Технологія будівництва перекриттів

Одним з найважливіших конструкційних елементів будівлі є міжповерхове перекриття. Для надійної експлуатації будинку важливо, щоб при будівництві була дотримана технологія виготовлення перекриття. Якщо дозволяють кошти, краще найнятипрофесіоналів .Якщо ж будівництво ведеться своїми силами, то важливо розібратися в кожному етапі зведення будинку, вивчивши особливості та технологію виконання кожного. Наприклад, існують свої нюанси зведення плитного фундаменту на похилій ділянці . Що стосується перекриттів, то необхідно знати, які види перекриттів існують, вимоги, що пред’являються до них, і вивчити нюанси зведення кожного з них.

Загальні вимоги до перекриттів

технології перекриття

Призначення перекриттів — розділяти приміщення, що знаходяться один над одним. Іншими словами, завдяки перекриттям утворюються поверхи в будинку. На зведення перекриттів доводиться 20% вартості всього будинку. Але намагаючись побудуватинедорогий будинок , не варто економити на перекритті. Слід вибирати для кожного виду перекриттів надійний матеріал. Існує три види перекриттів:

  • підвальне;
  • горищне;
  • міжповерхове.

До кожного з них пред’являються особливі вимоги, але існують загальні, які враховуються для всіх:

  • Головна вимога до перекриттів — міцність. Вони повинні витримувати свою вагу, вагу всіх міжкімнатних перегородок верхнього поверху, меблів, обладнання і вага максимально можливої кількості людей, вагафасадної штукатурки та інших оздоблювальних матеріалів.
  • Стійкість до прогину (поперечна жорсткість). Вона тісно пов’язана з показником міцності. Допустимий прогин для дерев’яних перекриттів — 0,6%, для перекриттів з використанням сталевих елементів — 0,25%.
  • Вогнестійкість. Захищає поверхи від поширення вогню в разі виникнення пожежі, здатність стримувати вогонь тривалий час.
  • Звукоізоляція. Забезпечує низький рівень шуму в будинку. Особливо це актуально для перекриттів між житловими поверхами.
  • Теплоізоляція. Важливий показник збереження тепла всередині будинку. Утеплення виконується для підвального і горищного перекриття, а також утеплюєтьсяфасад  будинку.
  • Відповідність матеріалу, габаритів будинку з масою і товщиною перекриттів.

Якісний монтаж перекриттів повинен виконуватися фахівцями.

Вимоги до підвального перекриття

Дане перекриття присутній при наявності підвалу. При пальовій фундаменті підвал влаштувати проблематично. Стрічковий фундамент дозволяє пристрій підвалу. В цьому випадку монтується підвальне перекриття. Воно відчуває найбільше навантаження від несучих стін і перегородок, обладнання. Правда, значна частина навантаження лягає на фундамент будівлі. Щоб перекриття було надійним, повинен бути виконаний правильно монтаж перекриттів, технологія повинна строго дотримуватися.

Якщо в підвалі немає опалення, то потрібно подбати про паро- і теплоізоляції. Пароізоляційний шар слід влаштовувати над утеплювачем, з боку першого поверху, так як теплі пари будуть переміщатися з теплого приміщення першого поверху в холодний підвал. Підвальне перекриття вимагає гідроізоляційного шару, якщо підвал сирий або є ймовірність підтоплення.

Часто підвальне перекриття є підлогою, або використовується в якості основи для підлогового покриття. Якщо підвалу немає, то правильніше підлогу зробити з монолітної плити .

Вимоги до міжповерхового перекриття

Перекриття між житловими поверхами та мансардою повинні витримувати навантаження від власної ваги і робоче навантаження під час експлуатації, яка складається з ваги меблів, обладнання та ваги, що знаходяться людей. Відповідно до цього виконується розрахунок перекриття, підбирається найбільш відповідний тип. В типовому проекті враховані всі вимоги, що пред’являються до перекриттів, і виправлені всі недоліки, які виявилися під час будівництва та експлуатації.

Для надійності на поверсі зводяться несучі стіни, які дозволяють скоротити довжину прольотів, знижуючи навантаження на перекриття. Так само як і для підвального приміщення слід враховувати, опалюється мансарда чи ні. Від цього залежить ступінь ізоляції між поверхами. Міжповерхові перекриття вимагають додаткової звукоізоляції для створення комфортних умов для проживання. У ванній слід передбачити хорошу гідроізоляцію, щоб виключити накопичення вологи в перекриттях.

Вимоги до горищного перекриття

технології перекриття

Основна вимога до горищного перекриття — організація хорошій теплоізоляції. При недотриманні технології перекриття будуть місцем витоку тепла. При створенні теплоізоляційного шару слід враховувати, що утеплювач втрачає свої теплоізоляційні властивості, якщо на нього потрапляє волога. Таким чином, утеплювач потрібно захистити пароізоляційним шаром, який розташовують під утеплювачем. Якщо покрівля з металу, то потрібно подбати про додаткову звукоізоляцію, щоб захистити житлові приміщення від шуму.

Технології пристрої різних перекриттів

Розібравшись з вимогами до перекриттів, слід визначитися з їх видами, відмінними конструкцією і матеріалом. Згідно з матеріалом можна виділити наступні три основних види перекриттів:

  • дерев’яні;
  • монолітні залізобетонні;
  • збірні залізобетонні;
  • теріва.

Щоб влаштувати перекриття своїми руками, потрібно знати технологію його монтажу. Кожен вид перекриттів має свої особливості, які слід знати, щоб зробити якісне перекриття.

Зведення дерев’яних перекриттів

Дерев’яні перекриття завдяки простій конструкції можуть бути встановлені своїми руками. Вони більш популярні завдяки невисокій вартості і доступності. Дерев’яні перекриття зазвичай складаються з балок, які використовують в якості опор. Поверх балок настилають дошки. Якщо це перекриття між житловими поверхами, то знизу прибивається гіпсокартон або інший матеріал для пристрою стелі. Між балками укаливаются звуко- і теплоізоляційні матеріали.

Як опори для дерев’яних перекриттів можуть бути:

  • дерев’яні балки;
  • дерев’яні ферми;
  • металеві балки.

Матеріал для дерев’яних балок повинен бути високої якості, зазвичай використовують деревину хвойних порід. При виборі перетину брусів слід враховувати навантаження, яке вони будуть відчувати, і величину прольотів. Дерево має бути просякнуте антисептичними засобами.

При будівництві дерев’яного елітного котеджу можливе використання сталевих балок. Вони більш надійні і міцні. Як сталевих балок в цьому випадку використовуються двутаври або швелери. Для влаштування перекриттів витрачається велика кількість матеріалу, тому вони виходять занадто дорогими у порівнянні з дерев’яним варіантом балок.

Технологія пристрою монолітних перекриттів

Монолітне залізобетонне перекриття являє собою металевий каркас, який заливається бетонним розчином. Пристрій перекриття з залізобетонного моноліту складається з наступних етапів:

  • В першу чергу встановлюється опалубка.
  • Потім всередині опалубки влаштовується каркас. Його отримують шляхом зв’язування арматури. Завдяки каркасу бетон стає міцним, що перешкоджає вигину і стиску плит.
  • На останньому етапі шарами заливається бетонна суміш. Для видалення повітряних бульбашок застосовується вібратор.
  • Після застигання бетону, приблизно через 28 днів, знімають опалубку.

При застиганні бетонну плиту слід накрити, щоб виключити розтріскування. Довжина прольоту може становити до трьох метрів. Якщо стіни газобетонні або з піноблоків , то на них зверху укладають спеціальну залізобетонну перемичку, плита повинна заходити вглиб на 90 мм. На цегляну стіну плита повинна заходити не менше ніж на 100 мм.

Улаштування перекриття зі збірних залізобетонних конструкцій

Залізобетонні плити для перекриттів виготовляються на заводі. Випускаються різні види плит з залізобетону. Для влаштування перекриттів використовують в основному пустотні і повнотілі плити. Проліт із залізобетонних плит становить 9 метрів. Залізобетонні перекриття монтують за допомогою спеціальної техніки. Плити укладають на товстий шар розчину товщиною близько 22 мм. Для надійності роблять арматурний пояс, за допомогою якого краще вирівнювати плити. На останньому етапі виконують заливку швів цементним розчином.

Торці плит утеплюють мінеральною ватою. У місцях, де неможливо класти плити, влаштовують монолітне перекриття. При укладанні на цегляні стіни плити повинні заходити на 135 мм. Для газобетонних стін обов’язково влаштовується армирующий пояс.

Терива — сучасне міжповерхове перекриття

На будівельному ринку зовсім недавно з’явився новий вид міжповерхового перекриття — ТЕРИВА. Це збірне монолітне перекриття.

Переваги перекриття Теріва:

  • дешевше монолітного перекриття;
  • невелика вага, знижує навантаження на фундамент;
  • простота монтажу;
  • вогнестійкість;
  • хороші шумо- і теплоізоляційні властивості;
  • можна виконувати реконструкцію перекриття;
  • при монтажі не потрібно використовувати опалубку і спецтехніку.

Збірне монолітне перекриття терів є незнімну опалубку, що складається з пустотілих блоків і опорних балок з залізобетону. Після монтажу опалубка заливається бетоном. Коли бетон застигне, опори прибираються. В результаті виходить монолітне перекриття.

Для влаштування перекриттів краще найняти будівельну бригаду, що має досвід виконання таких робіт або будівельну фірму. Компанія«КиївНовБуд» має в своєму штаті висококваліфікованих фахівців різних профілів. Це дозволяє не тільки будувати будинки під ключ, а й надавати різні будівельні послуги .При цьому на кожен вид послуг є сертифікати. Як виконуваних робіт можна переконатися, побувавши наготових об’єктах компанії. Для взаємовигідного співробітництва компанією проводяться різні акції .

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...