Плитні перекриття. Особливості, переваги та недоліки використання

plitiperekrita

Несучі конструкції — це одна з найважливіших складових будь-якої будівлі (будь то заміський будинок або котедж) тому, вони повинні відрізнятися підвищеною міцністю і довговічністю. Одними з таких виробів, які можуть виступати, не тільки в якості несучих стін, але і в ролі горизонтально розташованих несучих перекриттів, є плити перекриття.

Сьогодні ми докладно розповімо вам про різновиди і особливості таких плит, області застосування кожного з видів, а також розглянемо загальні плюси і мінуси подібних виробів з бетону. Але, давайте про все по порядку.

Бетонні плити перекриття: різновиди та особливості

Залежно від конструктивних особливостей, всі вироби такого типу прийнято розділяти на такі категорії:

  1. Плити перекриття пустотні, які набули широкого поширення при зведенні споруд з бетонної суміші, цегли або стінових блоків. Виступають такі вироби в ролі міжповерхових перекриттів, а за рахунок наявності пустот, їх тепло- і звукоізоляційні якості на порядок вище, ніж у монолітних елементів;
  2. Повнотілі, що володіють товщиною близько 160 міліметрів, і здатні витримувати великі, якщо порівнювати з попереднім видом, навантаження;
  3. Ребристі плити, чия конструкція є найбільш оптимальною для використання при монтажі покрівель виробничих або складських приміщень, ангарів. Тобто неопалюваних, в більшості своїй, будівель, що мають велику площу;
  4. Монолітні, конструкція яких, на відміну від повнотілих плит, має на увазі використання металевої арматури. Саме тому такі вироби здатні витримувати підвищену силове навантаження, що робить їх ідеальним варіантом в разі будови багатоповерхових монолітних будівель.
  5. Суцільні добірні плити, що виготовляються з бетонної суміші підвищеного класу міцності і використовуються в якості несучих. Подібні конструкції відрізняються своєю підвищеною стійкістю до великих навантажень, що забезпечується завдяки спеціальному складу бетону.
  6. Полегшені, мають Багатопустотна структуру і відрізняються своєю невеликою вагою. Основною областю застосування плит даного виду є будови, що володіють фундаментом з недостатньою міцністю, так як на останній, в такому випадку, не впливають додаткові навантаження. До виробів цієї категорії можна віднести плити, вироблені з полістеролбетона.

Також необхідно відзначити, що вага плити перекриття (навіть в одній категорії) може істотно варіюватися, що обумовлено не тільки габаритними розмірами вироби, а й, наприклад, обсягом порожнини всередині нього.

Тепер, коли ви знаєте про різновиди плит перекриття і області застосування кожного з видів, давайте розглянемо основні переваги та недоліки таких конструкцій, які є у будь-якого будівельного матеріалу.

Перекриття будинку плитами: переваги і недоліки даного виду робіт

Скажемо відразу, що переоцінити гідності бетонних або залізобетонних плит перекриття, досить складно. Таким виробам властиві такі якості, як надійність, міцність і досить тривалий термін служби. Але що найцікавіше, в перші півстоліття після виготовлення, бетон тільки починає нарощувати свої характеристики, а самі бетонні конструкції здатні «пережити» не одне покоління людей.

Однак крім перерахованих вище переваг, до плюсів використання плитних перекриттів можна віднести:

  • порівняно невисоку вартість;
  • досить високі показники тепло- і звукоізоляції;
  • відносно швидкий і легкий монтаж.

Але, як і будь-якого іншого будівельного матеріалу, подібних виробів притаманні і деякі недоліки, до числа яких можна віднести:

  • необхідність використання спеціального автотранспорту і вантажопідйомної техніки для доставки і установки плит;
  • велику вагу, що накладає деякі обмеження на використання таких конструкцій. Так, наприклад, подібні вироби не можна монтувати в дерев’яних будинках (де використовуються виключно дерев’яні перекриття — будова просто не витримає такого навантаження;
  • необхідність в монтажі стяжки, з метою рівномірного розподілу виникаючих, в процесі експлуатації, навантажень по всьому плитам.

Однак якщо бути об’єктивними, то всі перераховані вище «мінуси», навряд чи можна назвати істотними недоліками, які вимагають надзусиль для їх усунення. Саме тому плити перекриття є одним з найбільш затребуваних матеріалів, використовуваних при зведенні будинків, особливо, багатоповерхових.

Маркування плит перекриття

pliti_perekritiya_2На наш погляд, несправедливим б було згадати про те, як вибрати саме той виріб, який би відповідало габаритам перекривається будівлі і необхідним показниками навантаження.

Всі плити перекриття, розміри яких, як було сказано вище, можуть істотно відрізнятися навіть в одній категорії, мають маркування, завдяки чому надається можливість підібрати необхідний елемент. Так, наприклад, маркування 1ПК 68-10-8 A T. V, розшифровується так, згідно ГОСТ 23009:

  • виріб має товщину рівну 200 міліметрів;
  • діаметр порожнин у виробі становить 159 міліметрів;
  • спирається елемент двома сторонами;
  • довжина плити дорівнює 680 міліметрів;
  • ширина становить 1000 міліметрів;
  • виріб здатний витримати навантаження, показник якої становить 800 кг на квадратний метр;
  • при виготовленні плити використовується арматура класу A T. V.

Як бачите, розібратися в подібних позначеннях новачкові, буде досить складно. Тому, для того щоб отримати відповідь на питання, які плити перекриття необхідно використовувати при будівництві споруд тієї чи іншої категорії, рекомендується звертатися до фахівців. До того ж, компанії, що спеціалізуються на послугах даного виду, допоможуть не тільки підібрати необхідні елементи (можливо навіть за акційною ціною), а й здійснять доставку і професійний монтаж плит, що, погодьтеся, є незаперечною перевагою звернення в подібні фірми.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...