Особливості зведення монолітних залізобетонних перекриттів

Проаналізувавши різні характеристики різноманітних перекриттів, фахівці будівельної галузі прийшли до висновку, що найбільш оптимальним поєднанням протипожежних, міцності і звукоізолюючих властивостей володіють монолітні залізобетонні перекриття, про яких і піде мова в даній статті.

Різновиди залізобетонних і монолітних перекриттів

 tehnologii perekryitiya

Залежно від конструктивних особливостей прийнято виділяти наступні види залізобетонних перекриттів:

  • монолітні, що встановлюються безпосередньо на місці;
  • збірні (монолітна плита перекриття), вироблені в заводських умовах і, потім, що доставляються на місце будівництва;
  • часторебрістая, що складаються з полегшеною різновиди бетонної суміші і залізобетонних балок .

До недоліків збірних конструкцій можна віднести необхідність використання великовантажного транспортного засобу і вантажної техніки для доставки і установки плит. Тоді як для виготовлення монолітного перекриття не потрібні залучення додаткових механізмів. До того ж, така конструкція не має швів і може похвалитися високим рівнем захисту від вологи і хорошим показником звукоізоляції. Саме тому ми більш детально зупинимося на таких конструкціях і розглянемо влаштування монолітного перекриття, особливості його виготовлення і монтажу.

Приклади монолітних перекриттів

Залежно від використовуваних матеріалів, монолітні конструкції прийнято розділяти на:

  • балкові;
  • безбалочні;
  • з фіксованою опалубкою, або як її ще називають, незнімної;
  • з використанням сталевого профільованого настилу.

Найбільш поширеним варіантом при будівництві сучасних споруд є безбалочні монолітні перекриття. Це обумовлено не тільки гладкою поверхнею, одержуваної при виготовленні подібних конструкцій, а й відсутністю необхідності в придбанні балок, що, як ви самі розумієте, дозволяє істотно скоротити витрати на будівельні роботи.

Недоліком всіх без винятку різновидів монолітних перекриттів (на думку більшості приватних забудовниківє їх відносно висока вартість. Саме тому до найбільш часто задається питання з боку клієнтів можна віднести: як використовувати наявні будівельні матеріали найбільш раціонально та економно? Або, іншими словами, як знизити витрати на виготовлення конструкції.

Скажімо прямо, існують способи, завдяки яким можна заощадити в даному випадку. Однак розрахунок монолітного перекриття, при цьому, повинен проводитися професійним конструктором, який в змозі врахувати всі можливі навантаження і нюанси, що виникають в процесі експлуатації.

Але якщо все ж ви вирішили самостійно  впоратися з цим завданням, нижче ми наведемо деякі рекомендації, завдяки яким ви зможете трохи здешевити вартість подібних робіт.

Монолітне перекриття: як можна заощадити

  1. Як один з варіантів економії — товщина монолітного перекриття, а точніше, її зменшення. Однак даний метод можна застосовувати лише в тому випадку, якщо конструкція спирається на все чотири стіни будівлі. В такому випадку ви зможете істотно скоротити витрату будівельних матеріалів, а під час пожежі конструкція не зруйнується, і буде виконувати свої функції на належному рівні. Єдиним негативним моментом при такій економії є погіршення звукоізоляційних характеристик перекриття.
  2. Використання меншої кількості армуючого матеріалу. Підходити до даного способу слід з великою обережністю, і мати, при цьому, чітке поняття про те, як повинна розташовуватися арматура в конструкції. Так, наприклад, при перекритті споруди прямокутної форми, робочий армуючий матеріал розташовується поперек, а не уздовж. Тому в якості поперечних складових конструкції використовується прут з перетином 10 міліметрів, тоді як для поздовжніх елементів цілком буде досить і 6 ММ.
  3. Ще одним способом заощадити на все тій же арматурі — це наявність проміжних несучих стін (мають під собою фундамент) з цегли абогазоблоку . Однак при розрахунках не варто враховувати міжкімнатні перегородки, так як між ними і перекриттям повинен залишатися зазор не менше 1 сантиметра. В іншому випадку, на перегородки буде діяти додаткове навантаження, що може привести до їх часткового або повного руйнування. Хочеться відзначити, що використовувати такий метод раціонально тільки при перекритті споруд, що мають велику площу.

Тепер, коли ви знаєте деякі нюанси спорудження монолітних перекриттів, давайте розглянемо більш докладно процедуру їх встановлення.

Монолітне перекриття: особливості монтажу

монолітне перекриття

Як ми сказали на самому початку нашої статті, основною перевагою монолітних перекриттів є відсутність необхідності у використанні великовантажного транспорту і підйомної техніки. «Збирається» така конструкція на місці, а для її спорудження вам знадобляться лише засоби малої механізації.

Однак перед тим як ми розглянемо етапи створення монолітного перекриття, хотілося б уточнити деякі нюанси:

  • каркас з арматури повинен розташовуватися на відстані не менше 3 сантиметрів від стіни опалубки. Це необхідно для того щоб бетон зміг заповнити дане простір, а міцність конструкції відповідала розрахункової;
  • для прокладки трубопроводу в перекриття укладаються спеціальні гільзи, діаметр яких повинен бути більше зовнішнього перетину комунікаційних труб, а що виникає між гільзою і трубою зазор карбується за допомогою просмоленого клоччя.

Що стосується етапів пристрою монолітного перекриття, то їх прийнято розділяти наступним чином:

  1. Установка опалубки. Цей етап є найбільш важливим, так як саме від точності установки даних елементів залежать експлуатаційні характеристики майбутнього перекриття. Довіряти подібні роботи необхідно тільки професіоналам або людям, які мають великий досвід.
  2. Укладання каркаса з арматури, про особливості установки якого ми говорили вище.
  3. Заливка бетонної суміші. Даний етап робіт слід проводити швидко, а з метою досягнення необхідних характеристик міцності перекриття, рекомендується використовувати спеціальні будівельні вібратори, що ущільнюють бетон.

Як бачите, монолітні конструкції, які використовуються для перекриття споруд різного типу, відрізняються хорошими експлуатаційними  властивостями. До того ж, при грамотному підході до процесу їх установки, можна трохи заощадити на будівельних матеріалах.

Однак не слід при цьому забувати, що від надійності монолітного перекриття залежить ваше життя. Тому вкрай не рекомендується займатися даною процедурою самостійно. Краще зверніться до фахівцям ,які швидко і якісно проведуть дані роботи і створять дійсно якісну і довговічну конструкцію.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 3,00 из 5)
Загрузка...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 3,00 из 5)
Загрузка...