Саманні блоки: технологія і властивості. Що таке саман?

Саман — це глиняні цеглини, основою яких є глина середньої жирності, а в якості наповнювача служить дрібно нарізана солома, різні волокнисті рослини або навіть гній.

Даний будівельний матеріал вперше став використовуватися стародавніми єгиптянами, потім персами і, ще пізніше, жителями практично всіх азіатських країн. В Європі саманні будинки почали зводити завдяки мавританським війнам, перейняли подібну технологію і втілив її в життя на території Іспанії.

Сьогодні житла з глиняних цеглин знову набирають популярність серед наших співвітчизників, як і вдома з використанням комбінованого каркаса .Чому? Відповідь досить простий – низька собівартість  подібних будівель, обумовлена дешевизною матеріалів, а також прагнення сучасних людей до всього натурального і екологічному.

Саме тому в даній статті ми розкриємо технологію виробництва саману, а також розповімо про його властивості, переваги і деякі недоліки. Але для початку, давайте розглянемо різновиди даного будівельного матеріалу і особливості кожного з них.

Види саману

саман

Залежно від процентного вмісту глини і способу зведення будинку, саман підрозділяється на наступні різновиди:

  • легкий, що має на увазі вміст глини в готовому матеріалі в межах 10%. Як ви самі розумієте, виготовити цегла з такої суміші практично неможливо. Втім, в цьому і немає необхідності. Технологія зведення будівель з легкого саману виглядає наступним чином: на готовий фундамент встановлюються каркасні стіни з деревини, які, згодом, обрешёчіваются. Потім, в порожнину між обрешетуванням закладається саманна суміш. До переваг такого способу можна віднести легкість процедури будівництва будинку, до недоліків — необхідність використання великої кількості дерева, що пов’язане з додатковими фінансовими витратами.
  • важкий, про технології виготовлення якого ми розповімо нижче. Процедура зведення споруд з важкого саману нічим не відрізняється від будівництва будинків з цегли, шлакоблоку або пінобетону. Перевагами таких будівель є їх велика міцність і надійність, в порівнянні з попереднім варіантом. До недоліків можна віднести трудомісткість процедури виготовлення саману блоків, а також їх подальшу сушку.

Тепер, коли ви маєте уявлення про різновиди такого будівельного матеріалу, давайте перейдемо до розгляду його основних характеристик, переваг і недоліків.

Саманні блоки: властивості, переваги та недоліки

Саманні блоки, а мова далі піде саме про важкому Самані, володіють наступними фізичними властивостями:

  • щільність глиняної цегли складає приблизно 1500-1900 кг / м3, що можна порівняти з будівельним цеглою;
  • теплопровідність важкого саману практично в два рази нижче, ніж у того ж цегли і залежить від кількості який додається в глину наповнювача. Так, середній показник теплопровідності глиняних блоків становить приблизно 0,1-0,4 Вт / м0С;
  • що стосується міцності на стиск, то дана фізична величина коливається в межах від 10 до 50 кг / см2 і практично аналогічна показниками пінобетонного або арболітових  блоків.

До інших переваг використання саману для будівництва будинку можна віднести:

  1. Мінімальні витрати на виробництво глиняної цегли, так як дістати будівельний матеріал (особливо для жителів сільської місцевості) не складе великих труднощів;
  2. Будівлі з саману відрізняються хорошими звуко- і теплоізоляційними характеристиками;
  3. Екологічність, обумовлена використанням тільки натуральних компонентів для виготовлення саману блоків.

Однак, як і у будь-якого іншого будівельного матеріалу у саману є деякі недоліки, до числа яких можна віднести:

  • необхідність ретельного захисту саманних стін від попадання вологи, що не сприймає поспіху в процесі їх штукатурення;
  • можливість будівництва будинку з глиняних цеглин тільки в теплу пору року;
  • необхідність обробки глиняного поверхні спеціальними засобами, що запобігають поява в них гризунів і інших шкідників.

Але, не дивлячись на наявність таких мінусів (які, втім, легко усунути), підсумкова вартість споруди саманного будинку значно нижче зведення споруди житла з інших будівельних матеріалів.

Тепер перейдемо до найцікавішого — технології виробництва важкого саману.

Саман: технологія виробництва

саманні блоки

Процес виготовлення важкого саману має на увазі наявність наступних етапів:

  1. Місце для замішування глиняної суміші застеляють водонепроникною і щільною тканиною, що необхідно для запобігання потрапляння сміття в глину;
  2. На підготовленому місці формується купа з глини, в якій робиться поглиблення куди, згодом, заливається вода. Потім глина перемішується (обов’язково ногами) до отримання однорідної маси;
  3. В отриману суміш додається солома (попередньо вимочений) з розрахунку 14-16 кг на один кубометр глини. Потім, вже готовий саман формується в купу і залишається «відпочити» приблизно на дві доби;
  4. Поки глиняна суміш настоюється, слід виготовити дерев’яні форми для формування цегли. При цьому слід враховувати, що після висихання самановий блок зменшується приблизно на 15%. Тому форма повинна бути на 5-6 сантиметрів більше необхідного вам розміру.
  5. Після того, як форми виготовлені, відлежатися саманна суміш щільно трамбується в них, а надлишки знімаються за допомогою дошки.
  6. Потім форми знімаються, а сформувалися глиняні цеглини необхідно просушити на відкритому просторі протягом двох діб. Невеликий рада: для того, щоб було легше витягти блок з форми, попередньо обейте її внутрішні стінки поліетиленом або змочіть водою.

Для того щоб перевірити наскільки якісними вийшли саманні блоки, скиньте один з них з двометрової висоти, якщо вони не розкололося — все зроблено відповідно до технології.

Висновок

Як бачите, саман — це непоганий спосіб звести недороге, тепле і екологічне житло. Однак, для того щобдом вийшов дійсно міцним і надійним, рекомендується купити саманні блоки у компаній, що спеціалізуються на виробництві даного будівельного матеріалу. При цьому, бажано ознайомитися з прайс-листами декількох фірм і вибрати матеріал виходячи з репутації виробника і ваших фінансових можливостей.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...