете довести представникам «феміди».

Етапи підготовки будівництва

Нижче наведені загальні рекомендації з проведення підготовчих робіт щодо початку будівництва приватного будинку. Загальні — тому що їх порядок і витрачений на це час, може змінюватися в залежності від територіального розташування ділянки.

  1. Робота з ресурсоснабжающими організаціями. На даному етапі необхідно уточнити у відповідних службах можливість підключення майбутньої будови до інженерних мереж та комунікацій. Отримана інформація допоможе не тільки скласти проект, в якому буде вказана вся необхідна «начинка», а й передбачити місце для встановлення автономних систем.
  2. Геодезичне дослідження. Проведення даного типу робіт, дозволить визначити склад грунту на місці майбутнього будівництва і близькість розташування грунтових вод. Грунтуючись на отриманих даних, ви вже на даному етапі можете вибрати тип фундаменту, передбачити можливість обладнання підвалу, визначитися з кількістю поверхів вашого будинку. Також, інформація про розташування грунтових вод, дозволить вам прийняти рішення щодо джерела водопостачання — свердловина або колодязь.
  3. Розробка проекту. Погодьтеся, що ніякої розсудлива людина не почне будівельні роботи, не маючи на руках проекту будівництва. Особливо, якщо це стосується зведення житлового будинку в кілька поверхів. Наявність такої документації, допоможе визначитися з оптимальною плануванням, необхідною кількістю будівельних матеріалів, а також істотно полегшить проведення робіт по кладці стін і облаштування покрівлі.
  4. План будівельних робіт. Даний вид документації, як і попередній, є дуже важливою складовою і вимагає залучення фахівців. В іншому випадку, ви ризикуєте зіткнутися з великими труднощами, пов’язаними з неодноразовим переробленням одного і того ж виду робіт, що тягне за собою додатковий фінансові витрати.

Початок будівництва приватного будинку: на що варто звернути особливу увагу

etapyi_podgotov_i_stroitelstvaПеред початком будівництва приватного будинку, особливу увагу слід приділити наступним питанням:

  • вибір будівельного матеріалу. В даному випадку все залежить від кліматичних особливостей місцевості, її рельєфу, характеру грунту ну і, природно, від ваших фінансових можливостей. Тому щоб ваше будівництво не розтягнулося на кілька років (з причини відсутності фінансів), а будинок був міцний і надійний, приділіть даному питанню особливу увагу, бажано, із залученням фахівців;
  • вибір підрядної організації. Як показує практика, самостійно здійснити облаштування, нехай навіть і недорогого, будинки «під ключ», не вдається практично нікому. Навіть якщо ви власними силами звели фундамент, стіни та покрівлю, то прокладка інженерних мереж і комунікацій вимагає наявності певних знань і інструменту. Тому, перед початком будівельних робіт необхідно заручиться підтримкою фахівців, які не тільки допоможуть на завершальній стадії будівництва будинку, але і зможуть «підставити плече» в процесі його зведення;
  • планування ділянки. Таке питання важливий з точки зору того, що існують певні вимоги щодо розміщення об’єктів на ділянці, в не залежності від того, за яким проектом побудований будинок — індивідуальним або типовим. Так, наприклад, будинок повинен розташовуватися на певній відстані від дороги, огорожі, будівель на сусідніх ділянках і так далі. Таких нюансів досить багато і не кожен забудовник може їх врахувати. Тому настійно рекомендується скористатися послугами проектувальника (не плутати з проектувальником будівель), в чию компетенцію входить розробка детального плану розміщення об’єктів на ділянці.

Висновок

Початок будівництва будинку або з чого почати зведення власного житла — питання досить складне, що вимагає взаємодії з багатьма службами і державними установами. Саме тому настійно рекомендується не економити на проведенні підготовчих робіт, а звернутися за допомогою в спеціалізовані компанії. Такі організації допоможуть в найкоротші терміни виготовити всю технічну і проектну документацію, а також нададуть необхідну допомогу в процесі будівництва вашого майбутнього будинку.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 3,00 из 5)
Загрузка...