Кладка з газобетону. Помилки при кладці стін з газобетону

дом из газоблокаГазобетон – один з найпопулярніших будівельних матеріалів в Україні. Він має легку вагу, здатний чудово зберігати тепло у будинку та зручний у використанні. Однак всі ці переваги проявляються лише за умови правильного використання газобетонних блоків. У цій статті ми розглянемо основні помилки при кладці стін з газоблоку.

Чому важлива кладка газоблоку

Зведення стін майбутнього будинку передбачає, що ці стіни будуть відповідати певним вимогам. Зокрема, стіни повинні бути геометрично бездоганними та витримувати всі навантаження, передбачені проектом будівлі. Особливо це важливо при використанні такого матеріалу, як газоблок. Помилки при будівництві будинку або іншої будови з газобетону можуть привести до зниження експлуатаційних якостей самої будови.

Якісний газобетонний блок відрізняється досить високим рівнем геометричної точності. З цієї причини, конструкції з нього можна зводити з використанням досить тонких швів. Це дозволяє забезпечити однорідність основного матеріалу стіни та мінімізацію кількості мостиків холоду. Отже, будь-які помилки кладки газобетону можуть призвести до того, що теплоізоляційні параметри стін будуть значно знижені.

Саме з вищевказаних причин, роботи з кладки з використанням газобетонних блоків повинні проводитися з дотриманням всіх норм та рекомендацій виробника. Слід уникати основних помилок, про які йде мова нижче. Особливо це важливо, коли планується кладка газобетону власними руками, а майстри мають недостатньо досвіду та кваліфікації у проведенні подібних робіт.

Основні помилки кладки газобетону

Як правило, основними помилками, які часто допускаються при роботі з газобетонними блоками, пов’язані з:

— підбором та використанням самих блоків,

— вибором та застосуванням сполучного розчину або клею,

— виконанням безпосередньо робіт з кладки,

— армуванням газобетонної кладки.

Підбір та використання газобетонних блоків

У дешевих газобетонних блоків геометрія залишає бажати кращого. Це ускладнює кладку, тому економити на цьому не варто. Кладка блоків з геометричними вадами потребує набагато більше часу та трудових ресурсів. Ще однією помилкою, яку часто допускають при роботі з цим матеріалом, є допущення намокання блоків. При вивантаженні блоків на будівельному майданчику, варто встановлювати їх на спеціальні піддони та намагатися забезпечити їх захист від дощу. Газобетон не можна використовувати, якщо він мокрий, сколотий або має геометричні вади.

Вибір та застосування сполучного розчину

У якості розчину, який скріплює між собою окремі блоки, можна використовувати цементно-піщаний склад та різноманітні клейові суміші на його основі. Часто застосовується цементний розчин для кладки газобетону, марка якого нижче 50. Це невірно. Чим нижче марка, тим менш упорним буде розчин на стискання. Це може призвести до деформації всієї кладки та утворення місць надлишкового напруження. Необхідно, також, звертати увагу на показники плинності розчину. Пластичний клейовий розчин забезпечить оптимальну щільність швів. А значить, й міцність, надійність кладки.

Перед кладкою поверхню блоку необхідно змочити водою. Це робиться для того, щоб блок не поглинав воду розчину та не заважав його правильному затвердінню. Слід застосовувати спеціальні розчини, неухильно дотримуючись всіх рекомендацій виробника.

Безпосереднє виконання робіт з кладкикладка газобетона

На цьому етапі варто приділити увагу дотриманню технології роботи. Класична помилка майстрів – не витримувати площини блоків за рівнем. Це приводить до необхідності проводити додаткові роботи з вирівнювання блоків з допомогою спеціальних інструментів.

Кладка газобетону повинна супроводжуватися постійним очищенням поверхонь всіх блоків. Бруд та пил ускладнюють підгонку поверхонь за рівнем та знижують якість зчеплення розчину.

Ще однією помилкою при кладці є неправильне дотримання перев’язки блоків. Наслідками такої помилки може бути неправильне розподілення навантажень у будівельній конструкції та поява різноманітних деформацій, аж до тріщин.

Для правильного розрахунку технології виконання роботи та вартості можна застосовувати калькулятор кладки газоблоку. Газобетонна стіна повинна витримати всі навантаження, які передбачено проектною документацією.

Армування газобетонної кладки

Однією з дуже небезпечних помилок є відсутність конструкційного армування стін. Само по собі горизонтальне армування не підвищує несучі здібності газобетонної конструкції. Однак в силу фізичних властивостей газобетону протягом двох років відбувається усадка конструкції. Особливо важливо армувати ділянки стіни над отворами, під отворами та навколо отворів. При цьому, варто пам’ятати, що армуванню підлягає перший ряд кладки та потім кожен четвертий ряд. При цьому штроба повинна знаходитися не більше, ніж у 50 мм від краю блоку. Якщо сам блок має товщину більше 300 мм, то має сенс зробити подвійне армування.

Про що слід пам’ятати, виконуючи кладку газобетону власними руками

Сам по собі газобетон є відмінним теплоізолюючим матеріалом. Особливо, якщо товщина кладки газобетону досить велика.  Однак у процесі кладки, деякі майстри застосовують горизонтальний спосіб нанесення розчину гребінкою. При цьому вони не забезпечують герметичності конструкції, наносячи шар розчину на торець блоку. У результаті виникають мостики холоду, крізь які тепло буде виходити постійно.

Досить часто у ролі перекриття використовується монолітна залізобетонна балка, що виконується за місцем будівництва. З конструкційної точки зору, це правильне рішення. Однак такі балки мають високу теплопровідність та їх слід додатково утеплювати.

Таким чином, для зведення надійних та недорогих стін, можна використовувати газобетон. Помилки будівництва, які при цьому виникають, варто не допускати шляхом залучення висококваліфікованих виконавців та точного дотримання всіх будівельних норм та умов, передбачених законодавством та проектом. Та, звичайно ж, завжди використовуйте якісні матеріали.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...
Наші ціни
Коробка
від 8490 грн/м2
Під оздоблення
від 12490 грн/м2
Під ключ
від 15990 грн/м2
З нами вигідно і
безпечно будувати будинок!
НАДІЙНІСТЬ
  • 5 років гарантії на роботи
  • більше 10 років досвід
  • 50 - 70 років гарантії на матеріали
Чесність
  • кошторис з реальними цінами
  • фіксація цін в договор
  • всі об'єкти можна відвідати
Оперативність
  • будуємо за 6-12 місяців
  • у договорі вказуємо строки здачі
  • штраф 1% від загальної вартості
    при простроченні
Прозорість
  • щотижневий фотозвіт
  • можливість без погоджень в
    будь-який момент приїхати на будівництво

НЕМАЄ ВСІЄЇ СУМИ, ЩОБ ПОБУДУВАТИ ДІМ ВІДРАЗУ?
БУДЕМО БУДУВАТИ ПОЕТАПНО, ПО МІРІ НАЯВНОСТІ ГРОШЕЙ!

Проекты домов
Залишилися питання?
Замовте професійну консультацію прямо зараз!