Дерев’яні міжповерхові перекриття в будинку

Основним критерієм, який впливає на вибір споживачем дерев’яних міжповерхових перекриттів, є дешевизна монтажу подібних конструкцій. Адже погодьтеся, що в разі використання залізобетонних плит, вам не обійтися без залучення вантажної техніки і підйомних механізмів, а це — додаткові витрати, причому, помітьте, немаленькі. Тоді як дерев’яні перекриття цілком під силу встановити двом міцним чоловікам, які мають, природно, певними будівельними знаннями і вміннями.

Якщо ми говоримо про матеріал для стін, який застосовується з дерев’яним перекриттям, то це можуть бути будь-які кам’яні матеріали, але найчастіше при зведенні котеджу застосовується газобетон.

У даній статті ми постараємося максимально докладно розповісти про те, як грамотно виконати дерев’яне міжповерхове перекриття і які вимоги при цьому необхідно дотримуватися. Але спочатку, давайте поговоримо про будівельний матеріал (балках), а точніше, про що пред’являються до нього вимоги.

Вибір дерев’яних балок: на що слід звернути увагу

дерев'яні міжповерхові перекриття

Для того щоб дерев’яне перекриття між поверхами не провалився в процесі експлуатації, до вибору балок слід підходити з особливою ретельністю. Так, будівельний матеріал, виготовлений з деревини листяних порід, не підходить для даного виду робіт. Використовувати можна тільки вироби з хвойних дерев. Причому балки, до цього, повинні пройти процедуру сушіння на відкритому повітрі терміном від 1 до 3 років і бути обробленими антисептиком і просочені спеціальним вогнетривким складом.

Також необхідно відзначити, що найбільш доцільним для організації міжповерхового перекриття є використання балок з прямокутним перетином. Чому? В даному випадку міцність виробу на вигин залежить не від ширини, а від висоти. Таким чином, для того щоб досягти необхідного рівня міцності, необхідно збільшувати висоту перерізу вироби, а не його ширину. У свою чергу, розрахунок дерев’яних балок перекриття (їх перетину) можна здійснити за допомогою електронного калькулятора, який можна знайти на спеціальних будівельних порталах.

Тепер, коли ви маєте уявлення про те, який матеріал необхідно вибирати для організації дерев’яного міжповерхового перекриття, давайте перейдемо до питання про його монтажі.

Етапи укладання балок

Дерев’яні міжповерхові перекриття, а точніше, їх укладання, мають деякі нюанси, без яких ви не зможете здійснити правильний монтаж всієї конструкції. Так, встановлювати балки без додаткової опори можна лише тоді, коли довжина прольоту не перевищує 4,5 метра. У разі якщо відстань між стінами перевищує 6 метрів, то в якості додаткової опори виступатиме внутрішня несуча стіна, яка повинна розташовуватися приблизно посередині будинку.

Саме тому розрахунок дерев’яного перекриття слід виконувати спільно з процедурою проектування здания,тому саме на цьому етапі можна визначитися з типом фундаменту,  материалами для його зведення, і іншими типами і матеріалами несучих конструкцій майбутньої будівлі.

Сам же процес укладання балок складається з наступних етапів:

  • кінці бруса обтісував під кутом шістдесят градусів, а його торці обробляються антисептичним складом і смолою;
  • ніші, розташовані в стіні і призначаються для укладання бруса, застеляти руберойдом;
  • на торці балок наноситися толь, після чого виріб вкладається в ніші. Необхідно відзначити, що для забезпечення вентиляції, відстань між торцем бруса і задньою стінкою ніші має бути не менше 40 міліметрів;
  • залишився в ніші простір заповнюється мінеральною ватою, а при товщині стіни менше 2-х цеглин — бетонною сумішшю.

Як бачите, монтаж конструкції проводиться досить легко. Однак є деякі особливості укладання бруса, про які не можна не згадати:

  1. При спорудженні міжповерхових перекриттів з дерева в цегляних будинках, кожна третя балка повинна фіксуватися за допомогою спеціального анкера, що закладається ще в процесі будівництва стін. Анкер повинен виступати зі стіни приблизно на двадцять сантиметрів, а перед монтажем бруса в його торці слід висвердлити отвір, відповідне довжині і діаметру виступаючої частини анкера.
  2. Укладання дерев’яних балок проводиться від країв до центру, а горизонтальність їх розташування повинна постійно контролюватися за допомогою рівня.
  3. Між крайнім брусом і стінкою необхідно залишати зазор близько 10 сантиметрів. Також, не можна розташовувати балки впритул до димоходу.

Встановивши всі дерев’яні балки, можна переходить до наступного етапу — накату.

Укладання перекриття по дерев’яних балках

 дерев'яні перекриття

Процедура перекриття по дерев’яних балках, чимось нагадує приготування листкового пирога, так як крім обшивального матеріалу в даній конструкції використовуються різні тепло- і шумоізоляційні елементи. Це необхідно для того, щоб що сидять на першому поверсі люди не здригалися від кожного кроку, що знаходиться на другому поверсі людини.

Сам же процес укладання перекриття по дерев’яних балках виглядає наступним чином:

  • монтаж стельового покриття, в якості матеріалу для якого може бути використана фанера, деревостружкові панелі, дошки або будь-які інші вироби з аналогічною структурою і властивостями;
  • на встановлений стельове покриття стелиться (внахлест) Пароізоляційна покриття, яке, для зручності, можна фіксувати за допомогою будівельного степлера;
  • наступний етап — укладання теплоізоляції в простір між балок. Який саме матеріал вибрати для даної процедури, залежить тільки від ваших фінансових можливостей. Це можуть бути мінеральні мати, ековата, керамзит і інші вироби, що виступають в ролі утеплювача;
  • потім необхідно здійснити укладання гідроізоляційного матеріалу;
  • завершальний етап — укладання поверх дерев’яних балок настилу з деревостружкових панелей, дощок невеликого перерізу або іншого матеріалу

На цьому, в принципі, укладання міжповерхового дерев’яного перекриття можна вважати закінченим. Єдине, що необхідно відзначити, якщо ви хочете створити максимально комфортні умови для проживання, в процесі накату рекомендується укласти гумово-коркову підкладку на чорновий настил і лише потім встановлювати чистової шар підлогового покриття.

Висновок

Як бачите, дерев’яні перекриття (поверх тут не грає ролі) монтуються досить легко. Однак якщо ви хочете щоб всі роботи були виконані на високому рівні, а вся конструкція прослужила вам якомога довше, зверніться до професіоналів, у яких вже є великий досвід в строительстве  .Повірте, не варто заощадити на установці міжповерхового перекриття. Адже від цього залежить не тільки ваш комфорт, але і безпеку.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 оценок, среднее: 4,67 из 5)
Загрузка...
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 оценок, среднее: 4,67 из 5)
Загрузка...